Sport

Lachende Van Vleuten blijft bij besluit: 'Het is een keer mooi geweest'

Annemiek van Vleuten op weg naar de eindoverwinning in de Ronde van Spanje.
Annemiek van Vleuten op weg naar de eindoverwinning in de Ronde van Spanje. © ANP
WAGENINGEN - Annemiek van Vleuten mag inmiddels dan 40 jaar zijn, de voorbije dagen liet ze zien nog over het absolute topniveau te beschikken. Zondag zette de Wageningse wielrenster La Vuelta Femenina voor de derde keer op haar naam. Toch komt ze niet terug op haar beslissing om er na dit jaar mee te stoppen.
"Het is een keer mooi geweest", lacht Van Vleuten in gesprek met de NOS. "Ik vind het echt een heel tof moment om te stoppen, als ik er nog zo van geniet en zo mee kan strijden. Ik houd ook van die strijd, zoals gisteren en vandaag. Als ik mijn laatste jaar met zoveel motivatie, strijd en plezier mag afsluiten, dan is dat het beste moment om te stoppen."
Van Vleuten begon zaterdag met 3 seconden achterstand op klassementsleider Demi Vollering aan de voorlaatste etappe. In die etappe laste Vollering een plaspauze in met haar team en sprongen Van Vleuten en haar ploeggenoten weg. Dat leverde Van Vleuten een ruime voorsprong van 1 minuut en 11 seconden op in het klassement, maar die verdween zondag als sneeuw voor de zon in de zware laatste rit. Uiteindelijk hield de Wageningse 9 seconden over om de Vuelta te winnen.
"Ik voelde wel dat ik niet de beste dag had", gaf Van Vleuten toe. "Het is echt een dag waarop ik mijn team heel erg kan bedanken. We waren super goed vandaag. Zij hebben het gecontroleerd tot aan de voet van de beklimming en daarna was het aan mij om het teamwork van deze hele week af te maken. Ik denk dat ik gisteren wel echt een jasje heb uitgedaan, en dat ik vandaag daar wel een beetje de tol voor moest betalen. Ik heb echt heel diep moeten gaan om hem winnend af te kunnen sluiten."