Sport

'Er is geen favoriet, maar NEC wint de derby'

Vuurwerk in aanloop naar een eerdere derby.
Vuurwerk in aanloop naar een eerdere derby. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De spanning in Nijmegen neemt toe voor de derby van zondag tussen NEC en Vitesse. De Nijmegenaren lijken favoriet, maar daar durft niet iedereen zich over uit te spreken.
"Wij staan boven Vitesse en zijn beter. En we hebben de steun van onze fans", weet de Deen Magnus Mattsson. "Ik heb er veel zin in. Dit is een grote wedstrijd hier in Nijmegen. Vorig jaar raakte ik geblesseerd vlak voor de wedstrijd hier, daarom leuk om het nu echt mee te maken in De Goffert."

Nog rustig

Trainer Rogier Meijer is er nog heel rustig onder. "Ik merk er nog niet zo veel van. We hebben rustig getraind. Je wordt wel eens aangesproken, maar de echte sfeer verwacht ik zaterdag op de training en zondag."

Verstand gebruiken

"Het voetbalpubliek ligt onder een vergrootglas sinds Feyenoord-Ajax", weet Meijer. "Dat hebben we ook aan onszelf te danken, uiteraard. Dat betekent dat iedereen zijn verstand moet gebruiken. We moeten ons eigen elftal aanmoedigen en daar moet het bij blijven."
Oussama Tannane doet waarschijnlijk niet mee
Oussama Tannane doet waarschijnlijk niet mee © Broer van den Boom
NEC kent twee twijfelgevallen, Oussama Tannane en Philippe Sandler. "De een is wat verder weg dan de ander", zegt Meijer cryptisch. "We zullen morgen kijken hoe het ervoor staat voor zondag. Morgen zullen we een beslissing nemen. Tannnane heeft geen enkelblessure, maar een hamstringblessure. Daar moet je niet te vroeg mee starten, want dan is het einde seizoen. We willen hem de wedstrijden hierna ook nog gebruiken."

Favorietenrol

Doelman Jasper Cillessen won met Ajax al wel van Vitesse, maar met NEC nog niet. "Dat is lekkerder dan een gelijkspel, zoals wij laatst. Je kunt niet spreken van een favoriet. Een derby brengt speciale krachten aan beide kanten. Ik ga niet zeggen wie favoriet is, maar ik ga er wel vanuit dat wij hem winnen", lacht de doelman.

Nog tien wedstrijden

"Mensen spreken me al een paar weken aan, het leeft al langer", vervolgt Cillessen. "Voetbal is voor de supporters en ik hoop dat ze er altijd bij kunnen zijn op een goede manier. En dat we met z'n allen van een fantastische wedstrijd kunnen blijven genieten. Maar dit jaar meer dan lof voor onze supporters. Ik ga er vanuit dat ze ons nog tien wedstrijden steunen."
Dus gaat Cillessen uit van finale play-offs. "Ja, natuurlijk. Eerst zondag maar eens een mooie derbywinst, dat geeft een lekker gevoel."
NEC is er klaar voor