Sport

Bennekom klaar voor historische korfbalfinale: 'Met 600 man naar Ahoy'

Een uitgelaten sfeer in de bus met fans van DVO Bennekom op weg naar Ahoy.
Een uitgelaten sfeer in de bus met fans van DVO Bennekom op weg naar Ahoy. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Vol adrenaline, met speciale shirts en versierd met groen-witte vlaggetjes op de wangen, reizen honderden supporters van korfbalvereniging DVO uit Bennekom vandaag richting Rotterdam. Daar, in een stijf uitverkocht Ahoy, wordt de sportieve hoogmis van het jaar gespeeld. "Onze fans zijn echt een extra factor."
DVO (Door Vriendschap Omhoog) staat zaterdag voor het eerst in de finale. Tegenstander PKC is tienvoudig winnaar van de landstitel en kan worden gezien als het Ajax van het korfbal. In alle vroegte verzamelen de fans van de club uit Bennekom zich zaterdag voor de ingang van de sporthal.

Met 600 man naar Ahoy

Jong en oud kijkt al weken uit naar de finale. De hoop op dat hoogtepunt werd dinsdag veiliggesteld toen de regerend kampioen werd verslagen. "En dus zitten we straks met ruim 600 man in Ahoy", jubelt voorzitter Daan van den Hul van de supportersvereniging.
"Je voelt aan alles dat dit enorm leeft. We zien mensen in het groen die hier jaren niet geweest zijn. Met honderden tegelijk kwamen ze vanochtend hier een speciaal ontworpen shirt halen. En samen hebben we dat ene doel. We willen kampioen van Nederland worden", vervolgt Van den Hul.
Vol goede moed reizen de Bennekommers af naar Rotterdam.
Vol goede moed reizen de Bennekommers af naar Rotterdam. © Omroep Gelderland
De clash wordt live op televisie uitgezonden om 16.00 uur. In de hal is de sfeer ieder jaar weer magisch met een prachtige opkomst van de spelers en een indrukwekkende lichtshow. De bekende liedjes liggen al klaar bij de aanhang van DVO. "In de laatste halve minuut zingen we altijd 'ga staan als je voor DVO bent, ga staan...'." De jeugdspelertjes Ciska, Lise en Dylan schreeuwen hun keeltjes nu alvast schor.
Bekijk hoe DVO in de finale kwam:
Korfbalclub uit Bennekom naar Ahoy Rotterdam

'Ook A1 speelt finale'

Supporters stappen vol goede moed in één van de vijf megabussen. Ook tientallen auto's worden ingezet. "Ik verwacht een hele leuke pot", zegt Ciska. "Bij korfbal vallen veel goals en het gaat heel snel. Maar er kan altijd van alles gebeuren. We willen ons team naar de overwinning slepen." Dylan vult aan: "Het liefst twee keer, want onze A1 staat ook in de finale vandaag. Dat maakt deze dag nog bijzonderder."
Het is voor het eerst sinds 1996 dat er weer een Gelderse club in de korfbalfinale staat. De laatste titel ging destijds naar Oost Arnhem dat 'Ahoy' drie keer won, maar ook drie keer genoegen moest nemen met het zilver. Voor DVO zou winnen een primeur zijn. Dinsdag schakelden zij nog regerend kampioen Fortuna uit na drie wedstrijden. Van tegenstander PKC werd dit seizoen twee maal nipt verloren.

'Finales zijn onvoorspelbaar'

"Zij zijn onbetwist de beste ploeg van Nederland en gewend dit soort wedstrijden te spelen", weet Van den Hul. "Maar in finales kan alles. Ze zijn onvoorspelbaar. En wij hebben een extra factor waardoor we echt kans maken. DVO heeft namelijk de beste supporters van de korfbalwereld. Ik schep niet op, het is zo."
Hij komt dan nog met een verhaal waaruit het vertrouwen naar voren komt. DVO gelooft al heel lang in deze zinderende kraker. "Een aantal maanden geleden zaten we met wat vrienden bij elkaar in de kantine. Er moest een nieuw wachtwoord komen voor de wifi. Ik zei toen: we kiezen voor 'ahoy2023'. Sommigen vonden dat heel overdreven, maar we hebben het ingevoerd. En nu is het doel bereikt. Heel bijzonder."