Sport

NEC komt op veel fronten tekort in mislukt seizoen

NEC-doelman Jasper Cillessen
NEC-doelman Jasper Cillessen © Broer van den Boom
NIJMEGEN - NEC smeet voor dit seizoen met de miljoenen van suikeroom Marcel Boekhoorn. Maar wat leverde het uiteindelijk op? De Nijmegenaren wonnen vooral heel weinig en staan daarom met lege handen.
NEC doet het voorlopig qua puntenaantal nog niet beter dan vorig seizoen. De teller staat nu op 38, evenveel als vorig jaar. NEC eindigde toen als elfde, dat is nu ook de positie op de ranglijst. Kortom, veel progressie is er sportief gezien niet gemaakt. De ploeg hoefde dit seizoen weliswaar nooit naar onderen te kijken, maar dat was vorig seizoen ook het geval. Maar NEC stond zelden op de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. En dat was toch het grote doel voor dit seizoen.

Weinig oogstrelend voetbal

Een vaste bezoeker van de wedstrijden van NEC, zowel thuis als uit, kreeg de vraag welke wedstrijden van dit seizoen hem waren bijgebleven. Het bleef angstvallig lang stil. NEC won een paar keer ruim, maar dat was tegen zwakkere broeders als Volendam, Emmen en Excelsior. En dat ging allemaal niet eens zo eenvoudig. RKC Waalwijk werd thuis met 6-1 verslagen, maar de tegenstander speelde toen 75 minuten met een man minder en de laatste vier goals vielen pas in het laatste kwartier. De meest overtuigende zege is wellicht de 3-1 uit tegen RKC. Maar oogstrelend voetbal was er zelden te zien, behalve als Oussama Tannane het op zijn heupen had, zoals bijvoorbeeld in Waalwijk.

Weerbaar in toppers

NEC toonde zich wel weerbaar tegen de topploegen. Ajax en Feyenoord werden in De Goffert op 1-1 gehouden en uit tegen AZ bleef NEC dankzij doelman Jasper Cillessen ook overeind (1-1). Dat is enige vooruitgang ten opzichte van vorig seizoen, toen NEC alleen in Alkmaar een puntje wist te pakken en verder verloor van de topclubs.

Bijna geen thuiszeges

Volgens trainer Rogier Meijer is het seizoen van NEC niet mislukt ondanks het missen van de play-offs. Maar de trainer moet toch ook zien dat NEC qua resultaten weinig tot niets is opgeschoten vergeleken met vorig jaar. Vooral winnen bleek lastig, zeker op eigen veld. Vorig seizoen won NEC thuis slechts driemaal en dat werd dit seizoen geëvenaard. Ondanks de steun van een zeer positief gestemde Goffert werden in twee jaar dus 28 thuisduels niet gewonnen. Met als dieptepunt de 4-1 nederlaag thuis in de derby tegen Vitesse met een flaterende Jasper Cillessen.

Lichtpuntje Proper

Bij NEC heeft men de neiging om alles goed te praten met de Mario Been-klassieker Alles komt goed. Maar dat is te makkelijk, want het kwam dit seizoen helemaal niet goed. Wisselende prestaties, veel gelijke spelen en weinig overwinningen, te weinig scorende aanvallers en voetbaltechnisch vooral afhankelijk van Oussama Tannane. En als Jasper Cillessen dan ook nog steken laat vallen, blijft er weinig over. Een lichtpuntje dit seizoen was wel Dirk Proper. De middenvelder was onomstreden basisspeler en haalde altijd een hoog niveau en deed het zelfs beter dan aanvoerder Lasse Schöne.
Dirk Proper was een stabiele factor bij NEC
Dirk Proper was een stabiele factor bij NEC © Omroep Gelderland
Offensief was het vaak bedroevend. De spitsen Nany Dimata en Pedro Marques scoorden wel af en toe, maar vielen meer op door het missen van kansen op beslissende momenten en hun voetbaltechnische beperkingen. Magnus Mattsson toonde als linksbuiten soms zijn klasse, maar scoorde te weinig en was vaak toch te slap in de duels. En Elayis Tavsan heeft zich volstrekt niet ontwikkeld. Hij deed altijd hetzelfde: naar binnen dribbelen en dan uithalen met links, maar het rendement was bedroevend.

Calimero

NEC liet zich dit seizoen ook heel makkelijk gek maken door externe factoren. Een NOS-verslaggever ontlokte Jasper Cillessen wat uitspraken over Oranje en daarna werd de doelman opeens een soort nationale kop van jut. Rafael van der Vaart noemde hem "een naar mannetje" en dat ging een eigen leven leiden. NEC schoot direct in een Calimero-achtige paniekstand. "We houden Jasper even buiten de media".
Dat gebeurde ook toen Oussama Tannane een rode kaart kreeg tegen Vitesse en toen Mikkel Duelund een transfer ambieerde, die er ook kwam. Verder wil de zelf benoemde volksclub open zijn naar de supporters, maar wordt er bij voorkeur besloten getraind. En de open trainingen met vuurwerk voor derby's tegen Vitesse lijken de ploeg ook onder hoogspanning te zetten, want de aartsrivaal is al jaren niet meer verslagen.

Slechts middenmoot

NEC wordt eindigt dus ergens in de middenmoot. Geldschieter Marcel Boekhoorn investeerde miljoenen en dankzij hem kon NEC spelers als Tannane en Cillessen naar De Goffert halen. Hij sprak uit dat NEC structureel mee gaat doen voor Europees voetbal. Maar desondanks eindigt NEC onder ploegen met veel minder mogelijkheden. De revelatie van dit seizoen, Sparta, verloor in de winterstop een belangrijke speler als Sven Mijnans en was niet eens in staat om een vervanger te halen. Maar eindigt wel daar waar NEC ook had willen staan.
De selectie die vooral aanvallend tekort schiet, is een erfenis van technisch directeur Ted van Leeuwen. Zijn opvolger Carlos Aalbers achtte het niet nodig om daar in de winterstop op in te grijpen. NEC huurde alleen vleugelspits Anthony Musaba, maar dat bleek geen succes. Wel werd het contract met Rogier Meijer verlengd, terwijl de trainer ondanks de miljoeneninvesteringen er niet meer uit wist te halen dan in zijn eerste seizoen eredivisie. Aan Aalbers nu de taak om een betere selectie neer te zetten dan vorig seizoen.
Kijk hier naar de reactie van Dirk Proper op het mislopen van de play-offs:
NEC laat het afweten