Sport
Vijf vragen en antwoorden over de huurdeal van Vitesse

ARNHEM - Vitesse sloot donderdagavond een langverwachte huurdeal met Stadion GelreDome. Daardoor kan de club de komende zeven jaar in het stadion blijven spelen. Maar wat betekent dat nu voor de rechtszaken die liepen? En wie is de grote winnaar? Vijf vragen en antwoorden.
Wat houdt de deal precies in?
Dat Vitesse in ieder geval tot 2030 in stadion GelreDome kan blijven spelen. Voor welk bedrag is niet bekendgemaakt, de partijen hebben afgesproken daar niks over te zeggen. Wel lijkt het logisch dat de huur niet omlaag is gegaan voor Vitesse. Helemaal na de uitspraken van Coley Parry vorige week bij Voetbal International, waarin de beoogd eigenaar zei dat Vitesse zelfs bereid is even een hogere huur te betalen.
Wel hebben beide partijen afgesproken om, voor zover het bestaat, het eeuwigdurend speelrecht voorgoed te laten vervallen. Zo kan Vitesse zich in de toekomst niet meer op dat vermeende recht beroepen om aanspraak te maken op een lagere huursom.
Vitesse moet dus wel weer opnieuw aan de slag om een huurdeal te realiseren voor ná 2030. Als dat weer zolang duurt als nu het geval was, kunnen ze in Arnhem niet snel genoeg beginnen. Maar in 2030 loopt ook het contract van de Exploitatiemaatschappij af met Stadion GelreDome. In de rechtszaal werd al gezegd dat Vitesse ook interesse heeft om de Exploitatiemaatschappij over te nemen, zodat de club meer inkomsten kan genereren. Dat is dus onderdeel van nieuwe onderhandelingen.
Wat betekent dit voor de rechtszaken over het eeuwigdurend speelrecht?
Vitesse, Stadion GelreDome en de Exploitatiemaatschappij zaten ook verwikkeld in een bodemprocedure bij de rechtbank. Dat was een grote rechtszaak die draaide om het eeuwigdurend speelrecht. Door het sluiten van een huurdeal hoeft de rechter nu geen uitspraak meer te doen in die rechtszitting. Ook het zogeheten turbospoedappèl, het hoger beroep van een eerder aangespannen kort geding, gaat niet meer door. Er wordt dus niks meer uitgevochten in de rechtszaal.
Wie is de winnaar in deze huurdeal?
Stadioneigenaar Michael van de Kuit kan toch wel aangewezen worden als winnaar in de strijd rondom de huurdeal. Hij wilde graag dat het bestuur van Vitesse zou opstappen en dat gebeurde: voorzitter Henk Parren en directeur Pascal van Wijk ruimden het veld. Laatstgenoemde zit ziek thuis.
Daarnaast heeft Van de Kuit zijn zin gekregen met een functie binnen Vitesse. Zijn bedrijf Nedstede mag namelijk plaatsnemen in de Raad van Advies - al wilde hij graag plaatsnemen in de Raad van Commissarissen. Dat vond een van de andere leden van de Raad van Advies, Jan Snellenburg, nog wat te vroeg na alle uitspraken die Van de Kuit de laatste weken deed. Tot slot lijkt Vitesse dus zeker geen lagere huur te betalen. Maar door de druk die er op Vitesse stond, is de huurdeal die er nu ligt óók al winst.
Wat zegt deze deal over het overnamedossier?
Helemaal niets. Vitesse heeft nu een stadion voor het komende jaar, maar de club heeft nog altijd geen nieuwe eigenaar. De KNVB heeft de overname door de Amerikaan Coley Parry nog altijd niet goedgekeurd. Maar dat Parry een grote invloed heeft gehad op de huurovereenkomst, is wel duidelijk. De ondernemer heeft gesprekken gehad met Van de Kuit en ervoor gezorgd dat de deal alsnog tot stand kon komen.
Er is nu één hoofdpijndossier afgesloten, welke problemen heeft Vitesse nog?
Nu het hoofdpijndossier met Stadion GelreDome is afgesloten, kan Vitesse zich richten op andere problemen. Zo is de overname dus nog niet rond en strijd de club tegen degradatie. Ook kwam deze week naar buiten dat de Rus Roman Abramovich Vitesse heeft gefinancierd tussen 2010 en 2015. Als dat in strijdt is met de regels van de KNVB of de UEFA (beide bonden doen onderzoek, red.), kan dat ook nog problemen opleveren voor de Arnhemse club. Welke sancties mogelijk volgen, is nog niet duidelijk.