Sport

Maurice fietst met overleden vriend 'op bagagedrager' Alpe d'Huez op

Maurice Smit tijdens een beklimming van de Alpe d'Huez.
Maurice Smit tijdens een beklimming van de Alpe d'Huez. © Maurice Smit
HUEZ - Maurice Smit is één van de zeshonderd Gelderlanders die donderdagochtend vroeg vertrokken zijn voor Alpe d'HuZes in Frankrijk. Ze halen met z'n allen zoveel mogelijk geld op voor onderzoek naar kanker. Voor Maurice is het zijn eerste deelname. In gedachten rijden dierbaren met hem mee.
"Ik denk aan mijn vriendin. Die heeft heel erge borstkanker gehad. Die is daar gelukkig van hersteld", vertelt Maurice terwijl hij bijna boven is voor zijn eerste beklimming van de dag: "Maar ik denk ook aan een goede vriend van mij, die aan kanker is overleden. Ook aan mensen in mijn familie en mijn omgeving. Dat maakt het emotioneel."

Traditie op school

Maurice Smit is docent aan het Dorenweerdcollege uit Doorwerth. De school doet al jaren met een team mee aan het evenement om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker. Dit jaar doen er zes leerlingen en drie docenten mee. Voor Maurice is het zijn allereerste keer: "De sfeer is hier echt geweldig. Het is super om mee te maken. Vanochtend om 4.30 uur was het wel een beetje koud. Maar als je eenmaal lekker aan het fietsen bent, dan is het helemaal goed. Ons team is een beetje uiteen gewaaierd, want er zijn wat leerlingen die zijn wat sneller."
Maurice durft als groentje niet goed een voorspelling te geven, hoeveel keer hij naar boven gaat fietsen: "Ik laat het lekker over me heenkomen. Voor mij is het de eerste keer. Ik durf geen voorspelling te doen. Ik hoop een keer of vier te halen."

Emotionele ervaring

Met een aantal mensen denkbeeldig op zijn bagagedrager, is het voor Maurice emotioneel: "Het is ook geweldig als je in het donker naar beneden fietst. Langs kaarsjes. Al die emotionele dingen die allemaal opgehangen worden. Mensen die een foto op hun rug dragen, van een overledene. De sfeer onderling tussen de mensen die allemaal meedoen. Een hele bijzondere ervaring."
En verder fietst hij weer. Op weg naar de volgende bocht van de berg.
Brandende kaarsjes op de Alpe d'Huez.
Brandende kaarsjes op de Alpe d'Huez. © Maurice Smit

Het evenement trekt jaarlijks duizenden Nederlanders naar de Alpenreus. Niet alleen deelnemers, maar er zijn ook veel vrienden en familie aanwezig om de fietsers en lopers aan te moedigen op de berg.

Omroep Gelderland is de hele dag live bij het evenement aanwezig. Tussen 9.00 uur en 17.00 uur hoef je niets te missen. Op televisie, maar ook via YouTube is het live te volgen.

Bekijk een samenvatting van Alpe d'Huzes 2023:
Het opgehaalde bedrag