Sport

Zo zag het eruit: Koddig peloton op hoge bi-fiets door Betuwe

Hoge bi-fietsers in Rhenoy
Hoge bi-fietsers in Rhenoy © Omroep Gelderland
RHENOY - Het was een koddig gezicht: een peloton van hoge bi-fietsers vandaag door de Betuwe. Het vereist een speciale techniek om op een dergelijke tweewieler vooruit te komen.
Zo'n veertig bi-fietsers deden mee aan de tocht die onder meer voerde door Rhenoy, Beesd, Tricht en Deil. Leo Dirks uit Lent deed voor het eerst mee. "Ik sluit mij nu aan bij de kudde van hoge bi-fietsers. Ik ga er deze zomer ook mee optreden in het Openluchtmuseum in Arnhem. Ze vroegen me of ik kon komen steltlopen, maar dit is nog meer de hoogte in. Het is hoog, het voelt alsof je op een keukentrapje staat te ramenlappen. Je kijkt lekker over de mensen uit."
'Je moet wel veel oefenen'
Het was een internationaal peloton met onder meer Duitsers, Engelsen, Zweden en ook enkele Belgen, zoals Dimitri De Maesschalck. "Alles hieraan is leuk. Je moet eigenlijk opnieuw leren fietsen. Soms is het vermoeiend, zeker met kasseienstroken. Gelukkig zijn die hier niet. Het is tof, zeker met een biertje erbij."
Zijn maat Thomas Bruyneel legt uit dat het toch ook wel riskant is. "Je kan je niet laten rollen, het is constant meetrappen. Op-en afspringen, je hebt geen remmen en je kan niet aan de grond. De passie hoort erbij. Het is zoals leren fietsen, maar eens je er mee weg bent, is het niets."