Sport

Deze oud-profvoetballer gooide het roer radicaal om na zijn 'pensioen'

Melvin Kolf is trots op Presikhaaf
Melvin Kolf is trots op Presikhaaf © Omroep Gelderland
ARNHEM - Melvin Kolf maakte een opmerkelijke carrièreswitch toen hij stopte als profvoetballer. Hij werd jongerenwerker en zette zich in voor de Arnhemse wijk Presikhaaf, die naar zijn mening ten onrechte wordt gestigmatiseerd.
Samen met Nabil El Malki richtte hij de Presikhaaf University op. "Het is een jeugd-en jongerenorganisatie, waarin we het beste uit onze kinderen en jongeren willen halen. In totaal zien we wekelijks zo'n zevenhonderd jongeren. We zijn actief op veel domeinen, zoals sport en bewegen, huiswerkbegeleiding, armoede, schulden, arbeid en ontwikkeling en kunst en cultuur. We hebben 65 jonge vrijwiligers, die het hart vormen van onze organisatie."

Klein begonnen

"Nabil en ik waren al kleinschalig bezig met huiswerkbegeleiding en trainingen binnen detentie. Twee ouders hier vroegen of wij wat konden doen qua huiswerkbegeleiding voor deze wijk. We zijn groter gaan denken, van één klasje tot wat we samen hebben bereikt. Ik ben er heel trots op. Het is niet mijn project, maar van de hele wijk."

Voetbal als basis

Melvin Kolf had geen enkele opleiding in deze richting toen zijn voetbalcarrière ten einde kwam. "Ik zat in de jeugdopleiding bij Vitesse en NEC en daarna stond ik twee jaar onder contract bij De Graafschap. En daarna heb ik afgesloten bij TOP Oss. Ik viel na het voetballen niet in een zwart gat. Ik ben begonnen als vrijwilliger in het jongerenwerk via Dennis van Beukering met sport als middel. Toen kwam ik echt achter mijn roeping."
Melvin voetbalde bij onder meer Vitesse, NEC en De Graafschap
Melvin voetbalde bij onder meer Vitesse, NEC en De Graafschap © Omroep Gelderland
"Ik merkte dat ik kinderen kon helpen en kennis over kon brengen. Veel elementen van het voetbal neem ik mee. Zoals op tijd komen, afspraken nakomen en het belang van een team. Messi kan in zijn eentje geen wedstrijden winnen. Elke dag beter willen worden, zo kunnen we de beste versie van alle jongeren in de wijk creëren."

Geen achterstandswijken

Presikhaaf had geen beste reputatie, net als de Nijmeegse wijken Wolfskuil en Neerbosch-Oost waar Melvin in zijn jeugd woonde. "Ik vind termen als achterstandwijk of probleemwijk echt verkeerd. Ik vind niet dat wij op achterstand staan. Ik noem dit juist een vruchtbare wijk. Hier zijn alle ingrediënten om tot bloei te komen. Als we daar voldoende liefde, water en aandacht aan geven, gaat de wijk boven zichzelf uitstijgen."

Liefde voor Presikhaaf

"Als ik kijk waar wij de lat leggen voor alle kinderen en jongeren en waar ze terecht komen in de maatschappij, zie ik echt groei. Veel mensen uit onze wijk pakken echt kansen. Ik denk dat er weinig plekken zijn waar je zoveel vrijwilligers hebt. Als je kijkt hoe de jongeren praten over onze wijk, zie je dat ze echt van Presikhaaf houden."
Kijk hier hoe ex-voetballer Melvin Kolf denkt over achterstandswijken:
Trots op Presikhaaf