Sport

Vitesse-icoon Jan Jongbloed (82) overleden: 'Mooie vent'

Jan Jongbloed in 1974.
Jan Jongbloed in 1974. © BSRAgency
Oud-doelman en Vitesse-icoon Jan Jongbloed is op 82-jarige leeftijd overleden. Jongbloed speelde maar liefst 686 wedstrijden in de Eredivisie en speelde twee WK-finales voor Oranje, in 1974 en 1978. Hij was al een poos ziek. Vitessenaar Edward Sturing kijkt terug op 'een vakman en een mooie vent'.
Jongbloed verdedigde onder meer het doel van DWS, FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. Hij maakte naam als 'meevoetballende' keeper omdat hij tijdens de wedstrijden buiten het strafschopgebied kwam. Hij boekte langs de lijn vervolgens succes na succes met Vitesse. Vanaf begin 1988 was hij onder trainer Bert Jacobs assistent-trainer bij de Arnhemse club. Het eerste grote succes kwam in 1989 met het kampioenschap van de Eerste Divisie.
Het jaar daarop werd de vierde plaats in de Eredivisie bereikt met Europees voetbal als beloning. Tussendoor bereikte de club ook nog de bekerfinale, waarin PSV te sterk was.
Jan Jongbloed (l.) met Edward Sturing.
Jan Jongbloed (l.) met Edward Sturing. © Omroep Gelderland

'Ik keek tegen hem op'

In de jaren erna eindigde Vitesse altijd bij de eerste zes en werd er negen keer deelgenomen aan de UEFA Cup. In oktober 1999 nam hij samen met Edward Sturing de honneurs waar voor de ontslagen Herbert Neumann. Sturing noemt zijn overleden collega een vakman op en naast het veld. "Ik zag hem als 11-jarig jochie al een WK-duel spelen in Duitsland. Ik zag echt tegen hem op, en dan was het bijzonder om later met hem samen te werken bij Vitesse."

Jeugdtrainer

De combinatie Jacobs-Jongbloed was in de ogen van Sturing een 'fantastisch gouden duo' voor Vitesse. "In latere jaren trainde hij met veel succes jeugdelftallen. Hij was een mooie en goede vent om mee te gaan." Sinds 2000 was Jongbloed inderdaad actief als jeugdtrainer bij de Arnhemse club. In 2010 werd duidelijk dat zijn contract bij Vitesse niet verlengd zou worden.
Jongbloed was het laatst actief als jeugdtrainer bij ZVV Zilvermeeuwen uit Zaandam. Hij was na zijn loopbaan in de voetbalwereld onder meer te horen op de radio.
Jongbloed was assistenttrainer bij Vitesse.
Jongbloed was assistenttrainer bij Vitesse. © Omroep Gelderland (archief)