Sport

Frans Derks openhartig over avontuur Achilles: 'Staken onze nek uit'

Frans Derks als technisch manager van Achilles'29.
Frans Derks als technisch manager van Achilles'29. © ANP
GROESBEEK - Het was een gewaagd avontuur dat Achilles'29 aanging in 2013. Vanuit het amateurvoetbal naar de eerste divisie. Na vier jaar was het weer voorbij en van de club is weinig meer over.
Na de degradatie uit de eerste divisie in 2017 ging de club een half jaar later failliet. Vervolgens kwam de documentaire Voetbal is Oorlog uit, waarin Achilles werd gevolgd in het jaar van de ondergang. Daardoor ontstond het beeld van een club die zichzelf te gronde had gericht, met een hoofdrol voor de familie Derks. Die zweeg sindsdien in alle toonaarden, tot nu.

Trots

Frans Derks, die technisch manager en assistent-trainer was, kijkt terug op een roerige periode. "Ik denk er toch met veel genoegen aan terug. Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Natuurlijk hebben we dingen verkeerd gedaan. Wij waren ambitieus en zijn ondernemers en steken onze nek uit. We gingen misschien wat te snel voor sommige mensen. Dat geef ik volmondig toe."
De spelers van Achilles in 2017.
De spelers van Achilles in 2017. © Omroep Gelderland
In 2013 gingen er twee eerste divisionisten failliet en wilde de KNVB graag dat amateurclubs de stap naar het profvoetbal zouden maken. "De kampioenen van de topklasse mochten doorstromen. Katwijk zei ja, maar deed nee. En wij durfden het wel aan."

Debuut tegen Emmen

Dat deed Achilles met de ploeg die in het amateurvoetbal alles had gewonnen en ook berucht was als cupfighter tegen profs. De eerste wedstrijd was Emmen-uit. "Ik ging een week voor de start van de competitie met mijn broer Emmen bekijken in Loenen. Daar viel vooral een linksbuiten die ongelooflijk snel was op. En we waren minder onder de indruk van de spits, die een week later tegen ons in de laatste minuut de gelijkmaker maakte. Hij speelt nu in het Nederlands elftal: Wout Weghorst."
Als ik morgen de kans krijg om het weer te doen, stap ik er zo weer in
Frans Derks
"We hebben jarenlang spelers aangetrokken die pasten bij de clubcultuur. Ze werden zeer zorgvuldig bij elkaar gezocht. We hadden een ingespeeld team en voetballend waren we nergens bang voor. We trokken eerst de lijn door van drie keer per week 's-avonds trainen. Maar uiteindelijk kregen we het fysiek lastig en kozen we voor vier keer per week overdag trainen."

Winnen tegen Jong Ajax

Achilles eindigde op de laatste plek in het debuutseizoen, maar de jaren daarna was er progressie met een achttiende en een vijftiende plaats. "Door alles wat er daarna is gebeurd, zijn de voetbalprestaties onderbelicht gebleven. We hebben fantastische momenten beleefd, bijvoorbeeld bij overwinningen tegen Jong Ajax. Een team met allemaal spelers die ook uitkwamen in de Champions League."
"Na het derde jaar kwam er onrust. We hadden een maatschappelijke lening geregeld. Maar de lokale overheid gaf geen garantstelling voor een maatschappelijk financiering, wat wij geregeld hadden. De KNVB paste plotseling de regels aan. Niet na drie jaar, maar na vier jaar zou de proflicentie worden verstrekt. En een krant hier uit de regio deed ook een duit in het zakje."

Gaten met gaten vullen

In dat artikel werd Achilles technisch failliet verklaard en daarop besloot de hoofdsponsor, die goed was voor enkele tonnen, zich per direct terug te trekken. De financiële basis viel weg en het werd gaten met gaten dichten. Achilles kreeg daarvoor ook puntenaftrek. "De KNVB haalde rare capriolen uit. We hebben er alles gedaan om het nog vlot te trekken. We hadden er alles voor over, maar er kwam ook een tegenbeweging. En we degradeerden toch."
Pijn bij Doriano Kortstam na de degradatie.
Pijn bij Doriano Kortstam na de degradatie. © Omroep Gelderland
Daarna kreeg de familie Derks alle hoon over zich heen. De documentaire deed daar ook geen goed aan en de betaald voetbaltak van de club ging begin 2018 failliet. De vereniging ging nog wel door, maar degradeerde dat jaar kansloos uit de tweede divisie. Uiteindelijk kwam het tot een vertrek van de familie, die de club sinds jaar en dag had geleid. "Binnen de vereniging keerden mensen zich ook tegen de familie, terwijl we ons met ziel en zaligheid hebben ingezet voor de club. Dat heeft er wel ingehakt. Men was niet meer voor een club, maar tegen een familie."

Geen spijt

Toch heeft Frans Derks geen spijt van het betaald voetbalavontuur. "Als ik morgen de kans krijg om het weer te doen, stap ik er zo weer in. Er waren factoren waar we geen invloed op hadden, zoals de KNVB, de gemeente en de krant. Als één van die drie zich anders had opgesteld, hadden we hier nu nog eerste divisievoetbal gespeeld."
Achilles begon tien jaar geleden aan het profavontuur