Sport

Kenners kritisch op NEC: 'Een roemloos einde dreigt'

NEC moet er nog voor knokken dit seizoen
NEC moet er nog voor knokken dit seizoen © Broer van den Boom
NIJMEGEN - NEC is nog altijd in de race voor de play-offs om Europees voetbal. Maar nu spelverdeler Oussama Tannane er mogelijk een tijdje uitligt, wordt het wellicht lastiger. Omroep Gelderland vroeg enkele kenners met een NEC-hart of ze geloven in een goede afloop van dit seizoen.
Jan Peters is één van de grootste spelers uit de historie van NEC. Hij had hoge verwachtingen van dit seizoen. "Toen ik de selectie zag, dacht ik: als NEC de play-offs niet haalt, hebben ze gefaald. Maar het valt niet altijd mee. Ik heb niet vaak op het puntje van mijn stoel gezeten. Er zit volgens mij meer voetbal in dan dat eruit komt. Ze hebben dertien keer gelijk gespeeld. Als ze in plaats daarvan zes keer hadden gewonnen en zeven keer verloren, hadden ze vijf punten meer gehad."

Meer risico

"Misschien is er een reden voor die vaak wat behoudende tactiek. Dat ze vaak tevreden waren met een punt. Ik had liever wat meer risico gezien en dan maar een keer het deksel op de neus. En we moeten ook niet vergeten dat Jasper Cillessen meerdere keren de punten heeft gepakt voor NEC."

Met meer flair

"NEC is na de winterstop beter dan ervoor", vindt Eric Meijers, die op een steenworp van het Goffertstadion woont en als het even kan bij de wedstrijden van NEC is. "Toen liet Rogier Meijer ze wel met een plan spelen. Heel stabiel, maar het was niet aantrekkelijk. Nu spelen ze met meer flair. Al was het een off-day, of eigenlijk een off-eerste helft tegen een heel gretig PSV. Je kunt verliezen van PSV, maar op deze manier mag het niet."

Veel te veel gelijk

Sije Visser is nog altijd de speler met de meeste wedstrijden ooit in het shirt van NEC. De stijlvolle verdediger was ook jarenlang aanvoerder. Heel enthousiast is hij niet over het huidige seizoen. "Eigenlijk moet NEC zich schamen. Door dat enorme aantal gelijke spelen sta je in de middenmoot en veel meer zit er waarschijnlijk niet in. Een roemloos einde dreigt. Dertien keer een gelijkspel. Je had er daar zes of zeven van moeten winnen. Dan sta je in de buurt van Sparta en daar hoort NEC ook thuis."

Gebrek aan scorend vermogen

De voormalige captain van NEC weet ook wat het euvel is. "Gebrek aan scorend vermogen. De spitsen maken er niet genoeg. Ook vanaf de vleugels voorin komt te weinig. Mattsson is geen echte linksbuiten, Cissoko breekt maar niet door en Tavsan heeft te weinig rendement. Tannane maakt er vanaf het middenveld de laatste weken wat meer, maar verder is er te weinig diepte op het middenveld. Andere ploegen hebben dat wel, terwijl ze echt geen beter elftal hebben."

Zonder Tannane

Oussama Tannane is geblesseerd geraakt en als hij lang afwezig is, zou dat NEC wel eens kunnen opbreken. Maar daar is Eric Meijers, momenteel assistent-trainer bij TEC uit Tiel, het niet mee eens. "Ik geniet echt wel van deze speler. Hij is iemand waar je wedstrijden mee wint, maar geen competitie. In aanleg is hij de beste en met zijn kwaliteiten moet hij zich eigenlijk kapot schamen dat hij bij NEC speelt. Maar zonder Tannane is NEC zeker niet minder. Toen hij er een paar wedstrijden niet bij was, hebben ze zelfs beter gepresteerd."

Gunfactor

Jan Peters geniet wel van Tannane. "Hij is altijd in staat om de wedstrijd met een actie of iets anders open te breken. En bij NEC heeft hij ook de gunfactor. Tegen PSV had hij voor rust één geweldige actie, maar verder leverde hij alle ballen in. Dat wordt geaccepteerd, het is een beetje inherent aan zijn spel. Maar bij NEC kan hij voornaam zijn, omdat hij de enige is die wat creëert."

Onnodige hakjes

"In de top kan dat niet. Daarvoor komt hij tekort en ook qua loopvermogen, denk ik. Want hij legt enorm veel risico in zijn spel. Soms zou het wel wat simpeler mogen, want ik zie tegen PSV een paar keer een hakje, wat dan nergens voor nodig is. En hij gaat ook vaak over de schreef. Al moet ik zeggen dat hij zich tegen PSV keurig gedroeg toen hij werd uitgedaagd. En scheidsrechters zoeken hem wel vaak. Bij het minste of geringste krijgt hij al geel."

Pareltje voor het voetbal

"Hij zet zijn boosheid nu om in zijn spel en niet in agressie op het veld. Al met al is hij toch een pareltje voor het voetbal. Het is eigenlijk ongelooflijk dat hij in De Goffert speelt. Hij is betrokken bij vijftien goals. Haal die eens weg en NEC speelt misschien wel degradatievoetbal. Als NEC zonder hem nu punten gaat verspelen, zou dat erg zonde zijn."
Oussama Tannane in de clinch met Luuk de Jong
Oussama Tannane in de clinch met Luuk de Jong © Broer van den Boom
Sije Visser heeft gemengde gevoelens over Tannane. "Als hij niet mee kan doen de komende wedstrijden, moeten de anderen maar wat harder lopen. Maar op Tannane valt vaak geen pijl te trekken. Soms is hij briljant, maar vaak ook flegmatiek en vaak licht ontvlambaar. Hij laat zich gauw uit de tent lokken, zoals tegen Vitesse. En Luuk de Jong probeerde het tegen PSV ook weer. Tannane doet af en toe wel geniale dingen. Hij zou eigenlijk een wereldvoetballer kunnen zijn, maar niemand in de top durft het met hem aan."

Minimaal finale play-offs

"NEC mist natuurlijk voorin een echte topspeler", vindt Meijers. "Voor de rest zit het wel goed in elkaar. Dirk Proper drukt meer zijn stempel. Hij is toch een beetje een Frenkie de Jong, hij ontwikkelt zich heel goed. Met Cillessen, Marquez, Schöne en Tannane heeft NEC zoveel kwaliteit dat het genoeg moet zijn voor een Europees ticket. Ze moeten minimaal de finale van de play-offs kunnen halen."

Thuis winnen van Vitesse

"Maar eerst zorgen dat je het haalt. Te beginnen met drie punten in Emmen en dan Vitesse. Het beeld bestaat dat wij altijd thuis winnen van Vitesse, maar de laatste jaren lukt dat niet meer zo vaak. Maar in Arnhem staat het water aan de lippen, wij spelen wat vrijer. En het publiek is ook een factor. Dit seizoen zijn de fans heel trouw en positief. Het leeft als nooit tevoren."

Play-offs winnen

Jan Peters gelooft ook in een mooi slot van dit seizoen. "Ze moeten wel eerst beginnen met winnen in Emmen. En heel makkelijk zal dat niet zijn. De komende wedstrijden moeten er flink wat punten worden gepakt, want in het slot van de competitie zitten nog lastige wedstrijden, zoals tegen AZ en Twente. Maar als NEC eenmaal in die play-offs zit, hebben ze een reële kans om Europa in te gaan."

Hyballa in het veld

"En de vraag is ook wat die contractperikelen voor invloed hebben natuurlijk. Zo'n Marquez dacht veel meer te kunnen verdienen, omdat NEC andere spelers ook flinke salarissen betaalt. De verhoudingen zijn natuurlijk wel wat scheef. Jammer wel dat Marquez weggaat. Een echte publieksspeler. Ik vind hem qua uitstraling een beetje een Hyballa in het veld."

Cruciale wedstrijden

Sije Visser vraagt zich af of NEC de play-offs wel haalt. "De komende twee wedstrijden worden cruciaal. Je moet in ieder geval winnen van Emmen en Vitesse. NEC zal er vol in moeten gaan. Maar ik reken eigenlijk nergens meer op. We hebben het eigenlijk al verspeeld met al die gelijke spelen."