Sport

Supportersverenigingen twijfelen aan nieuwe aanpak hooligans

Protest van NEC supporters.
Protest van NEC supporters. © ANP
DOETINCHEM - De KNVB wil met een nieuw cameravolgsysteem voetbalvandalen in de stadions sneller signaleren en aanpakken. Dat meldt De Telegraaf. Gelderse supportersverenigingen zijn sceptisch.
Het is de bedoeling om relschoppers sneller in beeld te krijgen en zo te kunnen oppakken. "Een geweldig plan, maar ik zie er weinig heil in", reageert Hans Boesberg van Supportersvereniging Superboeren van De Graafschap. "Het is een goede zaak, tuig hoort niet in het stadion. We komen voor het voetbal."

'Slecht voor het voetbal'

Toch is Boesberg bang dat het niet de oplossing is. "Er gebeurt niets. Er worden misschien een paar mensen aangehouden. Maar de volgende keer zitten ze weer in het stadion. Gaan ze naar de gevangenis? Nee. Stadionverboden worden ook niet gehandhaafd. Iedereen komt toch naar het stadion. Ik hoop dat ze het oplossen. Want dit is slecht voor het voetbal. Het wordt verpest door een paar mensen."
"Er is geen daadkracht", vindt Boesberg. "Het heeft geen prioriteit bij de politie."

Dadergerichte aanpak

Jeroen Rengers van Supportersvereniging NEC vindt het belangrijk dat het voetbal voor alle goedwillende supporters bereikbaar blijft. "Wij zijn tegen alle maatregelen om hele groepen supporters te straffen en te weren bij (uit)wedstrijden. Een dadergerichte aanpak is de oplossing. Daar heeft onze club ook de afgelopen jaren stappen in gemaakt. Bijvoorbeeld met een goed camerasysteem en op individuen gericht beleid, mocht het toch over de streef gaan."
Het Supporterscollectief Nederland deelt de mening van Supportersvereniging NEC. "Het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland het beleid gaan toespitsen op de grote meerderheid goedwillende supporters."
Vicevoorzitter Susanne Wichhart van de supportersvereniging van Vitesse zegt dat ze niet bekend is met de plannen en stelt dat, voor zover zij weet, Gelredome al een uitgebreid camerasysteem heeft.