Sport

Topturnsters willen via Varsseveld naar de Olympische Spelen

Topturnsters trainen in Varsseveld
Topturnsters trainen in Varsseveld © REGIO8
VARSSEVELD - Enkele toppers uit de Nederlandse turnwereld werken elke dag hard aan hun Olympische droom. Turnsters Sanne en Lieke Wevers, Naomi Visser en Sara van Disseldorp zetten hun carrière ruim een jaar geleden voort bij Top Turnacademie Achterhoek (TTA) in Varsseveld. De turnsters moesten hiervoor sportstad Heereveen verlaten.
“Tuurlijk was het even anders”, zegt de 22-jarige Naomi Visser tegen mediapartner REGIO8. In Heerenveen waren alle faciliteiten voor handen voor topsport. Toch besloot ze vorig jaar zomer de stap naar Varsseveld te maken, mede om bij trainer Vincent Wevers te kunnen blijven: “Ze hebben hier heel veel aangepast aan de zaal voor ons en het is gewoon superfijn om hier te trainen.”
Vissers, Van Disseldorp en Sanne en Lieke Wevers. Vissers, Van Disseldorp en Sanne Wevers mikken op de Olympische Spelen, Lieke Wevers hoopt eerst het plezier in de sport terug te vinden.
De stap naar Top Turnacademie biedt volgens de organisatie ook kansen voor talenten uit de regio, die vanuit hun eigen omgeving kunnen werken richting een eventuele topsportcarrière. “Het is fantastisch dat we in de Achterhoek een plek hebben waar de sporters kunnen blijven”, zegt trainster en bestuurslid van de TTA, Willemijn van der Borg.
“Oorspronkelijk was het idee om sporters op te leiden tot ze naar de middelbare school gingen, dan hadden ze uiteindelijk de Achterhoek moeten verlaten om op topniveau te blijven trainen. Nu kunnen we dat hier in Varsseveld bieden", vertelt van der Borg.

Thuis in de Achterhoek

Waar de andere turnsters doordeweeks in de Achterhoek wonen en in het weekend naar hun thuisplaatsen gaan, is het voor Van Disseldorp helemaal thuiskomen. Ze trainde eerder in Almelo en Heerenveen, maar kan nu in haar eigen regio blijven. “Ik woon gewoon weer lekker thuis, dus het is hartstikke fijn om die combinatie weer zo te hebben”, zegt de turnster uit Vierakker. “En de trainers hier, iedereen werkt mee en heeft de focus op de doelen."

Via WK naar de Spelen

Het grote doel voor de turnsters zijn de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar daar moet Nederland zich eerst voor kwalificeren. Op het WK in Antwerpen worden teamtickets vergeven. Visser en Wevers willen zich zaterdag tijdens een kwalificatiewedstrijd plaatsen voor dat toernooi. “Ik hoop dat ik in het team zit en naar het WK ga, daar willen we ons met het team plaatsen voor de Olympische Spelen”, legt Visser uit. “Dat is op korte termijn wel het doel.”

‘Achterhoeks kind naar grote toernooien’

Bestuurslid Van der Borg heeft ook een meer regionale droom voor de turnacademie: “De topturnsters hebben hun ogen op Parijs gericht voor volgend jaar zomer, maar voor onze jongeren is het vooral zo verder bouwen”, legt ze uit. “Uiteindelijk hopen we de hele piramide van opleiden hier zelf te hebben. En wie weet, in 2032, sturen we misschien wel een Achterhoeks kind naar grote toernooien.”