Sport

Hoe staan NEC, Vitesse en De Graafschap ervoor? Deze fans weten het

Dit zijn de trainers die de clubs naar succes moeten leiden.
Dit zijn de trainers die de clubs naar succes moeten leiden. © ANP/Bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Over precies een week start het voetbalseizoen weer. Dan beginnen Vitesse, NEC en De Graafschap aan hun eerste training van het nieuwe seizoen. Maar hoe staan de clubs er eigenlijk voor? Dat weten deze supporters maar al te goed te vertellen.

'Zorgen om Vitesse'

Je kunt de krekels bijna horen op trainingscentrum Papendal. Bij Vitesse is het tot nu toe heel rustig geweest. "Alleen middenvelder Mathijs Tielemans is tot nu toe gecontracteerd. Ik hoor er goede verhalen over. Dat stemt mij positief", zegt supporter Tom Krechting, die ook de podcast Studio Langs de Rijn maakt.
Wat hem betreft moet er qua aanwinsten zeker wat gebeuren in Arnhem. "Vorig seizoen was de keeperspositie en de spitspositie een groot probleem. Voor de keeperspositie zou ik Eloy Room niet gek vinden. Of het realistisch is, vraag ik me af." Daarnaast denkt Krechting dat Cocu nog wel wat buitenspelers zal halen. "Hij wil graag met flankspelers gaan spelen. En we hebben nu alleen Manhoef voor die posities."
Eloy Room.
Eloy Room. © BSRAgency/Orange Pictures
Maar of het gaat lukken goede spelers te halen, is de vraag. Door onzekerheid over de overname zit de Arnhemse club niet ruim bij kas. "Dus ik maak me enigszins wel zorgen", zegt Krechting. "We hebben hetzelfde scenario als vorig jaar. Ik ben bang dat je dan overal huurlingen vandaan moet gaan trekken die niet veel toevoegen. Ik denk dat je wel een probleem gaat krijgen als er niet snel versterkingen komen."
Volgens Krechting is het ook moeilijk voor Vitesse om versterkingen te halen. "Ze vissen in een vijver met clubs als Utrecht, NEC en Heerenveen bijvoorbeeld. En als je dan als speler moet kiezen, heeft Utrecht bijvoorbeeld meer zekerheid en financiën te bieden. Dan hobbelen wij er wat achteraan."
Toch kijkt Krechting uit naar het komende jaar. "Even een paar weken niks was wel lekker. Maar als er wat spelers komen die aanspreken, geven die je ook altijd meer zin om weer te beginnen."

'De Graafschap is gebaat bij rust'

Waar ze bij Vitesse juist wat reuring willen, is De Graafschap op zoek naar rust met de nieuwe trainer Jan Vreman, vertelt Hans Hissink, supporter en maker van de podcast 'Stem van de Vijverberg'.
"De laatste jaren zijn we niet zo verwend met resultaten en de trainers die daarvoor moesten zorgen. In onze podcast opperden we daarom Jan Vreman vaak als nieuwe trainer. Hij kent de jeugd en weet wat er aan zit te komen. Hij heeft ook een contract voor onbepaalde tijd en hij straalt rust uit. En dat is precies wat nodig is. Hij is de man op de juiste plek nu."
Vreman moet zich het komende seizoen vooral bezig gaan houden met het inpassen van de jeugd, zegt Hissink. "Dat betekent ook dat wij als supporters geduld moeten hebben. Wij kunnen geen promotie ophangen aan de jeugd, zo werkt dat nu eenmaal. Natuurlijk willen we allemaal weer terug naar de eredivisie, maar dat moet wel met beleid. Dat is dus voor de langere termijn. Natuurlijk zou het leuk zijn als dat aankomend seizoen lukt, maar dat is geen must."
Maar een seizoen in met alleen maar talenten, is dat een goed idee? Ervaren spelers als Charlison Benschop en Siem de Jong zijn namelijk vertrokken. "Er zal dan ook wel wat bij moeten komen. In de spits zou ik gewoon het vertrouwen geven aan Devin Haen. Hij speelt niet voor niets voor de jeugdelftallen van Oranje. Op de vleugels moet er misschien wat bij en misschien nog een creatieve middenvelder. Maar er zal niet veel geld zijn om dure spelers te halen. Ik zou voorzichtig zijn en roeien met de riemen die je hebt."
Devin Haen.
Devin Haen. © BSRAgency/Orange Pictures
Hissink kijkt uit naar het nieuwe seizoen. "Dat doen we altijd en dan blijkt het uiteindelijk toch weer tegen te vallen, haha. Maar het afgelopen half jaar heb ik veel positieve dingen gezien die mij voldoening geven."

'NEC heeft streepje voor'

Bij NEC draait de transferzomer op volle toeren. Er kwamen al meerdere spelers, onder wie oud-speler Bram Nuytinck en publiekslieveling Oussama Tannane vertrok. Er wordt flink gewerkt aan een nieuw elftal, ziet supporter Stef Monten.
"Met de komst van Nuytinck ben ik blij. Het is fantastisch om het trio Cillessen, Schöne en hem weer samen te zien. Nuytinck heeft de laatste jaren in de basis gespeeld in de Serie A en dat is natuurlijk geen slechte competitie. Daarnaast is zijn transfer voor de supporters hartstikke mooi, zij hebben een band met die jongens en voor de uitstraling van NEC is het helemaal goed. Dan blijkt wel dat NEC een mooie plek is om terug te komen."
Bram Nuytinck in zijn eerdere NEC-periode.
Bram Nuytinck in zijn eerdere NEC-periode. © BSRAgency/Orange Pictures
Maar met het vertrek van Tannane is een smaakmaker verloren gegaan. "Dat is doodzonde. Ik las al op sociale media dat we zo'n goede speler misschien nooit meer gaan krijgen. Maar dat is wel groot gezegd. Ik denk dat we een aardige vervanger kunnen vinden. En we hebben met Schöne en Dirk Proper nog goede middenvelders over. Zo erg is het dus ook weer niet."
Monten hoopt dat de selectie van NEC iets vollediger wordt dan vorig jaar. "Toen hadden we geen scorende spits, maar misschien krijgen we die nu wel met de Japanner (Koki Ogawa staat op verlanglijstje NEC, red.). Het ging vaak met horten en stoten, dat moet anders. Daarvoor moeten er nog spelers bij. In elke linie nog één of twee."
En dat kan in Nijmegen wel. Doordat miljardair Marcel Boekhoorn financieel bijspringt. "Dat hij geld wil investeren in onze club, daar hebben we geluk mee. Daarmee staan we een streepje voor op de andere Gelderse clubs."
Monten heeft zijn seizoenkaart voor komend jaar alweer aangeschaft. "Ik hoop dat er wat verandert op het veld. Er staat al voor de helft een andere ploeg, dus er gaat ook wat veranderen. Het zou mooi zijn als we de Europese play-offs nu eens gaan halen."