Sport

Supporters vrezen voor nieuw seizoen Vitesse: 'Nog weinig vertrouwen in'

Deze supporter ziet het somber in zolang de overname niet rond is.
Deze supporter ziet het somber in zolang de overname niet rond is. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Nog altijd is er geen duidelijkheid rond de overname van Vitesse voor het komende seizoen. Daardoor vrezen supporters voor weer een seizoen tegen degradatie voetballen. "Het is in zo'n onzeker seizoen zwaar om Vitesse-supporter te zijn", stelt een van de aanwezigen op de eerste training van het nieuwe seizoen.
Zo'n vijftig man kwamen maandag af op de eerste oefensessie van Vitesse. Zij scoorden handtekeningen en bewonderden de nieuwe aanwinsten Mathijs Tielemans en Amine Boutrah. Maar echt vertrouwen in het nieuwe seizoen is nog ver te zoeken. "Natuurlijk heb ik er zin in. Met versterkingen moet het wel goed gaan komen, maar als ik eerlijk ben heb ik er nog niet heel veel vertrouwen in."
En dat heeft volgens de supporter te maken met de overnameperikelen. Vitesse wacht al een jaar op goedkeuring vanuit de KNVB voor de overname door de Amerikaan Coley Parry. Zolang die overname niet rond is, is er geen geld beschikbaar voor nieuwe spelers. "Mocht dat dus rondkomen, dan zijn die financiële middelen er wel en krijg ik er een stuk meer vertrouwen in. Kijk maar naar de andere clubs die Parry onder zich heeft. Leyton Orient en Patro Eisden hebben het goed gedaan. Het is hopen op snelle duidelijkheid, maar het duurt al een jaar. En ik ben bang dat het nog wat langer duurt met de KNVB."
Een andere supporter vult hem aan. "Je wordt inderdaad een beetje moe van de KNVB. Je wordt ook moe van het feit dat we het er de hele tijd over moeten hebben. Het wordt tijd dat die overname wordt goedgekeurd en de Amerikaanse euro's hier binnen komen. Dan kunnen we een leuk team gaan neerzetten."
Deze supporter wordt moe van de KNVB.
Deze supporter wordt moe van de KNVB. © Omroep Gelderland

Aanwinsten halen

Want nieuwe aanwinsten zijn nodig om weer een seizoen tegen degradatie voetballen te voorkomen. Zo vindt ook trainer Phillip Cocu. "We zitten zeker niet stil. De afgelopen weken hebben we Mathijs Tielemans en Amine Boutrah gehaald, maar er zullen zeker nog een paar spelers moeten volgen. Ook als je ziet wat er is vertrokken. Maar ik maak me nog geen zorgen. Hoewel ik mijn ogen ook niet sluit voor de realiteit. Als je financiële middelen hebt, kun je anders te werk gaan dan nu. Dus we moeten nu wat zorgvuldiger zijn en het beste uit de middelen halen die er wel zijn. De situatie is nou eenmaal zoals hij is."
Toch hoopt de trainer dat die financiële beperkingen niet dwars zitten in de voorbereiding. "Nee, we zijn op de achtergrond hard aan het werk. Als wij op trainingskamp gaan moet het grootste geraamte van het nieuwe team wel staan."
Of Eloy Room daarbij zit als nieuwe keeper, weet niemand nog. Toch ziet Cocu de doelman graag komen. "We moeten ons voorin versterken, maar ook tussen de doelpalen. Ik ga niet in op namen, maar jullie weten hoe ik te werk ga. Dus vul het zelf maar in, haha."`

Vertrouwen in Cocu

En als die spelers er dan zijn, hebben de supporters er ook vertrouwen in dat Cocu er iets goeds mee doet. "Vorig jaar had hij vooral spelers die Letsch gehaald had, die kon hij niet zo goed kwijt. Als hij nu de kans krijgt om jongens te halen die beter in zijn systeem passen, dan denk ik dat we wel stappen kunnen gaan maken. Europees voetbal is te veel gevraagd, maar het linkerrijtje moet mogelijk zijn."