Sport

Snoei en Ars werpen blik op Gelderse clubs: 'Vitesse is nog te broos'

Mike Snoei in de voorbereiding als coach van Telstar
Mike Snoei in de voorbereiding als coach van Telstar © Orange Pictures
ARNHEM - Vrijdag begint de competitie weer in de Eredivisie en eerste divisie. Vitesse (uit bij FC Volendam) en De Graafschap (thuis tegen ADO) komen dan direct in actie, NEC ontvangt twee dagen later Excelsior. Twee prominenten uit het Gelderse voetbal laten hun licht schijnen over de clubs en spreken hun verwachtingen uit.
Dit is het eerste deel in een reeks van drie. Maandag en dinsdag komen NEC en De Graafschap aan bod.
Mike Snoei (59) was in het verleden trainer van Vitesse en De Graafschap. Hij is nu de eindverantwoordelijke bij Telstar. Snoei woont in Didam en loodste De Graafschap twee jaar geleden net niet naar de Eredivisie. Hij is ook werkzaam als analyticus bij ESPN.
Sjoerd Ars (39) is technisch adviseur bij Fortuna Sittard en daardoor minder druk in het voetbal dan de afgelopen jaren, waarin hij technisch manager was bij Fortuna Sittard. De voormalig centrumspits runt een eigen bedrijf in zonnepanelen. Ars speelde bij De Graafschap en NEC en werd met beide clubs kampioen. Net als Snoei woont Ars in Didam.

Spelen met vuur

Vitesse maakte een moeizaam seizoen door, maar finishte toch nog als tiende. Ars is er ook aan het begin van de nieuwe jaargang niet gerust op. "Het kan maar zo weer de verkeerde kant opvallen", zegt hij. "Ik vind ze tot nu toe niet veel sterker dan vorig seizoen. Geen idee of er nog een geldpotje beschikbaar is ergens, maar ze hebben wel wat kwaliteit nodig. Wat dat betreft spelen ze nu met vuur en kun je ook zo maar weer een wisselvallig jaar beleven."
Sjoerd Ars in de Goffert als technisch manager van Fortuna
Sjoerd Ars in de Goffert als technisch manager van Fortuna © Orange Pictures
"Ik vind het angstvallig stil", merkt Ars. "Het is ook lastig te beoordelen wat ze precies kunnen. Uit eigen ervaring bij Fortuna weet ik hoe onzeker dat soms is. Soms heb je ineens veel te besteden en soms weer helemaal niet. En dan moet je plotseling doorschakelen naar andere profielen van een wat minder niveau. Dat maakt het moeilijk."

Kwaliteit nodig voorin

Snoei is ook kritisch. "Ik vind het allemaal nog vrij broos en dunnetjes. Ze missen vooral kwaliteit voorin. Het is niet eerlijk om een nog altijd jonge speler als Million Manhoef te belangrijk te maken. Ik zie misschien wel meer een middenvelder in hem dan een aanvaller. Als ze er twee goede spelers bij kunnen halen voorin, gaan ze met een groepje meedoen om de play-offs. Ik denk dat Vitesse dan zeker bij de eerste tien kan eindigen, zo rond de achtste plek. Maar met de selectie van nu wordt dat nog lastig zat."

Room erbij

"We hebben met Eloy Room wel weer aardig keepertje in huis", stelt Snoei, die nog altijd in de wij-vorm spreekt als hij het over Vitesse heeft. "Het is mooi dat hij terug is. Na Remko Pasveer is Vitesse niet meer echt verwend geweest op doel. Markus Schubert paste niet in het spelletje en ook Kjell Scherpen is niet altijd betrouwbaar gebleken."

Pröpper terug?

"Achterin staat het wel aardig", vindt Snoei. "Maar een jongen uit de eigen jeugd als Enzo Cornelisse moet wel gaan spelen, dat is onder Phillip Cocu nog niet zo veel gebeurd. Ik vind hem een prima talent. En ik hoop dat we de oude Davy Pröpper nog terug gaan zien. Dan zou hij als kapitein van Cocu echt een versterking zijn met zijn maatje van het eerste uur Marco van Ginkel ernaast. Het is afwachten, want hij heeft er ook lang uitgelegen."

Oudere spelers

Ars onderschrijft dat. "Het zijn cruciale spelers, maar ook blessuregevoelig. Van ervaren jongens als Van Ginkel en Pröpper kunnen jonge gasten nog heel leren. Zo'n Mathijs Tielemans bijvoorbeeld heb ik regelmatig bij Jong PSV gezien, een prima speler. Maar hij is ook jong. Soms is het prettig als de oudere spelers dan even met ze gaan zitten als dat nodig is. Dat belang, een soort bewaken van de groep, moet je niet onderschatten. Ik zie Vitesse eindigen tussen plek tien en veertien."