Sport

Supporters niet welkom in Arnhem: 'Straf idioten, niet de fans'

Groningen-supporters zijn niet welkom in Arnhem.
Groningen-supporters zijn niet welkom in Arnhem. © ANP
ARNHEM - "De echte fans zijn de dupe." Het is een van de reacties die te lezen is onder het Facebookbericht van Omroep Gelderland. Supporters van FC Groningen zijn zondag niet welkom bij de wedstrijd van Vitesse en de meningen over het besluit lopen uiteen.
Het uitvak in het Gelredome zal aanstaande zondag dus leeg zijn. Dat hebben de politie, het Openbaar Ministerie, Vitesse en de gemeente Arnhem gisteren besloten, nadat de vorige wedstrijd van Groningen al na negen minuten gestaakt moest worden.
"Ik sta er dubbel in", zegt Stefan Bleeker, FC Groningen-watcher van RTV Noord. "Ik begrijp het wel, maar het is enorm vervelend voor de fans. De supportersvereniging van FC Groningen is er ook zwaar op tegen. Vooral over het collectief straffen. Zij zijn het er niet mee eens."

Legitimatieplicht

De laatste wedstrijd van FC Groningen werd afgelast vanwege meerdere rookbommen die op het veld kwamen. Toch is er een groot verschil tussen het bezoeken van een thuis- of uitwedstrijd, vertelt Bleeker: "Er is een legitimatieplicht bij uitwedstrijden. De club weet dus precies welke supporters er in het uitvak zitten."
"De supporters die meegaan naar de uitwedstrijden willen vaak een pot voetbal zien", gaat de FC Groningen-watcher verder. "Bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Go Ahead Eagels, waarop ze gedegradeerd zijn. Dat was een heftige wedstrijd. Daar is niets misgegaan. Er waren alleen tranen."
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch was gisteren al duidelijk: "Wij willen vooral dat voetbal een volksfeest is. Wij willen bij deze wedstrijd gewoon vaders en moeders met kinderen in het publiek. Wij willen niet meemaken dat de wedstrijd na 10 minuten gestaakt wordt."

'Die komen niet voor het voetbal'

Omroep Gelderland vroeg op Facebook of het terecht was dat er geen supporters welkom waren in het Arnhem. De meerderheid was het daar mee eens, enkele honderden facebookgebruikers vonden het onzin.
Een goede beslissing volgens Fred Rutgers: "De rotte appels de toegang tot het stadion weigeren is prima en terecht." En ook Miep Pietersma is er helder over: "Terecht, dit zijn geen supporters. Die komen niet voor het voetballen."

'Straf de idioten, niet de fans'

Ook zijn veel facebookgebruikers van mening dat de 'echte' fans de dupe zijn van het besluit. "Dat de goede onder de slechte moeten lijden, moet niet kunnen. Straf de idioten, niet de fans", zegt Maaike Reinanke.
En ook Maarten Burggraaf reageert: "Hier moeten de goedwillenden weer onder kwaadwillenden lijden. De verkeerde supporters eruit halen en zwaar straffen. Een taakstraf zal hun de rest van hun leven blijven volgen."
De oplossing, wordt misschien wel aangedragen door Aart Rondon: "Van mij mogen ze wel komen, als ze maar goed één voor één van TOP tot TEEN worden gefouilleerd."