Sport

Verdriet en berusting bij De Graafschap: 'Dit doet heel erg veel pijn'

Brittijn: "Het seizoen was hectisch en is mislukt."
Brittijn: "Het seizoen was hectisch en is mislukt." © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap likt zijn wonden na de uitschakeling voor de play-offs om promotie. Na de nederlaag in Venlo bespraken speler Philip Brittijn en trainer Richard Roelofsen het teleurstellende seizoen. Verdriet en realisme vochten om voorrang bij het duo.
"Hectisch, mislukt", waren de eerste twee woorden die de middenvelder uit Winterswijk sprak toen hij met een sip gezicht voor de camera verscheen na de 2-1 nederlaag bij VVV. Het seizoen zit er voor De Graafschap nu al op. "Je hoopt met een paar goede reeksen na de winterstop nog op die play-offs, maar het mocht niet zo zijn. We hebben steeds achter de feiten aangelopen."
Speler Brittijn en trainer Roelofsen analyseren het seizoen van De Graafschap
Roelofsen: "Het wegvallen van onze trainer Adrie Poldervaart heeft als een rode draad door het seizoen gelopen. Na de winterstop richtten we ons nog wel op en wordt het wat stabieler. Maar we hebben de mensen op De Vijverberg te weinig gegeven. De Graafschap hoort de play-offs ook gewoon te halen."

'Dit had niemand verwacht'

Vooral de eerste seizoenshelft was ronduit dramatisch. Vervolgens werd ook nog Poldervaart ziek. Hij herstelt thuis van een zeldzame aandoening, een spierziekte. Brittijn: "Hoe wij zijn begonnen dit seizoen, had niemand verwacht als je de selectie ziet. Dan valt ook de trainer nog uit. Dat helpt niet mee. De doelstelling is niet gehaald. Dat doet veel pijn. Ik moet er echt even bovenop komen, nu."
Na de nederlaag in Venlo liep de complete selectie naar de supporters die zich in het uitvak hadden verzameld. Zij wilden van de spelers dat ze dichtbij kwamen om in gesprek te gaan. "Zij zijn er altijd en we gaan daar ook graag heen na afloop. De Graafschap heeft fantastische supporters", liet Brittijn nog maar eens weten.

Aanhang De Graafschap met gemengde gevoelens

"De voorman van de supporters heeft ons toegesproken. Ze waren boos maar dat is ook terecht. Tegelijkertijd hebben ze ook gezegd we blijven erin geloven. Er zijn veel goede jonge jongens in deze groep. We hopen samen dat het beter wordt."
Roelofsen heeft daar wel een mening over. "Met drie of vier versterkingen erbij moet het stabieler kunnen worden. Als dat lukt, ben ik daarvan overtuigd. Hoewel dit seizoen verloren is, zitten we niet in een impasse. We hebben eeen gezonde basis van jeugdspelers met toekomst."

Vertrek Brittijn dreigt

Brittijn kan bij De Graafschap als één van de weinige spelers wel terugkijken op een goed seizoen. Het 19-jarige talent is opgevallen bij grotere clubs. "Ik heb inderdaad alles gespeeld. Voor mij is het zeker positief geweest, maar dat kan ik nu even lastig omzetten. Persoonlijk is het geslaagd, maar je wil in teamverband ook presteren."
Waar de toekomst van de dynamische middenvelder ligt, is nog ongewis. De Achterhoeker lijkt te vertrekken, net als Camiel Neghli die ook een goed seizoen doormaakt. "Ik hou dat nog voor me, het zou kunnen dat ik vertrek", vertelde Brittijn.
Zijn contract loopt nog een jaar door. "Ik houd alles nog open voor nu. Het kan ook zo zijn dat ik nog een jaar hier blijf bij De Graafschap. Ik ben nog jong, maar ben ook benieuwd hoe de buitenwereld eruit ziet."

Een goed verhaal

"Het is nu aan ons als club om een goed verhaal te hebben waar deze jongens enthousiast van raken", laat Roelofsen weten. "Ze moeten in ons plan geloven en dan zou ik voor De Graafschap kiezen. Ik hoop niet dat ze gaan, maar is dat zo dan moeten ze geld opleveren. Dat is ook de insteek van het opleiden."