Sport

Marijke Esselink succesvol vanuit Heerenveen: 'Maar ik blijf een Achterhoeker'

Marijke Esselink
Marijke Esselink © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK MEDDO - Marijke Esselink kent in 2023 haar grote doorbraak. De atlete uit het Achterhoekse Meddo stoot door naar de internationale top en maakt volgend weekend haar debuut op de grootste meerkampwedstrijd ter wereld in het Oostenrijkse Götzis.
Als junior was de nu 23-jarige Esselink een topper en toen ze leek door te breken bij de senioren, gooide corona roet in het eten. En daarna kampte ze meermaals met blessures. Maar dit jaar lijkt alles te lukken. Ze debuteerde op het EK Indoor met een tiende plaats en won haar eerste nationale titel bij de senioren op het NK Indoor op de 60 meter horden.
"Ik merk dat mijn algemene fitheid flink omhoog is gegaan. Ik kan meer hebben en het wordt constanter. En ook mijn standaard niveau is hoger geworden. Ik ben blij dat ik die trend door kan zetten. Ik groei steeds dichter naar de top toe."
Marijke Esselink kent een topseizoen
Marijke Esselink kent een topseizoen © Omroep Gelderland
Esselink toonde donderdag bij de Harry Schulting Games haar topvorm met winst op de 100 meter horden in een persoonlijk record, een zege bij het kogelstoten en een tweede plek bij het verspringen. "Normaal doe ik al vroeg een meerkamp in april, maar het is goed om nu wat onderdelen te doen en te weten hoe je ervoor staat. Want volgende week is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De grootste meerkamp met echt een wereldveld."
Dan staat de Achterhoekse atlete in Götzis, het toernooi dat bekend staat als het officieuze wereldkampioenschap meerkamp. Haar carrière zit in de lift sinds ze is gaan trainen in Heerenveen. "Het pakt heel goed uit. Ik merk dat ik stappen heb gezet. Ik vind het fijn om te trainen met de groep en het trainingsschema past ook bij mij."
"Ik denk wel dat dit de juiste keuze was. Maar ik mis de Achterhoek wel, mijn gezellige club in Aalten. Ik ga af en toe nog wel op bezoek bij mijn ouders, maar niet om te trainen. Maar ik ben en blijf een Achterhoeker."
Marijke Esselink stoot door naar de wereldtop