Sport
Dit is de nieuwe voorzitter van De Graafschap: 'Het mag wat ambitieuzer'

DOETINCHEM - Drie maanden is Theo Hek nu voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Graafschap, als opvolger van de markante Martin Mos. Hij doet het op zijn manier, maar blijkt gelukkig ook niet van de open deuren en gebakken lucht. "De afgelopen jaren waren niet best. Aan mij om het op te lossen. Ik doe niets half, maar ga all in."
Op zijn Achterhoeks keek hij tot nu toe een beetje de kat uit de boom. Tot deze dinsdag in september, als De Graafschap de eerste serie wedstrijden erop heeft zitten, de transfermarkt dicht zit en de interlandbreak achter de rug is. Een goed moment voor het introductieverhaal van de voormalige voorzitter van de VVD Achterhoek, die in het dagelijks leven directeur klantgerichtheid is van een aantal printbedrijven.
Hek constateert dat de rust redelijk is teruggekeerd bij De Graafschap, waar financiële chaos en sportieve malaise twee seizoenen lang domineerden. Hek (46) moet De Graafschap weer positief in het nieuws brengen. Zorgen voor meer ambitie en nieuw elan.
'Bekender dan de Zwarte Cross'
Gesteund door een recordaantal seizoenkaarthouders (5800) en een uitpuilende sponsorruimte staan de Superboeren er nog altijd goed op in de regio. "Wij zijn het sterkste en mooiste merk van de Achterhoek", zegt de nieuwe voorzitter. Hek meent wat hij zegt. "Ik denk dat we nog bekender zijn dan de Zwarte Cross. De sponsoromzet is dit seizoen tonnen hoger dan vorig jaar. Heel knap."
De nieuwe voorzitter groeide op in het Twentse Rijssen en studeerde in Nijmegen, maar woont inmiddels alweer jaren in Doetinchem. Zijn vader komt uit Eibergen, moeder is een echte Borculose. De Graafschap is altijd zijn cluppie geweest. "Natuurlijk, het contrast met een grote club als FC Twente is er, ik gun ze altijd het beste. Maar ze hebben zichzelf daar vaak opnieuw moeten uitvinden. De gemeente is vaak bijgespongen om te helpen. Hier gebeurt dat niet."
Kapitaal op het veld
"Ik heb veel meer met De Graafschap", zegt Hek, die een bevlogen indruk maakt. "Ook wij hebben in deze streek een achterban van 300.000 mensen. Dat is een hoop. Maar veel valt of staat met de juiste keuzes maken. En met geldstromen die op gang moeten komen. Die ontwikkel je nog altijd het beste met kapitaal op het veld. Kijk naar het succes van onze jeugdopleiding. Dat doen we nu goed."

Hek ziet na vier wedstrijden en een zwaar tegenvallende zestiende plaats op de ranglijst toch progressie in het spel. "Het klopt inderdaad dat er alweer gemopperd wordt, maar de mensen moeten daar ook niet mee stoppen. Tegen VVV zag ik ons een half uur uitstekend voetballen. Als Alexander Büttner die penalty maakt, winnen we waarschijnlijk en sta je bij de eerste zes. Zo dun is soms het lijntje, zeker in het begin."
Met de hand op de knip
"Ik denk dat we op de goede weg zijn", vervolgt Hek. "Onze selectie is een derde goedkoper dan vorig seizoen. Met de hand op de knip hebben we nog een aantal mooie versterkingen gehaald. Daarvoor verdient technisch manager Peter Bijvelds een compliment. Jammer dat Devin Haen geblesseerd raakte en Simon Colyn nu geschorst is."
Wat trof de nieuwe voorzitter in juni eigenlijk aan, toen hij werd aangesteld als één van de kopstukken van de organisatie? "Vooral veel betrokkenheid. Niet alles gaat goed, maar niemand doet hier iets met verkeerde bedoelingen", zegt Hek met een knipoog naar de financiële puinhoop onder het vorige bestuur.
Directeur Hans Martijn Ostendorp ging gretig in op een aanbod om weer burgemeester te worden en voormalig preses Martin Mos vertrok met stille trom door de achterdeur. Zij lieten de club onverwacht achter met een schuld van meer dan een miljoen euro. Een schok ging door de Achterhoek.
'Onverklaarbaar hoe dit kon gebeuren'
En dat terwijl kort ervoor publiekelijk werd gemaakt dat De Graafschap afkoerste op een klein positief saldo. Hek snapt het zelf ook niet: "Alles is nagelopen, maar de kosten zijn volledig uit de pas gelopen en niemand had het door. Het is onverklaarbaar hoe dit kon gebeuren."
"Je moet niet verrast worden en dat is wel gebeurd", baalt Hek door de negatieve cijfers. "Om het heel plat te zeggen: het is ontzettend klote. Wij hebben de afgelopen jaren steeds fors gebloed door onze eigen gemaakte fouten. Dat geldt ook voor het sportieve, want de laatste twee seizoenen met de trainers Robbemond en Poldervaart zijn natuurlijk niet best geweest."
Te snel tevreden
Aan Hek, de nieuwe directeur Michael Ogubai en Jan Vreman en zijn selectie om De Graafschap weer te laten bloeien. "Het mag wel wat ambitieuzer bij deze club", zegt Hek. "Meer resultaatgericht door de hele organisatie. Veel dingen overkomen ons, zoals die verduveld trouwe achterban die er altijd is. Dat is wonderbaarlijk. Maar dan zijn we al snel tevreden. Ook als er kneiterhard wordt gewerkt en we toch verliezen."
Hek schroomt dan ook niet om de lat hoog te leggen en het vooral van de positieve kant te bekijken. "We hebben nu drie spelers in onze selectie die uitkomen voor Jong Oranje. Dan gaat het over topsportniveau en onze eigen opleiding. Ik vind dat echt gaaf."
Eens per drie jaar eredivisie
De Graafschap koos na het fiasco Poldervaart en het vroegtijdige ontslag van Robbemond weer voor de eigen clubcultuur. "We volgen nu onze eigen filosofie. Wat mij betreft moet onze cultuur altijd leidend zijn, in plaats van een voorbijkomende trainer die bepaalt. Er zit hier genoeg in het vat, maar geef ons nog even die tijd. Ik vind wel dat De Graafschap eens in de drie jaar eredivisie moet spelen. Die ambitie moet deze club hebben. Nu voetballen we voor het vijfde jaar in de eerste divisie. Dat is gewoon te weinig."
Tot slot kijkt Hek met een goed gevoel vooruit naar de financiële toekomst. "Ik denk dat we dit seizoen gezond gaan afsluiten, als we geen gekke dingen doen en niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Met een beetje gunstige loting in de beker kan dat zelfs in de plus. Natuurlijk zijn we geholpen door mensen met geld en een De Graafschap-hart, maar ik wil daar niet van afhankelijk zijn."