Sport

De Graafschap compleet overvallen door negatieve cijfers

Richard Roelofsen stelt het belang van de club voorop: "De Graafschap moet blijven bestaan"
Richard Roelofsen stelt het belang van de club voorop: "De Graafschap moet blijven bestaan" © Orange Pictures
DOETINCHEM - Binnen De Graafschap is de afgelopen dagen met ongeloof gereageerd op het nieuws dat de club afstevent op een schuld van meer dan een miljoen euro. Onzekerheid bij de werknemers overheerst binnen de muren van De Vijverberg. Hoe moet het verder en hoe ziet interim-trainer Richard Roelofsen zijn rol voor de toekomst eigenlijk?
Stilte voor de storm bij De Graafschap. Rust regeert aan de Lijsterbeslaan in Doetinchem nu de selectie na een mislukt seizoen voor ruim vier weken met vakantie is gestuurd. Op 3 juli begint het nieuwe seizoen met de eerste training.

Grondige bezuinigingen

Wie dan als trainer voor de groep staat, is onbekend. Met welke begroting de beleidsbepalers kunnen werken is nog onduidelijk. Zeker is dat het spelersbudget met ongeveer een miljoen euro naar beneden gaat. Technisch manager Peter Bijvelds is niet te benijden. De Graafschap staat aan de vooravond van een grondige bezuinigingsoperatie.
Zondag onthulde Omroep Gelderland dat De Graafschap kampt met grote schulden. Het tekort is van vijf ton is opgelopen naar ongeveer 1,2 miljoen euro over het afgelopen seizoen. Dat nieuws is binnengeslagen als een bom.
Trainer Richard Roelofsen, hij verving na de winterstop de zieke Adrie Poldervaart, is een clubman pur sang. Hij kent iedereen binnen de Achterhoekse cultclub. "Je schrikt er wel van als je zo'n verhaal leest", vertelt Roelofsen.

'Nog een slag er bovenop'

"Dit is waar de afgelopen dagen over werd gesproken bij De Graafschap. Het zijn cijfers die zorgen voor onzekerheid. Het is een soort van slag die er nog bovenop komt na de teleurstelling van het niet halen van de sportieve doelstelling. Ik wist wel dat het speelde, maar niet in deze mate. Het is een tik."
Komende dinsdag wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarbij ook de Raad van Commissarissen en interim-directeur Peter Bijvelds aanschuift, meer duidelijk. "Er is ons een andere situatie voorgeschoteld", draait Bijvelds er niet omheen. "Overvallen? Laat ik zegen dat het wel wat met me doet. Dit raakt me. Het doet zeer. Je denkt wel even: ook dat nog?"

'Onjuiste voorspelling gedaan'

"Er is ons een voorspelling gedaan die niet juist bleek te zijn. Dat is niet bewust gedaan, maar er zijn financiële mensen die berekeningen hebben gemaakt waarbij ook een accountant betrokken was. Die cijfers zijn ook gecontroleerd. Het is frappant. Dit zal nu gevolgen gaan hebben voor de sportieve plannen die we hadden", weet Bijvelds.
Roelofsen zou daarom wel eens hoofdtrainer kunnen blijven. Hij staat daar niet onwelwillend tegenover. "Het ligt aan de situatie van de club", zegt Roelofsen. "Wat is nodig. Als er niks kan, zullen we inventief moeten zijn. De Graafschap moet te allen tijde blijven bestaan. Leidend is dat we de club weer gezond krijgen. Moet daarvoor bezuinigd worden, dan is dat zo."

'Investeren in de toekomst'

Bijvelds heeft aangegeven in elk geval ook met externe kandidaten in gesprek te gaan. Binnen de zogeheten Heerenboeren, een groep ondernemers die een sterk fundament onder de club willen leggen, is er de bereidheid om 'stevig te investeren in de toekomst'. Daarbij wordt gedacht aan gerichte versterkingen op het veld, maar ook een ervaren trainer die De Graafschap op termijn weer terugbrengt in de eredivisie.
Maar een interne oplossing ligt meer voor de hand, nu de torenhoge schulden als een molensteen om de nek hangt bij De Graafschap. De begroting gaat sowieso fors omlaag, naar schatting met ongeveer een miljoen euro.

'Transparant communiceren'

Bijvelds: "De aandeelhouders zullen zich gaan uitspreken binnenkort. Ik vind het belangrijk dat we daarover transparant gaan communiceren naar de buitenwereld en ik zal me conformeren aan de uitkomsten van de vergadering op zes juni."
Roelofsen doet dat dus ook, al stelt hij ook wel zijn voorwaarden als de club weer bij hem uit zou komen. In principe wordt de Doetinchemmer hoofd scouting en gaat hij talenten persoonlijk begeleiden. 'Als er een gesprek komt om het trainerschap intern op te lossen, ligt het er wel aan hoe ze het gaan verwoorden. Ik sluit niks uit en zal er altijd over nadenken."

'Scouting kan ook verdeeld worden'

De Graafschap beschikt naast Roelofsen ook over clubicoon Jan Vreman die de juiste trainerspapieren heeft. Roelofsen werkte bij de Doetinchemse club al jaren als assistent-trainer, maar daar is hij wel klaar mee. "Die meerwaarde zie ik niet meer zo. Maar het gaat ook om de invulling van de rest van de staf. De scouting zouden we eventueel ook met de hele staf kunnen oppakken en het traject persoonlijke ontwikkeling kan er voor mij wel bij."