Sport

Cult-coach The Champ vertelt alles in boek: 'No blad voor de mond'

Pieter de Jongh alias The Champ
Pieter de Jongh alias The Champ © Omroep Gelderland
ASPEREN - Pieter de Jongh ging twee jaar geleden plotseling viral met zijn bizarre mengeling van Engels en Nederlands. De voetbaltrainer uit Asperen, bijgenaamd The Champ, werd een cultfiguur. Hij is nu even in Nederland vanwege zijn boek dat deze week verscheen.
"Ik ben vanochtend geland", vertelt The Champ om 12.00u in de middag. "Ik heb de wedstrijd van mijn club uit Malawi gemist. Die stond gepland voor zaterdag, maar werd plotseling verplaatst naar zondag. Waarschijnlijk omdat ze wisten dat ik weg zou gaan. Die dingen gebeuren in Afrika. Ik kijk nergens meer van op. Maar ik ga donderdag terug. Vrijdagavond is de volgende wedstrijd, dan zit ik weer op de bank. En dan is er zondagmiddag alweer een wedstrijd. Dat doen ze nergens ter wereld."

Stage bij Koeman

Hij begon ooit als amateurtrainer in Nederland, onder meer bij SDC Putten. "Ik heb bij verschillende topamateurteams gewerkt. Maar ook betaald voetbal. Het begon ooit bij RKC Waalwijk. Ik ben ook assistent geweest bij FC Dordrecht en heb stage gelopen bij Ronald Koeman bij AZ. Het was een leerzame periode, het heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben."

'Iedereen belde mij'

In Afrika maakte hij furore als coach, maar ruim twee jaar geleden ontdekte Nederland De Jongh. Een video van de trainer ging viral en daar viel hij vooral op met zijn typische steenkolenengels vermengd met Nederlands. "Die video was al één jaar oud en die werd geplaatst door een sportverslaggever op Twitter. En die ging worldwide. Iedereen belde mij. SBS, Veronica, kranten, jullie."

Geen toneelstukje

Er werd gedacht dat Pieter de Jongh toneel speelde. "Dat is niet zo. Ik ben altijd mijzelf, in elke situatie. De naam The Champ heb ik zelf niet bedacht. Ik kwam bij Highlanders, een grote club uit Zimbabwe. Die stonden op degraderen. Ik tekende voor vier maanden en we bleven zeventien wedstrijden ongeslagen. En we wonnen de cup. De fans gaven mij toen die naam."
The Champ is enthousiast over zijn boek
The Champ is enthousiast over zijn boek © Omroep Gelderland
Het boek is weinig verhullend. The Champ vertelt over zijn avonturen in het buitenland, maar schuwt ook de mindere periodes in zijn leven niet. In Nederland maakte hij de nodige ellende mee, ook privé. En de voetbalwereld reageerde nogal geschokt dat hij met naam en toenaam heeft vermeld wie hij allemaal heeft gezien in Club Boccaccio. "Alles staat erin. No blad voor de mond. Yes, everyting stays erin over The Champ. Hoogtepunten, dieptepunten, successen, dolle duik-evenings."
Een kans bij een Nederlandse profclub sluit hij niet bij voorbaat uit. "Praten kan altijd, je weet het nooit. Als je The Champ bij de club haalt, wordt er wat teweeg gebracht. Qua voetbal, maar ook buiten de lijnen gebeurt er wat. Ik ben er niet mee bezig. Ik ben al heel lang in het buitenland en dat bevalt mij prima. Afrika is meer mijn markt, daar gaan de deuren wat makkelijker voor mij open."
The Champ vertelt alles in zijn boek