liveblog | 8 augustus

Nijmeegs fenomeen bij PSV • Van Schip wereldkampioen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Jan-Willem van Schip is wereldkampioen koppelkoers geworden en Isaac Babadi uit Nijmegen excelleert bij PSV
Laatst bijgewerkt: 8 augustus, 22:00 uur
22:00

Nijmegenaar excelleert bij PSV

Isaac Babadi was één van de uitblinkers bij PSV in de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. PSV won met 4-1 en de 18-jarige Nijmegenaar opende met een bekeken schot de score. Hij stond met een fraaie individuele actie ook aan de basis van de 2-0.
Isaac Babadi viert zijn doelpunt
Isaac Babadi viert zijn doelpunt © Broer van den Boom
Babadi begon zijn carrière bij de inmiddels ter ziele gegane amateurclub SV Hatert. Daarna stapte hij over naar de jeugdopleiding van NEC, waaruit PSV hem in 2018 wegplukte. De aanvallende middenvelder speelde tot dit seizoen alleen voor Jong PSV, maar onder de nieuwe trainer Peter Bosz heeft hij een basisplaats veroverd in het eerste elftal.
21:51

Goud voor Van Schip

Jan-Willem van Schip heeft goud veroverd op het WK baanwielrennen in Glasgow. Hij deed dat samen met Youri Havik op de koppelkoers. Ze haalden 37 punten en bleven daarmee het Britse duo Wood/Stewart twee punten voor.
Het gouden duo op de koppelkoers
Het gouden duo op de koppelkoers © ANP
Het was een loodzware wedstrijd. "Iedereen was choco, hier in de hitte", zei Van Schip. "Wij waren ook choco, maar wel met de goede basics. We hebben zoveel getraind op gekke shit. Dingen waar eigenlijk niemand het mee eens was, Yoeri uiteindelijk gelukkig wel. Havik legt het uit als: "out of the box, alles high speed."
21:50

Lavreysen via omweg door

Harrie Lavreysen won al twee keer goud op het WK baan, maar de baanwielrenner uit Apeldoorn had het lastiger op het onderdeel keirin. Hij werd derde in zijn serie en plaatste zich daardoor niet rechtstreeks voor de kwartfinales. Via een herkansing, die hij wel won, lukte dat vervolgens toch nog. De kwartfinales worden vandaag gereden.
Baanrenner Harrie Lavreysen
Baanrenner Harrie Lavreysen © Omroep Brabant
21:48

Net geen podium Van Aarssen

Na twee zilveren medailles is Aniek van den Aarssen er op de WK baanwielrennen in Glasgow net niet in geslaagd om een derde medaille te veroveren. De parawielrenster werd vierde op het onderdeel Scratch C4.
21:46

De Graafschap vaak bestraft na corona

De Graafschap is na corona 11 keer bestraft voor wanordelijkheden op het voetbalveld. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS
De KNVB bestrafte de Doetinchemse club onder meer met een wedstrijd zonder publiek tegen Jong Ajax en thuisvakken die leeg moesten blijven.
In totaal hebben de betaaldvoetbalclubs voor bijna een miljoen euro aan boetes gehad van de KNVB.
Vuurwerk bij een wedstrijd van De Graafschap
Vuurwerk bij een wedstrijd van De Graafschap © ANP
21:45

Goud voor Lavreysen

Harrie Lavreysen uit Apeldoorn is maandagavond voor de vijfde keer op rij wereldkampioen sprint geworden tijdens het WK baanwielrennen in Glasgow. De 26-jarige Lavreysen was in twee heats te sterk voor Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago. De eerste heat won hij met een klein verschil. Zo'n anderhalf uur later was hij met twee fietslengten afstand ook oppermachtig.
Wereldkampioen Harrie Lavreysen
Wereldkampioen Harrie Lavreysen © ANP
De Apeldoorner evenaart hiermee het record van Piet Moeskops, die in de jaren 20 van de vorige eeuw ook vijf keer wereldkampioen werd. Het is de zesde keer dat hij in de WK-finale stond op de sprint. De enige keer dat hij in de finale stond en niet won, was in 2017. In totaal is het de vijftiende wereldtitel op de baan voor Lavreysen, waarmee hij recordhouder is in Nederland. Ook werd hij tweemaal olympisch kampioen, negenmaal Europees kampioen en won hij twee keer goud op de Europese Spelen.