Sport

'Gigantisch goed gevoel', Siem de Jong had loopbaan vol pieken, en dalen

Siem de Jong na de gewonnen kampioenswedstrijd tegen FC Twente in 2011.
Siem de Jong na de gewonnen kampioenswedstrijd tegen FC Twente in 2011. © Richard Wareham - ANP
DOETINCHEM - Siem de Jong stopt met voetballen. De 34-jarige Doetinchemmer sluit zijn carrière af bij De Graafschap, maar zal vooral herinnerd worden vanwege zijn eerste periode bij Ajax. Met name om die ene wedstrijd. "Het was een explosie in het stadion."
De Jong sluit vrijdagavond zijn loopbaan af als profvoetballer bij de club waar hij als jeugdspeler begon, met een duel thuis tegen FC Den Bosch. "Morgen speel ik mijn laatste wedstrijd als profvoetballer in dit mooie stadion", zegt hij erover in een bericht van De Graafschap. "Het was een eer."
"De droom begon bijna 30 jaar geleden naast Stadion De Vijverberg, toen Luuk en ik over het hek klommen om op het oude trainingsveld lekker te voetballen”, vervolgt De Jong, verwijzend naar zijn eveneens voetballende broer. Al in de jeugd maakte Siem de Jong de overstap naar Ajax. Dat was in 2005.
Hij kan terugblikken op een carrière vol prijzen. Hij speelde zes keer in Oranje, maar hij ontkwam ook niet aan de bank.

Vier kampioenschappen op rij

In zijn eerste periode bij de Amsterdamse club beleefde de oudste van de twee broers zijn grootste successen. Hij won vier landkampioenschappen op rij, onder leiding van Frank de Boer, en werd twee keer clubtopscorer. Ook won hij met Ajax de KNVB-beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Een van de Johan Cruijff schalen won hij in 2019, tijdens zijn tweede periode bij Ajax onder Erik ten Hag.
De naam Siem de Jong is onlosmakelijk verbonden aan het kampioenschap in 2011, zijn eerste met Ajax. Het was 15 mei, de laatste speeldag van het seizoen, en de Amsterdammers stonden qua landstitels al sinds 2004 droog. In een kolkende ArenA rekende de ploeg af met de enige concurrent om het kampioenschap, FC Twente. Bij de Tukkers speelden Siems broer Luuk en alleen een zege was voor Ajax voldoende om de derde ster te verdienen, die staat voor dertig kampioenschappen. Ajax deed wat het moest doen, won met 3-1, en Siem de Jong scoorde de eerste en de derde goal voor de Amsterdammers; Arnhemmer Theo Janssen tekende voor de tegentreffer namens FC Twente.
Het was echt de mooiste wedstrijd uit onze tijd
"Het was een explosie in het stadion", zegt Marten Koops uit Otterlo, die erbij was. "Het was echt heel spannend, we zaten op het puntje van de stoel. De tweede goal van De Jong was mooi en ook de pass ervoor van Eriksen was fantastisch. Dan ga je helemaal uit je dak. Echt een gigantisch goed gevoel. De sfeer was ook ongelofelijk. Het was echt de mooiste wedstrijd uit onze tijd als seizoenkaarthouder. Thuis winnen van Barcelona was leuk, maar die derde ster, hè? Daar word je blij van", besluit Koops.
Voor veel vaste bezoekers is juist die wedstijd een van de mooiste potten ooit in de ArenA. En die zal altijd verbonden zijn aan Siem de Jong. Volgens sommigen was het die wedstrijd in mei die ervoor zorgde dat Ajaxsupporters de ArenA echt omarmden.

De periode erna

Na zijn tijd bij Ajax stond De Jong van 2014 tot 2016 onder contract bij Newcastle United in Engeland. Hij werd er nooit een vaste waarde. Dat leidde tot een verhuurperiode aan PSV in 2016, waardoor hij samen in één team speelde met Luuk de Jong. Ze werden dat jaar derde in de eredivisie. Ook in dat seizoen scoorde Siem de Jong in het Amsterdamse stadion. Maar toen als invaller, in een PSV-shirt.
In 2017 kwam De Jong terug bij Ajax. Hij was vooral invaller. De Jong ging een jaar later op avontuur en werd door de Amsterdammers verhuurd aan Sydney FC in Australië. Ook daar werd hij kampioen. In 2019 kwam hij terug in Amsterdam. Na anderhalf jaar van met name invalbeurten trok de Doetinchemmer in 2020 naar Amerika om bij FC Cincinnati te spelen. Later dat jaar kwam hij bij SC Heerenveen terecht.
In juni 2022 maakte hij de overstap naar De Graafschap. Het zou zijn laatste jaar als profvoetballer zijn. In 18 wedstrijden scoorde hij 3 keer voor de Achterhoekers.
Wie Siem de Jong wil blijven volgen kan luisteren naar Football is Life. De wekelijkse podcast die De Jong maakt met Daley Blind.