Sport

De Graafschap put hoop uit wonderbaarlijke ontsnappingen van weleer

Weer een finale vrijdagavond in Venlo voor de ploeg van trainer Richard Roelofsen
Weer een finale vrijdagavond in Venlo voor de ploeg van trainer Richard Roelofsen © Orange Pictures
DOETINCHEM - Komt het seizoen van De Graafschap vrijdag in Venlo tot een einde, of blijven de Doetinchemmers in de race voor de play-offs en dus ook promotie? Interim-trainer Richard Roelofsen gelooft er nog in. "Ik heb in mijn leven nog nooit zo hoog gesprongen als tegen MVV. De kans is er nog."
Toen Pim Lukassen met een knappe uithaal de 2-1 tegen de touwen schoot, notabene in de ultieme slotfase, zag de wereld voor De Graafschap er ineens weer anders uit. De kans om het seizoen nog te redden, blijft bestaan. De hoop op promotie is nog altijd levend voor de Superboeren.
Winst is het enige dat telt in het karakteristieke stadion De Koel van VVV Venlo. "We leven er ontspannen naartoe en doen onze normale dingen. Met alle passie. En dat zullen we blijven doen. We willen daar domineren en vol druk vooruit zetten. En lukt het niet en is het uiteindelijk te weinig, dan is dat zo. En dan hebben we het niet goed gedaan. Je staat aan het eind namelijk waar je hoort te staan."

'Iedereen is verantwoordelijk'

Roelofsen heeft met zijn aanvallende manier van spelen nieuw elan gebracht bij De Graafschap. De club komt van ver na een dramatische eerste seizoenshelft onder leiding van toen nog Adrie Poldervaart, die door een zeldzame spierziekte (aandoening) zijn werk niet meer kon doen en nu herstelt.
"Het is nu achteraf, maar we hebben veel te veel punten laten liggen in het begin. Daar zijn we allemaal samen bij geweest, de hele technische staf. Dus ook wij zijn daar mede verantwoordelijk voor", stelt Roelofsen terecht vast.

In de spiegel gekeken

"Het is vervolgens gelukkig wat stabieler geworden en je ziet nu ook de potentie in deze ploeg. Een belangrijk vraagstuk is wel waarom het niet is gelukt in het begin. We hebben hier en daar al wat in de spiegel gekeken, maar die evaluatie en conclusies wat dan volgend seizoen beter en anders moet, zijn voor later. Nu zitten we nog in de competitie en is er nog hoop."

Dromen van ontsnappingen

Af en toe mijmert Roelofsen wel eens als hij voor zichzelf een rustig moment heeft. Dan droomt hij van een wonderbaarlijke ontsnapping zoals De Graafschap er in het verleden velen van heeft meegemaakt. "Ik weet nog wat er in de nacompetitie gebeurde in 2004 tegen Excelsior. De Graafschap won in de laatste minuut en promoveerde. Zelf zat ik toen bij Heracles dat het niet redde. Niemand had dat scenario zien aankomen. Het was ongelooflijk."
"En neem NEC drie jaar geleden dat als nummer zeven in de eerste divisie nog net de play-offs inging", haalt Roelofsen een andere Houdini act terug. De Nijmeegse club promoveerde uiteindelijk op sensationele wijze in Breda.
"Natuurlijk gaat het door mijn hoofd om dit seizoen op een bijzondere manier af te sluiten. Dat zou toch fantastisch zijn. Voor de club zou het in financieel opzicht heel goed uitkomen. Dat is me veel waard. Ik weet niet of je mij hebt gezien na die 2-1 tegen MVV. Zo hoog heb ik nog nooit gesprongen. Alles komt dan los. Omdat de kans er weer is."

Geen enkele garantie

De Graafschap brengt het verschil met VVV bij winst in Venlo vrijdagavond terug tot twee punten. De beslissing voor het laatste play-off ticket valt dan op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Maar De Graafschap blijft ook dan nog afhankelijk. Ook Telstar, nu één punt meer, is nog in de race.
"We moeten zelf winnen en dan leven we nog zonder enige garantie. Dat weten we ook", nuanceert Roelofsen de situatie. "Maar ook al heb je maar één procent kans op iets, je moet daar vol voor gaan. En bij de spelers proef ik dat ook aan alles. Hoop moet je altijd blijven houden."