Sport

Streuer heeft nooit getwijfeld aan Vitesse: 'Ze blijven er zeker in'

Jan Streuer in de Grolsch Veste in Enschede.
Jan Streuer in de Grolsch Veste in Enschede. © Orange Pictures
ARNHEM - Jan Streuer werkte drie jaar met succes bij FC Twente, woont in Arnhem en was zeventien jaar actief als scout en technisch manager bij Vitesse. Zijn toekomst is nog ongewis, maar de 71-jarige Streuer is nog niet klaar in de voetbalwereld. "Ik kan wel de hele dag gaan golfen, maar dat is niet wat ik wil."
In februari kondigde Ron Jans zijn afscheid aan als trainer van FC Twente. In zijn kielzog vertrok daarmee ook Streuer. Het duo werkte zeer prettig samen in Enschede. "Als Ron nog had gewild, was ik mogelijk ook wel langer gebleven."
Maar dat gebeurde dus niet. Voormalig Vitesse-trainer Joseph Oosting is inmiddels vastgelegd als de opvolger van Jans bij Twente en de nog onervaren Arnold Bruggink werd aangesteld als technisch directeur. Streuer blijft daarom misschien toch nog wat langer aan om de club door de eerste maanden van het seizoen te loodsen.

'Alles in eigen hand'

"Dat zou dan mogelijk tot 1 september zijn als de transferdeadline voorbij is, maar heel misschien ook nog wel langer", zegt hij. "Er moet veel gebeuren bij Twente. En Bruggink moet ook goed ingewerkt worden, dus dat ze mij gevraagd hebben voor nog iets langer kan ik wel begrijpen. Het is voor mij een optie, maar ik wil alles in eigen hand hebben."
"Misschien ga ik namelijk ook nog wel iets anders doen en dan begin je eerder. Dus houd ik voorlopig alles nog open en in eigen hand. Als het gevoel maar goed is. Plezier is het allerbelangrijkste, maar dat komt vaak pas als de resultaten goed zijn."
Zijn naam gaat af en toe ook rond bij Vitesse, bijvoorbeeld als adviseur op de achtergrond. "Ik weet daar niets van. Als men komt, ga ik er pas over nadenken. Met Vitesse ben ik nu helemaal niet bezig. Er is mij geen functie aangeboden."

Plannen van Vitesse

"Ik ken de plannen ook niet en misschien kennen ze die zelf ook nog niet nu de KNVB nog bezig is met die overname", stelt Streuer. "Wie blijft er en wie niet. Wat zijn de financiële mogelijkheden? Kun je wel investeren? Ik begreep dat de optie van een goede speler als Matus Bero niet wordt gelicht. Dit zijn wel de weken waarin de beslissingen worden genomen bij een club."
FC Emmen zal als zestiende eindigen verwacht ik en dus nacompetitie moeten spelen
Streuer is blij dat Vitesse in de climax van het seizoen een sterke eindsprint in huis lijkt te hebben. De laatste twee duels werden overtuigend gewonnen. "Ik heb nooit getwijfeld dat Vitesse er niet in zou blijven. Dat gaat gewoon gebeuren. FC Emmen zal als zestiende eindigen verwacht ik en dus nacompetitie moeten spelen. Zij hebben echt nog een heel zwaar programma. Veel zwaarder dan de anderen."
Zijn FC Twente, de club waar Streuer als profvoetballer begon, presteert boven verwachting. De vierde plek, rechtstreeks Europees voetbal, is echter wel uit het zicht geraakt. "FC Twente moet de komende jaren gewoon bij de eerste zes eindigen", vindt de Arnhemmer. "Dat zijn ze aan hun stand verplicht."

Investeren in salarissen

"Als je nog een stap wil maken, zal je meer moeten gaan investeren in salarissen. Dan kun je nog hogerop. Een club als AZ is verder met de opleiding en heeft daar jaarlijks vijf miljoen euro voor beschikbaar. Dat is drie miljoen meer dan waar wij het samen met Heracles mee moeten doen."
Streuer, nog opvallend energiek, oogste veel lof met de manier waarop hij FC Twente weer nieuw leven inblies met het halen van de juiste spelers. "We hebben drie geweldige jaren gehad. Er is vaak uitstekend gevoetbald. Thuis hebben we nog niet verloren. Dat maakt je trots. Ik weet echt niet wat ik zou willen gaan doen. Er speelt niets. Ik kan de hele dag wel gaan golfen, maar er zijn ook nog andere leuke dingen in het voetbal die misschien op mijn pad komen."