Sport

Zo begon Achilles tien jaar geleden aan avontuur met slechte afloop

De eerste wedstrijd van Achilles'29 in het betaald voetbal eindigde in 2-2.
De eerste wedstrijd van Achilles'29 in het betaald voetbal eindigde in 2-2. © ANP
GROESBEEK - Achilles'29 begon exact tien jaar geleden aan het betaald voetbalavontuur. De Groesbeekse club grossierde in prijzen op amateurniveau en maakte in 2013 de overstap. Het liep uiteindelijk fataal af, maar het pionieren begon met een gelijkspel uit tegen FC Emmen.
Freek Thoone scoorde op 3 augustus 2013 het eerste doelpunt van Achilles'29 in het betaald voetbal. "Ik weet het nog als de dag van gisteren. Na acht minuten was het al raak. Ik droomde hier als jong jongetje al van, geweldig om het dan echt mee te maken. Het werd uiteindelijk 2-2. We stonden met 2-1 voor en ik dacht dat we de wedstrijd over de streep zouden trekken, maar toen scoorde Wout Weghorst. Die deed dus mee toen ik mijn debuut maakte in het betaald voetbal."

Gemiste penalty

"Ik ben heel trots op het avontuur met Achilles. Het was uniek om mee te maken. Alleen het laatste jaar was wat minder, zeker toen er spelers werden weggestuurd. We verspeelden het eigenlijk al voor de winterstop, maar kwamen nog knap terug. Mijn gemiste penalty tegen Dordrecht brak ons op. Maar dieptepunten horen er ook bij in een carrière."
Freek Thoone in 2013 in Emmen na de wedstrijd
Freek Thoone in 2013 in Emmen na de wedstrijd © Omroep Gelderland
Thijs Hendriks was er ook bij in Emmen. De aanvaller kan zich de details van die wedstrijd nog levendig herinneren. "Freek maakte 0-1, daarna scoorden zij en ik gaf de assist op Frank Hol bij de 1-2. We stonden zwaar onder druk en helaas maakte Weghorst nog gelijk in de blessuretijd. Voor mij was het niet de eerste wedstrijd in het betaald voetbal, want ik had bij NEC al een paar keer meegedaan."

Baan naast het voetbal

"Maar het was toch wel speciaal. We hadden echt het gevoel dat we vanuit de amateurs mee konden op dat niveau. Later bleek dat toch niet zo te zijn, maar dat had ook te maken met het feit dat we ernaast gewoon een baan hadden en niet zo vaak konden trainen."
Er zijn best fouten gemaakt, maar het is knap hoe mensen zoals Frans Derks die club naar dat niveau hebben gebracht
Freek Thoone, ex-aanvaller Achilles'29
Freek Thoone genoot zeker ook van het pionieren. "Het werd pas heel laat bekend dat we uit de topklasse zouden overstappen naar het betaald voetbal. We speelden eigenlijk met het amateurteam. Heel tof om er zo in te gaan, maar het maakte ons ook kwetsbaar. Want de intensiteit is toch hoger. Veel jongens die altijd fit waren, hadden nu last van blessures. Qua voetbal konden we echt wel mee, maar qua fitheid was het lastig."

Pijnlijk

Dat Achilles nu zo is afgezakt, noemt de voormalige topscorer pijnlijk. "Het is vooral jammer voor de mensen die hun nek hebben uitgestoken om dit avontuur aan te gaan. En ook voor al die vrijwilligers die hun ziel en zaligheid in de club staken. Er zijn best fouten gemaakt, maar het is knap hoe mensen zoals Frans Derks die club naar dat niveau hebben gebracht."

Wennen in het profvoetbal

Thijs Hendriks vond het toch bijzonder om allemaal mee te maken. "Het was misschien een noodgreep dat we opeens naar het betaald voetbal gingen. We hadden in de topklasse alles gewonnen wat er te winnen viel. Het eerste jaar was wennen, want we speelden echt met het team uit het amateurvoetbal. Het tweede en derde jaar ging veel beter. Mijn tweede jaar was persoonlijk mijn beste met dertien doelpunten en dertien assists."

Nouri, De Jong en Van de Beek

"We hebben bijzondere wedstrijden meegemaakt. Zeker tegen Jong Ajax. Die hebben we thuis drie keer verslagen en daar liep het halve elftal dat later Champions League speelde. Uit zijn we ooit met 7-1 weggespeeld. Hun middenveld bestond uit Nouri, De Jong en Van de Beek. Ik stond tegen Matthijs de Ligt, die toen zeventien was. En ik was 32, maar het leek wel omgekeerd, want hij was zo sterk."
"Het was mooi om toch nog betaald voetbal te spelen. En ik kon ook maatschappelijk carrière maken. Als ik naar bijvoorbeeld TOP Oss of Helmond Sport was gegaan, had ik mijn baan op moeten geven. De eerste jaren waren het mooiste. Daarna kwamen er te veel gelukzoekers en was die unieke sfeer ook weg."
Achilles begon tien jaar geleden aan het profavontuur