Sport

NEC-directeur: 'Stop met zingen dat iemands moeder een hoer is'

Wilco van Schaik (NEC): "Als je een theatervoorstelling bijwoont, gedraag je je ook. Dan ga je ook geen spreekkoren aanheffen of met bier gooien."
Wilco van Schaik (NEC): "Als je een theatervoorstelling bijwoont, gedraag je je ook. Dan ga je ook geen spreekkoren aanheffen of met bier gooien." © ANP
NIJMEGEN - Uitgerekend in de week dat NEC de sleutel heeft van de Stevenskerk en er tal van activiteiten zijn, moet de club zich richten op het uitspeelduel in Groningen.
Scheidsrechter Martens liet spelers zaterdag al na 18 minuten (0-0) inrukken, nadat een assistent-scheidsrechter was geraakt door een beker bier. Een 18-jarige Groningensupporter had de beker naar het veld gegooid. Het duel wordt morgenmiddag in Groningen uitgespeeld, zonder publiek.
De biergooier werd na het incident aangehouden, hij is zondagmiddag vrijgelaten, meldt de politie. De club heeft de bekergooier een stadionverbod opgelegd. FC Groningen zegt in een verklaring 'niet aansprakelijk te zijn voor schade als gevolg van dit soort incidenten'.
Vandaag trapt NEC in de Stevenskerk in Nijmegen de seizoenkaartcampagne af. NEC onderzoekt, zegt een woordvoerder, de mogelijkheid de 'uitspeelwedstrijd' morgen op een groot scherm in de kerk uit te zenden. Verder heeft huisfotograaf Broer van den Boom deze week een expositie in de kerk met twintig foto's. Ook is het nieuwe thuisshirt voor komend seizoen te zien.
UPDATE: het restant van FC Groningen-NEC wordt inderdaad dinsdagmiddag live uitgezonden op een groot scherm in de Stevenskerk.

'Niet zeuren maar gewoon de bus in'

Maar het sportieve gaat even voor, want de Nijmegenaren zijn nog volop in de race voor de play-offs. Algemeen directeur Wilco van Schaik spreekt daags voor de tweede gang naar het Hoge Noorden in vier dagen klare taal: "Een gek verpest het voor die duizenden anderen. We gaan er niet over zeuren, maar gewoon de bus in. Er staat veel op het spel. En we zijn het verplicht aan de supporters die er niet bij mogen zijn en die zaterdag de lange reis hebben gemaakt. Voor hen zijn we verplicht met ons hart te spelen."
De groep kan in de aanloop naar Groningen één keer trainen. Wat de extra busrit de club gaat kosten heeft de algemeen directeur "nog helemaal niet uitgerekend, dat komt aankomende week wel".
Er is nu geen weg terug
Wilco van Schaik, algemeen directeur NEC
Van Schaik is zich ervan bewust dat in de periode dat de prijzen worden verdeeld meer wedstrijden mogelijk worden gestaakt. De clubs en de KNVB zijn een weg ingeslagen om zich misdragende supporters in het gareel te krijgen, zegt hij. "Er is nu geen weg terug. En dat geldt wat mij betreft ook voor spreekkoren op de tribunes. Hou op met te zingen dat iemands moeder een hoer is."
Van Schaik maakt de vergelijking met het theater. "Als je een voorstelling bijwoont, gedraag je je ook. Dan ga je ook geen spreekkoren aanheffen of met bier gooien."
Het is een maatschappelijk probleem, zegt hij "dat we in de afgelopen 20, 30 jaar hebben laten gebeuren. Er is geen respect meer voor leraren, politieagenten. De regie moet terug en dat begint bij de politiek. In Spanje en Engeland zijn de straffen zo heftig dat supporters het lef niet meer hebben om nog iets te durven."