Sport

Wat kunnen 'de 117 miljoen van Abramovich' als gevolg hebben voor Vitesse?

Roman Abramovich.
Roman Abramovich. © ANP
ARNHEM - Komt Vitesse nog dieper in de problemen als de KNVB alsnog concludeert dat er regels zijn overtreden bij de overname in 2010? Vanaf dat moment zou Roman Abramovich in het geheim 117 miljoen euro gefinancierd hebben in Vitesse, terwijl hij ook eigenaar was van Chelsea. En dat mag niet. Negen prangende vragen over dit nieuwe hoofdpijndossier voor de Gelderse club.

Waarom is financiering door de steenrijke oligarch Abramovich mogelijk een probleem voor Vitesse?

In de regels van de UEFA staat dat clubs die elkaar kunnen treffen in Europese toernooien nooit dezelfde eigenaar mogen hebben. Ze moeten onafhankelijk zijn. Daarnaast staat in de reglementen dat 'invloed of controle' niet is toegestaan bij, in dit geval voor Abramovich een andere club, dan het Londense Chelsea.

Wat zegt de KNVB die al tweemaal onderzoek deed naar de Russische gelden?

Dat ze nu opnieuw gaan kijken of met dit verhaal van The Guardian iets gaan doen. Het antwoord ligt in handen van de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB, die ook al meer dan een half jaar bezig is met de huidige overname van de Amerikaanse investeerder Coley Parry. Die is nog altijd niet rond. Destijds, in 2010 toen Merab Jordania neerstreek bij Vitesse, en in 2014, werd niets onrechtmatigs gevonden. Chelsea had geen zeggenschap bij Vitesse, zo was de conclusie. De vraag is alleen of de onderzoekers van de KNVB dezelfde bronnen hadden als de journalisten van The Guardian. De KNVB heeft ook minder bevoegdheden en moest het doen met documenten aangeleverd door Vitesse.

Wat zeggen die documenten nu eigenlijk die de Britse krant boven tafel heeft gekregen?

Zij concluderen op basis van gelekte informatie dat oligarch Abramovich de echte financier was van Vitesse waar vanaf 2010 diverse spelers werden gestald vanuit Chelsea. Dat er banden waren was dus wel bekend. De vele miljoenen werden doorgesluisd naar Vitesse via ondoorzichtige trustbedrijven met als financier de vennootschap Marindale Trading. Die zou weer worden geleid door voormalig Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinsky, die nauwe banden onderhield met Abramovich. Ook de latere eigenaar Valery Oyf behoorde tot het netwerk van de Chelsea-baas. Dat die onderlinge banden er zijn heeft de directie in Arnhem ook wel eens bevestigd. Het geld was afkomstig uit bedrijven op belastingparadijzen zoals De Maagdeneilanden en Belize. Volgens de Britse krant gingen de betalingen door tot eind 2015.

Wat gebeurde er bij Vitesse met al die miljoenen en waarom namen ze deze risico's?

Vitesse wil zo hoog mogelijk spelen in de eredivisie en is ambitieus om ieder seizoen Europees voetbal te halen. Met hulp van Chelsea en een buitenlandse eigenaar diende die mogelijkheid zich aan. Karrenvrachten aan spelers kwamen naar trainingscomplex Papendal. De salarissen werden betaald vanuit Londen. Die spelers zouden in Arnhem moeten rijpen, waardoor ze later van meer waarde konden zijn voor voor de Londense topclub. Voor Vitesse waren de talentvolle spelers ook aantrekkelijk. Met het Russische geld werd in 2010 ook een hypermodern trainingscomplex gebouwd voor Vitesse op sportcentrum Papendal.

Gaat de KNVB ingrijpen? Zij deden al tweemaal onderzoek naar de structuur van Vitesse en de afkomst van de Russische gelden.

Dat zou zomaar kunnen als de licentiecommissie destijds onjuist is geïnformeerd. De bond zegt voorlopig dat ze 'opnieuw gaan kijken of ze met dit verhaal van The Guardian iets gaan doen'.

Hoe reageert Vitesse zelf op het verhaal?

De club laat via een verklaring op de eigen site weten dat ze altijd volledig hebben meegewerkt aan de onderzoeken. "Er zijn geen onrechtmatigheden aan het licht gekomen", zegt de club. Vitesse zou ook geen kennis hebben gehad van de wijze waarop de vennootschap van Chigirinsky werd gefinancierd en beweert ook geen leningsovereenkomsten gehad te hebben. De juridische structuur van Vitesse is in lijn met de regelgeving van de KNVB en de UEFA. De informatie waarop The Guardian zich baseert is nooit bij Vitesse bekend geweest, zo wordt gesteld. De club heeft ook altijd volgehouden dat ze op basis van gelijkwaardigheid en autonomie zaken hebben gedaan' met Chelsea.

Moeten we aannemen dat Vitesse daarin altijd de waarheid heeft gesproken?

Dat is lastig, want dat blijft ook speculatief. Vitesse beweert in alle toonaarden dat er nooit een leningsovereenkomst is geweest met Abramovich. Feit is wel dat voormalig directeuren als Paul van der Kraan, Joost de Wit en later ook Pascal van Wijk (die nu ziek thuis zit) altijd lastige vragen over inmenging van Abramovich ontweken. Ze ontkenden zijn invloed op Vitesse, maar wuifden het ook altijd weg. Dat de kwestie gevoelig lag is wel zeker.

Zijn daar voorbeelden van?

Pikant en misschien veelzeggend is dat voormalig trainer Leonid Slutskiy uit Rusland in een interview in 2018, waarschijnlijk per ongeluk, vertelde dat Abramovich de eigenaar was van Vitesse. Later werd dit weer ontkracht. Nog pikanter is misschien wel de opmerking van Jordania in 2013 dat Vitesse, op dat moment meestrijdend om de landstitel, werd tegengewerkt vanuit Londen om te voorkomen dat de Arnhemse club kampioen zou worden. Dan namelijk zouden beide clubs elkaar kunnen tegenkomen in de Champions League en dat moest ten alle tijde voorkomen worden. Er moest zelfs de komst van een speler worden tegengehouden, omdat Vitesse niet te sterk zou mogen worden. Overigens zaten Vitesse en Chelsea in 2012 wel bij elkaar in de competitie van de Europa League, maar troffen ze elkaar niet.

Terug naar nu. Moet Vitesse de tientallen miljoenen terugbetalen?

Nee, dat kan de club ook helemaal niet. Het geld is verdampt en de voormalige eigenaar Valery Oyf heeft ook al bekend gemaakt dat hij een schuld van 155 miljoen euro kwijtscheldt. Dat dat geld indirect afkomstig was van Abramovich, wordt nu vanuit Engeland dus naar buiten gebracht. De eigen begroting van Vitesse staat overigens los van de investeringen die door de Russen zijn gedaan in de club. Die zaten altijd in een aparte holding.