Sport

Van Vleuten grijpt naast de Waalse Pijl

Van Vleuten (uiterst links) worstelt zich naar een zevende plaats in de Waalse Pijl.
Van Vleuten (uiterst links) worstelt zich naar een zevende plaats in de Waalse Pijl. © Orange Pictures
HUY - Annemiek van Vleuten moet het zonder de eindoverwinning van de Waalse Pijl doen. Vorig jaar werd de Wageningse wielrenster tweede achter Marta Cavalli, tijdens haar laatste deelname moest Van Vleuten haar meerdere erkennen in landgenote Demi Vollering. Van Vleuten werd uiteindelijk zevende.
De Australische Amanda Spratt reed in de slotfase lang voorop, maar werd 7 kilometer voor de eindstreep ingerekend door het peloton met Van Vleuten daarin. Daarvan bleven door tempowerk van Demi Vollering aanvankelijk 11 vrouwen, met ook de Wageningse, over in de aanloop naar de laatste beklimming van de Muur van Hoei.
Op de Muur was niemand bij machte Vollering bij te houden, ook Van Vleuten niet.
Zondag greep Van Vleuten, bevangen door de kou, naast de zege in de Amstel Gold Race, een koers die ook niet op haar indrukwekkende erelijst prijkt. Maar het palmares van de 40-jarige en scheidende wielrenster is om je vingers bij af te likken.

Veelvraat

De Ronde van Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik won ze twee keer en Dwars door Vlaanderen een keer. Ze is regerend wereldkampioen op de weg (ze won de regenboogtrui ook in 2019) en is de olympische kampioene van Tokio. 2022 was het jaar van Van Vleuten. Ze won alle drie grote rondes, die in Italië, Frankrijk en Spanje.
Maar wat had ze de Waalse Pijl (lengte: 127 kilometer) graag gewonnen. Gunstig waren de voortekenen niet. Bij de NOS had ze 's ochtends gemopperd. Opstaan om 5.30 uur was niet haar ding, ze is geen ochtendmens. Het peloton was om 8.45 uur op de fiets gestapt, 140 vrouwen sterk.
Bij de mannen ging de zege naar de torenhoge favoriet Tadej Pogacar uit Slovenië.