Sport

Vitesse-man Snellenburg: 'We moeten ons schamen'

Snellenburg spreekt supporters toe bij de onthulling van een borstbeeld van Theo Bos
Snellenburg spreekt supporters toe bij de onthulling van een borstbeeld van Theo Bos © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse rolt al weken van het ene in het andere negatieve nieuws. De Arnhemse club balanceert op veel gebieden op een dun koord. Maar nu het stadionprobleem is opgelost, is er ook weer ruimte voor wat optimisme. Achter de schermen trekt Jan Snellenburg de kar: "Ze hadden mij vaker om advies moeten vragen."
Snellenburg wordt binnenkort 84 jaar, maar is nog altijd messcherp en opvallend helder van geest. De Velpenaar draagt Vitesse zijn hele leven al een warm hart toe en wil dat ook de komende jaren nog blijven doen. "Ik voel me gezond, ben veel aan het werk rondom mijn huis. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Ik ga door met Vitesse helpen tot ik erbij neer val."
Hij redde de club als één van de invloedrijke 'Vrienden van Vitesse' met grote sommen privé geld meerdere malen van de ondergang. Als een kind zo blij stond Snellenburg in 2017 te zwaaien met een Vitesse vlag voor de Rotterdamse Kuip toen voor het eerst de beker werd gewonnen. Het was een moment van pure liefde voor de club. Op de achtergrond bekleedt hij nu al jaren een bescheiden rol in de Raad van Advies.

'We werden nergens bij betrokken'

Snellenburg legt de rol van dat orgaan uit. "Wij geven gevraagd en ongevraagd advies, maar de afgelopen jaren werden we nauwelijks ergens bij betrokken. Dan kom je dus ook nooit in gesprek. En dat neem ik de leiding van Vitesse kwalijk. Het zit me dwars en dat ga ik morgen ook nog bespreken met de huidige interim-directeur Peter Rovers."
Vrijdag komt een gezelschap van Vitesse weer bijeen om over de nieuwe structuur te praten. Snellenburg is erbij. Bij veel gesprekken is de laatste tijd ook de beoogde Amerikaanse eigenaar Coley Parry betrokken. Prioriteit heeft volgens Snellenburg nu een sterke algemeen directeur. "En daarna moeten we de RvC verder optuigen, zodat er weer een representatieve structuur ontstaat."
Snellenburg stond aan de wieg van de recyclebare petfles die hem later miljonair maakte. Hij heeft als ondernemer een schat aan ervaring opgebouwd, als het gaat om het inrichten van een organisatie. De laatste tijd heeft de Velpenaar weer veel contact met mensen binnen Vitesse, want zijn grootste kracht ligt in het verbinden.

'Initiatieven zijn lovenswaardig'

"Ik praat met allerlei geledingen binnen de club. Als de nood aan de man is, leggen mensen hun ongerustheid op tafel. Ik schrik er soms wel van. Maar de initiatieven die je hoort van allerlei organisaties binnen Vitesse zijn lovenswaardig. Ze willen genoeg doen. Alleen, zolang we geen eigenaar hebben en de leiding is niet op peil, heeft een voorstel geen grond."
Bij Vitesse meldde algemeen directeur Pascal van Wijk zich vorige week ziek. Hij zou overwerkt thuis zitten. Toch is Snellenburg kritisch op hem. "Hij had ons veel meer om advies moeten vragen. Meer ruggenspraak moeten voeren met ervaren mensen zoals wij. Nee, hij heeft niet kunnen uitblinken in het nemen van goede beslissingen. Hoe vervelend ik zijn situatie nu ook vind, maar ik zie hem niet meer terugkomen bij Vitesse."
Snellenburg was niet direct betrokken bij de gesprekken over de voortzetting van de huurovereenkomst van stadion GelreDome die nu loopt tot oktober 2030. Daarmee is de toekomst van Vitesse voorlopig weer veilig gesteld.

Rol Abramovitsj

Maar er spelen nog andere slepende kwesties zoals de overname die maar niet rond komt en de vraag of Roman Abramovitsj inderdaad altijd de grote financier is geweest van Vitesse, zoals The Guardian blootlegde. Dat zou Vitesse opnieuw in de problemen kunnen brengen omdat de steenrijke Rus ook eigenaar was van Chelsea. Volgens de regels is dat niet toegestaan. De KNVB heeft dat donderdag ook weer bevestigd.
"Ik ben een optimist van nature", zegt Snellenburg. "Als we er snel voor kunnen zorgen dat de nieuwe proflicentie er nu komt door goedkeuring van de overname kunnen we verder bouwen. Nu zit iedereen in onzekerheid. Het is nog steeds heel erg onrustig. We moeten ons schamen dat we het zo hebben laten versloffen. Maar ik heb vaker in deze situaties gezeten en genoeg meegemaakt. Ook hier gaan we weer uitkomen."
Vitesse ziet Michael van de Kuit, de veelbesproken stadioneigenaar, toetreden tot de Raad van Advies. Hij kwam donderdagavond tot overeenstemming met Parry en interim-directeur Rovers. In het adviesorgaan komt Van de Kuit nu Snellenburg, Bert Roetert en ook Cor Guijt tegen. "Ik kijk er wel naar uit om hem te leren kennen. Tot nu toe ken ik hem alleen van horen en zeggen."

'Voor Van de Kuit nog geen beleidsrol'

Van de Kuit opperde al eens dat hij mee wil praten over het beleid en serieus genomen wil worden als stadioneigenaar. Hij solliciteerde publiekelijk naar een rol in de Raad van Commissarissen. Dan zou hij echt invloed kunnen uitoefenen. Snellenburg vindt dat nog te vroeg. "Hij heeft zoveel tegenstrijdige zaken opgeroepen en best wel veel ellende veroorzaakt de afgelopen tijd. Daarom is een beleidsrol nog niet aan de orde wat mij betreft."