Sport

Grote financiële zorgen bij De Graafschap

Donkere wolken pakken zich samen boven De Vijverberg, het stadion van De Graafschap
Donkere wolken pakken zich samen boven De Vijverberg, het stadion van De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap staat er financieel beroerd voor. De exacte cijfers zijn nog niet naar buiten gebracht, maar meerdere bronnen laten aan Omroep Gelderland weten dat de schuld over dit seizoen zelfs meer dan een miljoen euro is. Dat betekent dat De Graafschap waarschijnlijk een nieuwe hoofdtrainer uit de eigen geledingen moet halen.
Binnenkort wordt duidelijk met welke begroting volgend seizoen gewerkt gaat worden. Zeker is dat die fors omlaag gaat. De nieuwe begroting zal ruim onder de zeven miljoen euro uitkomen. Het afgelopen seizoen lag die rond de 7,8 miljoen. Vorig seizoen was er al een tekort van ongeveer vijf ton in Doetinchem.

Zes ton meer aan commerciële omzet

De negatieve cijfers zijn opmerkelijk omdat de commerciële omzet juist zes ton boven de zogeheten nul begroting uitkomt. Het aantal sponsoren is opnieuw gegroeid en de businessclub op stadion De Vijverberg bloeit als nooit tevoren. Bovendien kwamen gemiddeld ongeveer tienduizend toeschouwers op wedstrijden af en stegen ook de horeca inkomsten. Daarnaast ontving De Graafschap nog een miljoen euro aan coronasteun toen er geen publiek bij wedstrijden mocht zijn.
De uitgaven overstijgen de inkomsten echter ruim. De aanstelling van Melanie Koster als financieel directeur is volgens bronnen uitgemond in een regelrechte flop. Ze zou ook de Raad van Commissarissen een aantal keren, onbewust, met onjuiste cijfers hebben opgezadeld en te weinig waarschuwingen hebben afgegeven dat De Graafschap nog dieper in de rode cijfers terechtkwam. Insiders spreken van een 'puinhoop.'

Hans Martijn Ostendorp

Natuurlijk is de malaise niet alleen de inmiddels alweer vertrokken Koster aan te rekenen. Hans Martijn Ostendorp, ook hij pakte zijn biezen en kreeg intern veel kritiek, was als algemeen directeur eindverantwoordelijk. De huidige burgemeester van Buren stond bijvoorbeeld toe dat Adrie Poldervaart (hij keert na ziekte niet meer terug bij De Graafschap) mocht starten met liefst 28 contractspelers en een enorme rits assistent-trainers. Dat zorgt voor hoge personeelskosten die De Graafschap helemaal niet kan dragen.
In de winterstop werd een aantal spelers, om financiële redenen, noodgedwongen in de etalage gezet. Vier spelers vertrokken en ook dat heeft geld gekost.
Stadion De Vijverberg
Stadion De Vijverberg © Orange Pictures
Ondertussen moest ook het contract van de vorig seizoen ontslagen trainer Reinier Robbemond worden afgekocht. Dat was eerder al nodig bij Mike Snoei die juist net had verlengd. Maar na het mislopen van promotie in 2021, werd de Didammer toch uit zijn functie werd gezet. Ook het vertrek van Poldervaart, die teleurstellend presteerde, gaat in de papieren lopen.
Verder was er nog de verbouwing van trainingsaccommodatie De Bezelhorst in Doetinchem die fors duurder uitviel dan was begroot. Ook daar zou financieel directeur Koster niet op hebben ingegrepen. "Er zijn flink wat lijken uit de kast gekomen", stelt een insider bij de club.

Saillant en bizar

De Raad van Commissarissen is 'enorm geschrokken' van de schulden die zelfs hoger zouden zijn dan één miljoen euro. Ze voelen zich 'overvallen.' Bronnen rondom de club spreken van 'chaos en amateurisme.'
Saillant en bizar is dat de RvC na de winterstop nog met een update kwam dat er juist een kleine winst zou worden geboekt van rond de 70.000 euro. Maar niets blijkt dus minder waar.

Rustige zomer bij De Graafschap

De forse tegenvallers gaan waarschijnlijk grote gevolgen hebben op sportief gebied. De verwachting is dat De Graafschap 'een rustige zomer' tegemoet gaat. Natuurlijk zal technisch manager Peter Bijvelds een aantal nieuwe spelers (mogen) aantrekken. Maar dat aantal zal gering zijn, zo is de verwachting. Het lijkt bittere noodzaak dat De Graafschap eerst spelers verkoopt. Philip Brittijn en Camiel Neghli hebben zich in de kijker gespeeld en vertrekken mogelijk.
"Er is nu nog veel onduidelijkheid over de financiële situatie. De vraag is met welke begroting er straks gewerkt gaat worden en welke uitgaven er gedaan kunnen worden", laat Bijvelds weten.

Toch weer Roelofsen?

Door de alarmerende financiële situatie is De Graafschap bijna gedwongen om een trainer uit de club aan te stellen voor het nieuwe seizoen. Daar is op zich weinig mis mee, want Richard Roelofsen heeft het vereiste diploma en haalde De Graafschap na de winterstop uit het slop.
Richard Roelofsen (rechts) blijft mogelijk hoofdtrainer nu de financiële cijfers alarmerend zijn
Richard Roelofsen (rechts) blijft mogelijk hoofdtrainer nu de financiële cijfers alarmerend zijn © Orange Pictures

Scouting ondergeschoven kindje

Roelofsen zorgde voor nieuw elan, maar bracht de Doetinchemse club uiteindelijk niet in de play-offs om promotie. De trainer heeft alleen wel aangegeven dat hij graag de scouting eens serieus op poten wil zetten en niet meer dagelijks op het veld wil staan. Daar zijn ook afspraken over gemaakt. De scouting is bij De Graafschap al jaren een ondergeschoven kindje.
Ook Jan Vreman, die al een aantal keren de scepter zwaaide over het vlaggenschip, is beschikbaar. Hij promoveerde met De Graafschap in 2015. Of de clubicoon weer wil werken met het eerste, is onduidelijk. Vreman verving twee jaar geleden de ontslagen Robbemond, haalde de play-offs en had daarna op meer krediet gerekend. Hij traint inmiddels weer de jeugd.

'We kijken intern en extern'

De Graafschap wil binnen twee weken een nieuwe trainer presenteren. Alfons Groenendijk is één van de kandidaten naar wie een lijntje is uitgegooid. Bijvelds, die mogelijk nog niet op de hoogte is van de negatieve cijfers, stelt: "Er zijn meerdere kandidaten. We gaan ook extern met trainers in gesprek. We zitten nog in de oriënterende fase. Ook Roelofsen en Vreman zijn serieuze opties."