Sport

Richard Roelofsen kiest voor rol in scouting, zoektocht trainer nog in volle gang

Roelofsen kiest toch weer voor de rol van hoofdscout bij De Graafschap
Roelofsen kiest toch weer voor de rol van hoofdscout bij De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap heeft een kandidaat weg moeten strepen in de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer voor komend seizoen. Richard Roelofsen heeft besloten om hoofd scouting te worden en de komende jaren talenten persoonlijk te begeleiden. Clubicoon Jan Vreman is nog wel in beeld.
Roelofsen kwam vorig seizoen al met De Graafschap overeen dat hij een andere rol zou krijgen. De scouting is bij de club al jarenlang een ondergeschoven kindje waar vaak weinig prioriteit lag. De Doetinchemmer wil dat nu intensief gaan oppakken in combinatie met het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor iedere speler in de opleiding.
Omdat hij bij het overnemen van de taken van de ernstig ziek geworden Adrie Poldervaart De Graafschap weer in rustig vaarwater bracht en ook betere prestaties leverde, overwoog de directie om Roelofsen langer aan te laten blijven als hoofdcoach. "Ik ben onderdeel van de club en zal altijd helpen", reageerde de voormalig spits destijds op de ontwikkelingen.

Financieel gat gedicht

De wens van de club werd ook ingegeven door de alarmerende financiële situatie bij De Graafschap. De Achterhoekers stevenden af op een tekort van rond de 1 miljoen euro. Inmiddels zijn aandeelhouders en een aantal andere sponsoren opgestaan om het gat te dichten. Er is zelfs weer ruimte om de selectie te versterken. De invloedrijke geldschieters eisen dat De Graafschap komend seizoen minimaal de play-offs om promotie haalt.
De lijn die daarbij wordt gekozen is het verder laten doorstromen en ontwikkelen van eigen jeugdspelers in combinatie met mogelijk een handvol spelers van buitenaf. Het is aan technisch manager Peter Bijvelds om een selectie samen te stellen die in balans is en weer eens kan meedoen om de prijzen in de eerste divisie.

Voor mij en de club het beste"

Maar Roelofsen staat dan als hoofdtrainer niet meer voor de groep. Hij voerde maandag een gesprek met Bijvelds. "Ik heb zelf de keuze gemaakt om bij mijn traject te blijven zoals was afgesproken. Dat is voor de club maar ook voor mij het beste. Er valt op het gebied van scouting nog veel winst te halen bij De Graafschap. Om dat nu weer op te gaan schorten is niet goed."
"Daarmee is de optie van hoofdtrainer weggevallen en ga ik na mijn vakantie met andere mensen bij de club eerst alle spelers in kaart brengen. We gaan data filteren en daar de eerste winst uithalen. En vervolgens begint het pas. Er is veel belangrijk werk te doen, ook in het persoonlijk begeleiden van spelers", weet Roelofsen die komend seizoen veel wedstrijden zal bezoeken in de eerste divisie.

Vreman niet onwelwillend

De Graafschap heeft Jan Vreman nog wel als optie om terug te vragen als hoofdcoach. De Achterhoeker werkte in zijn spelers - en trainerscarriere nooit bij een andere profclub. Vreman staat niet onwelwillend tegenover een rentree bij het vlaggenschip, maar is nog niet concreet gepolst. "Als ze iets willen gaan we de gesprekken aan", liet de voormalig centrumverdediger onlangs nog weten. "Ik weet niet hoe de club er nu in staat. Maar iedereen wil het beste voor de club.
De Graafschap is ook in gesprek met een aantal externe kandidaten. Binnen de aandeelhouders is er enige verdeeldheid over welke keuze moet worden gemaakt. Vorige week blies een groep gefortuneerde investeerders De Graafschap nieuw leven in met flinke sommen geld, waardoor de verliezen in één klap werden weggepoetst. Daarmee is ineens weer veel meer mogelijk.

"In een week is het opgelost"

"Dit zijn mensen met een blauw wit hart waar De Graafschap zijn handen mee mag dicht knijpen", zegt Roelofsen die ook al zo'n twintig jaar aan de club is verbonden. "Het zegt genoeg over onze achterban dat deze investeerders opstaan op moeilijke momenten. In een weekje is het weer gedaan en opgelost en zelfs binnen het spelersbudget is weer ruimte. Dat is bijzonder."