Sport

Sponsoren helpen De Graafschap met een miljoen en eisen topsportcultuur

Het sfeervolle stadion van De Graafschap in Doetinchem
Het sfeervolle stadion van De Graafschap in Doetinchem © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap is financieel weer gered. Aandeelhouders en sponsoren gaan het enorme tekort op de begroting dichten met een injectie van ongeveer een miljoen euro. Daarnaast moet er per direct een 'topsportcultuur' komen bij de club uit Doetinchem waarbij onder meer nauwlettend wordt toegezien op alle uitgaven.
Naast een kapitaalinjectie om de tekorten aan te vullen is ook afgesproken om komend seizoen met een sluitende begroting te gaan werken. Sportief zal De Graafschap doorgaan met het zoveel mogelijk laten doorstromen van eigen talenten.

Versterkingen mogelijk

Ook is er ruimte vrijgemaakt door de geldschieters van de club voor een aantal gerichte versterkingen. Daarnaast is besloten dat de doelstelling voor volgend seizoen het bereiken van de play-offs om promotie is.
Dat zijn de uitkomsten van een emotioneel crisisberaad dinsdagavond op stadion De Vijverberg. Daar waren de Raad van Commissarissen, de directie en de aandeelhouders van de club aanwezig. Een sluitende begroting creëren voor het nieuwe seizoen stond als hoogste punt op de agenda.

Tekort van 1,2 miljoen

Bij De Graafschap heerste de afgelopen dagen veel onrust toen eerder dan de club van plan was naar buiten kwam dat er een grote schuld is ontstaan. Het tekort op de nieuwe begroting bedraagt ongeveer 1,2 miljoen euro en dat is een fikse toename in vergelijking met het einde van vorig seizoen. Toen werd er een verlies geschreven van bijna vijf ton.
"Onze aandeelhouders hebben zeer kritisch gesproken over de ontstane situatie. Het enorme overschot aan uitgaven is in een veel te laat stadium bekend geworden", stelt interim-directeur Peter Bijvelds. "Dat mag nooit meer gebeuren. Dat betekent dat per direct in alles de topsportcultuur zal heersen."

Belofte aan aandeelhouders

Bijvelds vervolgt in een verklaring: "Een continue en zeer kritische blik op de financiën, het maandelijks rapporteren en bijsturen op de begrotingen van de managers en dus in alles zeer kort op de bal zitten. Dat is een belofte die wij samen met de RvC aan onze aandeelhouders hebben gedaan."
Het schokkende nieuws van de negatieve cijfers kwam vorige week nog eens bovenop het teleurstellende seizoen in sportief opzicht. De Graafschap slaagde er niet in de play-offs te halen waardoor de doelstelling niet werd gehaald.