Sport

De succesvolste club van Gelderland speelt met degens

De training van Scaramouche.
De training van Scaramouche. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er zijn niet veel Gelderse sportclubs die jaarlijks kampioen worden, maar voor Scaramouche is dat heel gewoon. De Arnhemse schermers gaan over twee weken op voor hun vijfde landstitel op rij.
De finale om het kampioenschap van Nederland wordt gehouden op een speciale locatie. "In het stadhuis in Arnhem, dus het is een thuistoernooi voor ons", vertelt Tristan Tulen, de nummer één van Nederland. "Scaramouche is op dit moment de beste club van Nederland op degen en we hebben in februari ook de Europacup gewonnen, voor het eerst in de geschiedenis. We hebben al een heel goed seizoen, maar we willen nu de vijfde titel op rij."

Olympische ambities

"Schermen is heel intensief, maar tegelijkertijd ook heel tactisch", zegt Tulen. "Zelfs al ben je de betere schermer, je moet toch je tegenstander lezen om de oplossing te vinden. Zelf sta ik 23ste op de wereldranglijst. De kwalificatie voor de Olympische Spelen start ook. De kans is aanwezig dat ik erheen mag, mits ik bij de eerste zestien kom."
Abigail Stech van Scaramouche
Abigail Stech van Scaramouche © Omroep Gelderland
Abigail Stech speelt voor het damesteam van Scaramouche. "Ik kom uit Duitsland en ben drie jaar geleden naar Nederland verhuisd. Ik schermde vroeger in Duitsland en dat wilde ik hier ook gaan doen. Ik kende Tristan nog van oude competities. Ik appte hem om te vragen waar hij schermde en dat was in Arnhem. En heel toevallig kwam ik hier net wonen."

Niet gevaarlijk, wel pijnlijk

"Schermen gaat om een goede conditie en coördinatie, maar het is ook vooral tactiek. Je moet in je hoofd altijd één stapje verder zijn dan je tegenstander. Het is goed analyseren om te kijken hoe je een punt kunt scoren", legt Stech uit. "Schermen is niet gevaarlijk. het is veilig door het schermpak, maar je hebt soms wel blauwe plekken na een training. Dat hoort erbij. Het doet wel af en toe een beetje zeer."
"Dit is echt een topclub met bijna alleen maar elitesporters. Met de dames hadden we afgelopen jaar brons, maar we gaan nu voor goud. We zijn er heel trots op dat we Scaramouche in Arnhem mogen vertegenwoordigen."
Kijk hier naar een training van Scaramouche:
Scaramouche rijgt de titels aaneen