Sport

Waarom Richard Roelofsen straks misschien toch trainer van De Graafschap is

Richard Roelofsen is voorzichtig gepolst om hoofdtrainer te blijven
Richard Roelofsen is voorzichtig gepolst om hoofdtrainer te blijven © Orange Pictures
DOETINCHEM - Met nuances en lichte twijfel in de stem liet Richard Roelofsen na de laatste wedstrijd van het seizoen al iets doorschemeren in zijn antwoorden. Hij zou bij De Graafschap hoofd scouting worden. Maar niemand moet vreemd opkijken als hij op 3 juli toch als hoofdtrainer voor de groep staat. De Graafschap heeft in het contract met Adrie Poldervaart een eenzijdige clausule opgenomen.
De Graafschap zit met de kwestie Poldervaart in zijn maag. Op papier is de 52-jarige Zuid-Hollander ook volgend seizoen de eindverantwoordelijke van de selectie, maar de vraag is of dat wel verstandig is voor de Achterhoekse trots. Uit moreel oogpunt wordt er naar buiten weinig gezegd over de toekomst van de nu in de ziektewet verkerende Poldervaart bij De Graafschap.
De clubleiding is voorzichtig en dat is te begrijpen. Poldervaart werd in februari geveld door een zeldzame zenuwaandoening, waardoor hij zijn werkzaamheden als trainer direct moest staken.

Terug in de voorbereiding

Momenteel herstelt de voormalig assistent-trainer van FC Groningen van die onverwachte tegenslag en hoopt iedereen dat dat snel en voorspoedig gebeurt. Maar naar verluidt duurt het herstel nog wel even. Poldervaart is echter voornemens om tijdens de voorbereiding van het nieuwe seizoen weer voor de groep te staan, zo heeft hij de laatste tijd in de media ook laten weten.
Kijk hier naar een interview met Roelofsen:
Roelofsen toch hoofdtrainer De Graafschap?

Druk en povere resultaten

Maar is dat wel realistisch bij deze ziekte waarvan een volledig herstel ook best onzeker is. Het vak van hoofdtrainer in het betaald voetbal vraagt zowel fysiek als mentaal veel van een mens. Poldervaart weet daar overigens alles van. De resultaten bij De Graafschap waren allesbehalve naar verwachting en Poldervaart kwam onder behoorlijke druk te staan. Hij stond zelfs gedeeld laatste in de eerste divisie.

Frisse wind

Onder Roelofsen, een van de cultuurbewakers van de club, klom De Graafschap uit het dal. Hij joeg een frisse wind door de ploeg, liet het plezier terugkeren en boekte ook betere resultaten al leidde dat uiteindelijk niet tot het beoogde doel, namelijk het halen van de play-offs.
Roelofsen (op papier assistent-coach) liet bij het overnemen van de taken van Poldervaart weten dat hij er 'niet direct op zat te wachten'. Maar tegelijkertijd waren er ook 'weinig andere opties' voegde hij eraan toe. De Doetinchemmer gaf aan dat hij niet meer dagelijks op het veld wilde staan en een rol in de scouting en opleiding ambieerde. Die afspraak werd ook gemaakt.

'Nog niet officieel'

Maar na de afscheidswedstrijd van Siem de Jong klonk er ineens, hoe voorzichtig ook, toch een iets ander geluid uit de mond van Roelofsen. "Ik ben toch onderdeel van deze club en als ze me echt vragen is het denk ik nog steeds nee. Of ik gepolst ben? Nog niet officieel, maar ze weten hoe ik erin sta en dat heb ik ook gezegd. Ik vind dit eigenlijk wel een mooi einde van mijn carriere op het veld en kijk er naaruit om de scouting op te zetten."
Het zijn woorden van Roelofsen die openingen bieden en waarin hij ook tussen de regels door laat schemeren nog best wel oren te hebben naar de functie van hoofdtrainer. De komende weken zal duidelijk worden of beide partijen elkaar gaan vinden of dat Roelofsen toch de scouting gaat professionaleren.

Clausule

Overigens, en niet onbelangrijk, in het contract met Poldervaart heeft De Graafschap een clausule opgenomen. Die luidt dat de club na één seizoen afscheid kan nemen van zijn hoofdtrainer zonder daarna nog een heel seizoen het salaris te hoeven doorbetalen. Er is wel een afkoopsom overeengekomen ter waarde van een paar maanden salaris.

Veel geld

De Graafschap was de afgelopen jaren veel geld kwijt aan trainers die vroegtijdig aan de kant werden gezet. Dat gebeurde bij Mike Snoei en vervolgens ook bij Reinier Robbemond bij wie de contracten (deels) moesten worden afgekocht. De club kampt met een verlies van ongeveer een half miljoen euro. Roelofsen is bij De Graafschap al meer dan twintig jaar in dienst.