Sport
Tekort aan motoragenten brengt wielerkoersen in gevaar

ARNHEM - Het is nog niet duidelijk of er ook Gelderse wielerwedstrijden gaan sneuvelen als gevolg van een besluit van de Nationale Politie om minder motoragenten in te zetten bij wielerkoersen. Dat blijkt uit een rondgang langs Gelderse koersen en navraag bij de KNWU. Op de achtergrond wordt druk gewerkt aan een oplossing om te voorkomen dat onder meer de Ronde van de Achterhoek dit jaar van de kalender verdwijnt.
De wielerunie werd begin deze week overvallen door het besluit van de politie om veel minder motoragenten in te zetten voor wedstrijden. Sinds jaar en dag worden koersen begeleid door opgeleide motoragenten, maar de Nationale Politie heeft besloten om alleen nog de hoogste categorie opgeleide motoragenten in te zetten. En dat gaat tot problemen leiden. "Voor koersen die van A naar B gaan, waar je over grote wegen gaat, daar moet de weg gewoon afgezet worden door de politie, dat mogen 'gewone' motorrijders niet doen", licht een woordvoerder van de KNWU toe.
Ronde van de Achterhoek
De Ronde van de Achterhoek is zo'n koers. Normaal gesproken moet de wedstrijd die vertrekt en finisht in Groenlo op 27 augustus verreden worden. Maar dat kan alleen als er motoragenten meewerken of als er een andere oplossing gevonden wordt. "Het is een spannende tijd", erkent Herlinda ter Maat van de Ronde van de Achterhoek. "Maar wij zitten er positief in en hopen op goede ontwikkelingen in de komende weken."
De KNWU benadrukt dat de afgelopen jaren al steeds minder agenten worden ingezet tijdens wedstrijden. Er zijn diverse aanpassingen gedaan in koersen waardoor politiebegeleiding niet meer essentieel is. Bij de Omloop der Zevenheuvelen in Berg en Dal doen ze het sinds vorig jaar al zonder motoragenten. "De zes agenten die er eigenlijk zouden moeten zijn, konden niet komen. Er was geen capaciteit. We hebben toen met heel veel kunst- en vliegwerk nog burgermotards kunnen regelen, om het parcours te beveiligen", vertelt organisator Joost van Wijngaarden.
Van overheidsgeld naar kosten voor organisatie
Ook de komende editie zal zonder agenten worden verreden, maar dat heeft wel financiële gevolgen. "De politie-inzet wordt betaald vanuit overheidsgeld, maar nu wij zelf zo'n motorbegeleidingsteam moeten inhuren krijgen we daar gewoon een factuur voor. Dat gaat om zo'n 3.000 euro. Dat is best een aanzienlijk bedrag voor een evenement als de omloop."
Dat motoragenten voor de koers van Wijngaarden niet essentieel zijn voor het voortbestaan van de wedstrijd heeft te maken met het feit dat het een omloop betreft, op een afgesloten parcours. Wedstrijden die nog traditioneel van A naar B gaan hebben een groter probleem en daarom gaat de KNWU in gesprek met de Nationale Politie om in ieder geval voor het huidige seizoen tot een werkbare oplossing te komen.