Sport

'Chelsea-Rus Abramovich financierde in het geheim Vitesse'

Roman Abramovich (midden) lijkt veel geld in Vitesse te hebben gestoken.
Roman Abramovich (midden) lijkt veel geld in Vitesse te hebben gestoken. © ANP - PA Images
ARNHEM - Voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich zou in het geheim de overname van Vitesse gefinancierd hebben. De Engelse krant The Guardian bericht daarover op basis van gelekte documenten. Volgens de krant lijkt het erop dat de Russische olie-miljardair 117 miljoen euro in de club heeft gestoken.
Die overname werd dan in het geheim gedaan, zo schrijft The Guardian. De KNVB deed hier eerder al tot twee keer toe onderzoek naar, maar daarin werd nooit bewezen dat er een link tussen de Rus en de Arnhemse club was. Ook de Vitesse-eigenaren en Abramovich zelf hebben het altijd ontkend.

Vitesse: informatie was niet bij ons bekend

Vitesse laat in een reactie weten "dat de informatie waarop het artikel gebaseerd is nooit bij de club bekend is geweest". "De club heeft altijd volledig meegewerkt aan de door de KNVB ingestelde onderzoeken, die ook geen onrechtmatigheden aan het licht hebben gebracht."
"Er is destijds geconcludeerd dat Vitesse partijen steeds correct en volledig heeft geïnformeerd over het eigendom en de juridische structuur van de club, dat de juridische structuur van Vitesse in lijn is met de regelgeving van de KNVB en dat geen derde partij zeggenschap had in de club. Dit wordt tevens in The Guardian bevestigd door een vertegenwoordiger van Chelsea", benadrukt de Arnhemse club.

Geld liep via belastingparadijzen

De informatie kwam aan het licht door de zogenoemde Oligarch Files, een serie gelekte documenten afkomstig van MeritServus, Dat is een dienstverlener op Cyprus. Hieruit bleek dat er dus zeker 117 miljoen euro van Abramovich gebruikt is voor de Arnhemse club. Het geld liep via verschillende partijen in belastingparadijzen. Abramovich leende de club dit geld in de periode tot eind 2015, volgens het Engelse medium.
De link met Chelsea werd al vaker vermoed. Toen Merab Jordania in 2010 de leider van Vitesse werd noemde hij de Russische miljardair een 'vriend', maar hij ontkende dat Abromovich iets met de Arnhemse voetbalclub te maken had. Vitesse huurde in die tijd veel spelers van Chelsea die te licht werden bevonden voor de Engelse top.
In 2013 vertrok Jordania en werd de Russische zakenman Alexander Chigirinsky zijn opvolger. Die Rus bleek al sinds 2010 bij Vitesse betrokken te zijn. Hij verkocht de club uiteindelijk in 2018.
Vanuit Chelsea werd de band altijd ontkend. De club in Londen stelde alleen een 'hechte zakelijke relatie' met Vitesse te hebben.