Sport

Marc van Hintum haalt hard uit naar Vitesse: 'Ze hebben het helemaal verkloot'

Marc van Hintum (links) in dienst van Vitesse tijdens een trainingskamp in Spanje.
Marc van Hintum (links) in dienst van Vitesse tijdens een trainingskamp in Spanje. © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse maakte vorige week een nieuwe huurovereenkomst voor stadion GelreDome rond, maar hoe is de Arnhemse club daar nu eigenlijk uitgekomen? Volgens voormalig technisch directeur en hoofdscout Van Hintum is dat niet best. "Veel imagoschade en ze betalen nu nog meer huur. En een hoop extra stress op de spelersgroep."
Van Hintum schoof zondagochtend aan bij het voetbalprogramma Goedemorgen eredivisie van ESPN. Daarna gaf hij ook bij Omroep Gelderland nog een toelichting op de chaos bij Vitesse. Van Hintum (55) werkte tussen 2013 en 2020 bij Vitesse als technisch directeur en hoofd scouting. Hij was er ook jarenlang actief als speler. Nu is hij hoofd scouting bij VVV Venlo.
Vitesse zit op veel fronten diep in de zorgen. Na het verlies zaterdagavond op bezoek bij RKC Waalwijk verkeert de ploeg van Philip Cocu in acuut degradatiegevaar met een op dit moment gedeelde zestiende plaats. Die plek houdt aan het eind van het seizoen nacompetitie in, oftewel wedstrijden in de play-offs voor handhaving.
"Een aantal maanden geleden maakte ik me nog geen zorgen, maar nu wel", zegt Van Hintum. "Veel concurrenten hebben meer scorend vermogen denk ik. Als je kijkt naar de voorhoedespelers die tegen RKC op het veld stonden, hebben die samen drie doelpunten gemaakt. En Matus Bero is vaak noodgedwongen de spits. Vitesse werd voor rust helemaal overklast. RKC was gewoon feller."

Cruciale thuiswedstrijden

Het wordt bibberen de komende twee maanden. "Ik hoop echt dat ze erin blijven en dat de oudere spelers zoals Bero, Marco van Ginkel en Mitchell Dijks de kar kunnen trekken. Ze spelen nog thuiswedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Excelsior. Die twee vind ik echt cruciaal, maar met het publiek erachter zal het dan moeten. Vitesse leeft tussen hoop en vrees."
Van Hintum heeft ook een duidelijke mening over de moeizame onderhandelingen rond GelreDome en de gevoerde strijd met eigenaar Michael van de Kuit. De Brabander spaart Vitesse niet als hij moet samenvatten wat er allemaal is gebeurd, met zelfs een aantal rechtszaken. "Die hadden eigenlijk nooit gestart mogen worden."
"Het was gênant. Het proces is vier jaar geleden gestart om de huur te verlagen. Maar nu betalen ze nog meer, want dat contract zit waterdicht. Destijds is dat niet goed gegaan. Het heeft nu veel extra stress opgeleverd voor de selectie. En een hoop imagoschade voor de club. Het gaat me aan het hart wat er gebeurt. Het is doodzonde en doet pijn wat je er allemaal van meekrijgt."

Effect op de spelers

Zo stapelt alles zich op. Vitesse wacht nog op goedkeuring van de overname door de Amerikaan Coley Parry. Het degradatiespook waart rond, er was veel rumoer rondom het stadiondossier en twee kopstukken uit de organisatie stapten op. "Alles komt nu ook samen en dat kunnen ze echt niet gebruiken", weet Van Hintum. "Het heeft ook een groot nadelig effect op de spelersgroep. Die lezen elke dag al die verhalen in de media. Je krijgt het als voetballer toch allemaal mee."
Van Hintum kende goede en slechte tijden in Arnhem. Zo kon hij ook jarenlang zonder veel hectiek zijn werk doen. "Chigirinsky kwam als eigenaar, maar die hebben we eigenlijk nooit gezien. We konden in alle rust werken. Dat was geweldig. In die tijd was ik ook regelmatig in Londen bij Chelsea. Die samenwerking, met echte voetbalmannen, was toen heel goed."

'De een na de ander werd ontslagen'

"Maar toen verscheen Valery Oyf als eigenaar en die heeft het helemaal verkloot met zijn vazallen zoals die commissaris Yevgeni Merkel uit Oostenrijk met zijn bureau. Het was een komen en gaan van mensen in allerlei functies. De een na de ander werd ontslagen. Alles moest weg, de hele scouting werd opgedoekt. Het was niet meer te overzien en dat ging echt ten koste van de club."
En dan verscheen donderdag ook nog het verhaal van The Guardian dat Roman Abramovitsj de grote financier was van Vitesse en ongeveer 117 miljoen euro in Vitesse heeft gepompt. De steenrijke Rus was jarenlang eigenaar van Chelsea. De zaak ligt gevoelig, omdat het volgens de UEFA regels niet is toegestaan eigenaar te zijn van meerdere clubs die in een Europese competitie tegen elkaar kunnen spelen.

Rondpompen van geld en witwassen

"Wij hadden allemaal al het vermoeden dat hij de eigenaar was", zegt Van Hintum eerlijk. "Het kon bijna niet anders, maar je kunt het niet bewijzen. Alleen, waarom ga je anders een samenwerkingsverband met elkaar aan? Het gaat allemaal om rondpompen van geld en witwassen. Maar ik denk dat als je heel diep gaat spitten, je dit bij veel meer clubs gaat vinden."
Chelsea wilde geld verdienen met het uitlenen van spelers aan Vitesse om er later beter van te worden. De Arnhemse club kon op die manier meedoen in de subtop en ieder seizoen serieus strijden voor Europees voetbal. Grote spelers als Mason Mount, Lewis Baker, Bertrand Traoré en Martin Ødegaard streken neer bij Vitesse. Het was regelmatig smullen geblazen op het veld.
"Er is een verdienmodel en dat kan je ook miljoenen opleveren. Dat was het doel van al dat geld dat richting Vitesse ging. We kregen in die jaren ook steeds betere spelers. Met een aantal is dat plan zeker gelukt, maar uiteindelijk denk ik niet echt."