Sport

Oekraïense Vladyk (8) en Ivan (10) fietsen in Wageningen: 'Die berg is zwaar'

Vladyk voor de start.
Vladyk voor de start. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Honderden wielrenners kwamen dit weekend in actie tijdens de 36ste editie van De Wageningse Muur, een wielerwedstrijd voor jong en oud. Een traditie in Wageningen, maar niet voor de jonge Oekraïners Vladyk (8) en Ivan (10). Zij deden voor het eerst mee en maakten kennis met de heuvels in Wageningen.
Al noemt Ivan het gerust 'een berg'. "Dat was het zwaarste vandaag", zegt de uit Oekraïne gevluchte scholier. Dat doet hij overigens in heel goed Nederlands. Ivan zit op school in Wageningen en doet graag mee aan activiteiten in de omgeving. Nu stapte hij op de fiets voor een wedstrijd. "Daar heb ik thuis voor getraind, ik heb heel hard gefietst. Als je hard fietst, vang je veel wind en dat vind ik heel erg leuk."
Ook de 8-jarige Vladyk fietst mee. Hij vindt het wat moeilijker om uit zijn woorden te komen in het Nederlands, maar weet wel dat hij hoe dan ook de dikkebandenrace van 2,2 kilometer wil winnen. Zijn tante staat hem naast de route aan te moedigen. "Ik duim voor mijn neefje vandaag. Het fietsen maakt hem gelukkig."`
En dus stappen de twee vol goede moed op een speciaal versierde fiets met de vlag van Oekraïne. Ook hebben ze een shirtje aan met de Oekraïense vlag. De organisatie vindt het mooi dat de twee meedoen en vestigt van tevoren nog even speciaal de aandacht op hen. Hoewel Ivan en Vladyk enorm hun best doen, blijkt 'de berg' toch een stapje te zwaar. "Maar ik heb wel een medaille. Dat vind ik heel mooi", zegt Ivan redelijk vermoeid. "En nu ga ik lekker naar bed", zegt hij.
Ivan heeft het moeilijk met de Wageningse muur.
Ivan heeft het moeilijk met de Wageningse muur. © Omroep Gelderland