Sport

Fans NEC gedragen zich voorbeeldig: 'Ik krijg er kippenvel van'

NEC-fans hebben dit seizoen een goede reputatie
NEC-fans hebben dit seizoen een goede reputatie © Broer van den Boom
NIJMEGEN - De fans van NEC hadden jarenlang een bedenkelijke reputatie. Zelfs de eigen spelers waren bang voor de harde kern van de club. Maar sinds een paar jaar is er een enorme kentering en dit seizoen verliep volledig incidentloos.
Hoe anders was dat toen Wilco van Schaik in 2017 algemeen directeur van NEC werd. "Ja, ze hadden een reputatie. Bij FC Utrecht noemden ze het hier De Bosjesmannen. De eerste twee jaar heb ik ook nog wel wat meegemaakt."
Bij verloren uitwedstrijden in 2018 wachtten de supporters steevast de spelersbus op en dat werd vaak bijzonder grimmig. Spelers waren bang om te verliezen vanwege de hoon van de fans. In coronatijd promoveerde NEC en de eerste wedstrijd met weer een vol stadion, de derby tegen Vitesse, ging het helemaal verkeerd. Bjorn Ceelen was toen net een jaar bezig als veiligheidscoördinator. Zijn voorgangers waren weggehoond door de harde kern.

Vuurdoop in derby

"Mijn eerste jaar was heel apart met een lege Goffert, maar die rustige coronaperiode heb ik aangegrepen om de supporters goed te leren kennen. Toen kwam de wedstrijd tegen Vitesse. Mijn vuurdoop. Die dag vergeten we nooit. Want het ging binnen en buiten het stadion mis. NEC heeft daar heel veel van geleerd en de laatste derby verliep heel goed."
Rellen na de derby in 2021
Rellen na de derby in 2021 © Persbureau Heitink
Van Schaik denkt nog met afgrijzen terug aan de derby van vorig seizoen. "Een zwarte bladzijde. Het kwam deels door corona en door een onderliggend maatschappelijk fenomeen. Er waren ook mensen uit achterstandswijken bij aanwezig, waar we niet alleen als club wat aan kunnen doen. Die gaan dan over de schreef."

Plezier en sfeer

"Maar we hebben daarna de persoonsgerichte aanpak aangescherpt. Dat tezamen met het straffen van de mensen die over de schreef zijn gegaan, heeft duidelijk verschaft voor heel veel mensen. Geldboetes, hele lange stadionverboden. Nu zitten we met mensen in het stadion die plezier willen hebben en sfeer willen beleven."
Bekijk de video over de NEC-fans:
NEC-fans gedragen zich voorbeeldig
Dit seizoen verliep zonder incidenten met supporters. "De sfeer is ongekend", constateert Van Schaik jubelend. "Eerst was er nog dat nuilen en dat zeiken, maar dit seizoen was elke wedstrijd een feestje. Unieke spandoeken, elke wedstrijd uitverkocht en zelfs bij een 3-0 achterstand tegen PSV stond ons publiek nog te zingen. Ik heb er echt soms kippenvel van gehad."

Meedenken met supporters

Ceelen denkt dat het contact met de supporters essentieel is voor de goede sfeer. "Ik ga ervan uit dat het zondag ook goed gaat. We kunnen met enorm veel trots terugkijken op dit seizoen. Elfduizend supporters zijn meegegaan naar uitwedstrijden. Ik geniet daarvan, want ik ben ook een voetballiefhebber. Ik denk met de supporters mee en daar waar nodig, moet ik beperkingen opleggen."
Het uitvak zit altijd vol met NEC-fans en vaak overstemmen ze het thuispubliek. "Ook Marcel Boekhoorn geniet daarvan", zegt Van Schaik. "Hij is verbaasd dat het steeds weer vol is. In die bussen is het gezellig, biertje erbij. Iedereen wil erbij horen en geniet van deze club. Het samen met elkaar ondergaan. Complimenten aan de supportersvereniging ook en alle supportersgroepen."