Sport

Honderden wielerfans nemen afscheid van Annemiek van Vleuten: 'Het wordt afkicken'

Fans maken een selfie bij de laatste wedstrijd van Annemiek van Vleuten.
Fans maken een selfie bij de laatste wedstrijd van Annemiek van Vleuten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is druk aan de start van de Simac Ladies Tour in Arnhem. Niet verwonderlijk; fans uit binnen en buitenland willen een glimp van hun held Annemiek van Vleuten opvangen. Ze rijdt vandaag haar laatste wedstrijd. En voor de toegestroomde fans stapt ze speciaal eerder uit de bus om handtekeningen uit te delen, een praatje te maken, of voor een selfie.
"Hou de telefoon maar iets verder van ons af en je moet natuurlijk wel in de lens kijken," helpt Annemiek een fan, die op is van de zenuwen. "Hartstikke leuk," zegt de wielrenster terwijl ze stralend applaus in ontvangst neemt. "Zo gaat het al de hele week. Het is heel intens. Ik denk dat ik wel een beetje leeg ben na deze week. Maar het is zo mooi dat al die mensen uit alle hoeken van Nederland hier naartoe komen om me te bedanken. Dat is heel tof."
Maar niet alleen uit Nederland zijn de fans gekomen. Ook uit België zijn ze er. En dat zijn misschien wel Annemieks grootste fans. Over de hele wereld reizen ze haar na. En dan mag de laatste wedstrijd van hun heldin natuurlijk niet ontbreken.
"Ik ben een echte wielersupporter", zegt Ronnie Liedts. "Ik blijf natuurlijk koersen kijken, maar het zal nooit meer het zelfde zijn. Ik ben ooit fan geworden door een liesoperatie, schreef haar een brief en het contact was meteen hartelijk."
Dan gillen de Belgische fans zich de longen uit het lijf. Hun heldin komt op de fiets langsrijden. Als Van Vleuten haar grootste fans ziet staan is de begroeting allerhartelijkst. "Ja zo is ze," zegt Fabienne Ammant. Ze houdt een enorm spandoek met daarop het hoofd van haar heldin omhoog. "Het zal afkicken worden, als ze niet meer rijdt."