Sport

Bezorgde supporters halen verhaal op trainingscomplex Vitesse

Vitesse heeft het op meerdere fronten al maanden moeilijk.
Vitesse heeft het op meerdere fronten al maanden moeilijk. © BSRAgency/OrangePictures
ARNHEM - Ongeveer honderd supporters van Vitesse zijn dinsdagavond naar trainingscomplex Papendal gereisd om hun ongerustheid te tonen over de chaos bij de club. De toekomst van Vitesse staat op het spel. Ook de beoogde eigenaar Coley Parry was aanwezig. De onrust neemt aan alle kanten toe. Ook werknemers zijn in paniek en maken zich grote zorgen.
Op vele fronten knokt een aangeslagen Vitesse voor haar voortbestaan. Dat gaat soms met een stapje vooruit, maar tegenslagen en frustraties voeren bij het Arnhemse voetbalbolwerk al heel lang de boventoon. De onzekere Amerikaanse overname, het degradatiegevaar, grote financiële zorgen, het vertrek van enkele kopstukken en de stadionkwestie. De puinhoop is compleet.

Emoties lopen hoog op

Om vertrouwen te winnen en in gesprek te blijven met elkaar toog Parry, de beoogde eigenaar van Vitesse, naar Papendal. Daar sprak hij maandag en dinsdag met personeel en supporters. Een deel van de aanhang kwam dinsdagavond verhaal halen bij de club. Commercieel directeur Peter Rovers voerde voor de deur bij de hoofdingang het woord namens de directie.
Bij de actie van de supporters liepen de emoties soms hoog op. Later werd de situatie rustiger. Supporters wilden vooral weten hoe de overname ervoor staat en wat er precies aan de hand is met algemeen directeur Pascal van Wijk, die zich ziek heeft gemeld. Vitesse communiceert daar zelf al dagen niets over.

'Er is veel onzekerheid'

Susanne Wichhart reageerde dinsdagvond op de actie. "Ik begrijp de supporters en werknemers heel goed. Deze bijeenkomst is een gevolg op ons eerdere statement denk ik. De zorgen zijn gewoon groot. Er is veel onzekerheid. Mensen op de club weten niet wat er gaat gebeuren maar moeten wel gewoon iedere maand hun hypotheek betalen."
De betrokkenheid van Parry valt al een tijdje op, nu de club kampt met een machtsvacuüm in de top. Het was onduidelijk wie bij Vitesse de koers bepaalt, tot dinsdagavond. Toen werd bekend dat Peter Rovers nu tijdelijk de algemeen directeur is van Vitesse.
Parry in gesprek met supporters bij Papendal:

Alleen handtekening ontbreekt

De hoogste prioriteit heeft op dit moment echter het ingewikkelde stadiondossier. Een handtekening onder een nieuwe huurdeal voor GelreDome tot en met 2030, onder nagenoeg dezelfde financiële voorwaarden, is nog altijd niet gezet. Maar de overeenkomst staat op papier en ligt in principe klaar om getekend te worden, zo bevestigen meerdere bronnen.

Aanvullende eisen

Het is Vitesse een doorn in het oog dat een akkoord over het gebruik van GelreDome nog altijd op zich laat wachten, omdat stadioneigenaar Michael van de Kuit steeds weer met aanvullende eisen zou komen. Dat frustreert de mensen binnen Vitesse, die keer op keer denken dat er een akkoord is.
Al zijn alle partijen (ook de Exploitatiemaatschappij GelreDome speelt als hoofdhuurder een rol) dus nu wel dichtbij die deal. Daarin is bijvoorbeeld ook bepaald dat Vitesse nog tonnen aan juridische kosten moet betalen aan Nedstede. Dat is het vastgoedbedrijf van Van de Kuit die onlangs nog met de gemeente Arnhem in gesprek was over het parkeerterrein rond het stadion omdat ook zij partij zouden zijn in de kwestie. Partijen verschillen daarover van mening.

Gouden zetel

Vitesse weet dat het door de opzegging van de huur in 2018 (anders nog eens verlengd met 20 jaar) met de rug tegen de muur staat. Van de Kuit heeft de touwtjes in handen al heeft de puissant vermogende zakenman ook heel weinig aan een stadion zonder voetbalclub.
Vitesse betaalt als onderhuurder voor ruim 80 procent de jaarlijkse huursom van ruim twee miljoen euro. Daar krijgt het zeventien wedstrijden voor terug en slechts een luttel bedrag aan horeca inkomsten. "Die verhoudingen zijn totaal zoek", zeggen betrokkenen daarover in koor.
Stadion GelreDome.
Stadion GelreDome. © ANP
De Exploitatiemaatschappij GelreDome maakt slechts drie ton over en zit in een veel gunstigere positie. Zij strijken ook nog eens het geld op van evenementen maar moeten wel weer zorgen voor het onderhoud. "Nedstede en de EMG zitten echt in een gouden zetel", vertelt een insider die anoniem wil blijven. "Voor Vitesse is dit een soort wurgcontract, dat in 2003 wel getekend moest worden omdat de club met de rug tegen de muur stond."

KNVB wil duidelijkheid

De huur van GelreDome loopt in oktober af. Dan zit Vitesse misschien dus zonder stadion. De KNVB eist ondertussen duidelijkheid met betrekking tot het afgeven van een licentie en heeft met 11 april een soort deadline gesteld. Al zal die datum in de praktijk niet keihard zijn als Vitesse tot die tijd geen overeenkomst heeft.
De bond wil zwart op wit zien dat de Arnhemse club ook volgend seizoen de beschikking heeft over een onderkomen waarin het zijn wedstrijden speelt. Daartoe is een nieuwe huurovereenkomst met die zekerheid cruciaal. Vitesse kan haar positie nog versterken als de rechtbank binnenkort het eeuwigdurend speelrecht zou toekennen in een slepende bodemprocedure die al jaren speelt.

'Onrust heeft zijn weerslag'

De chaos heeft grote invloed op alles en iedereen binnen Vitesse. In die onrust moet de selectie van hoofdtrainer Philip Cocu nog alle zeilen bijzetten om in de eredivisie te blijven. "We spelen tot eind mei nog negen finales", weet ook een ongeruste vicevoorzitter Susanne Wichhart van de supportersvereniging. "We hebben alles in eigen hand, maar de onrust heeft zeker zijn weerslag op de groep. Dat horen wij natuurlijk ook."
Het weghouden van alle perikelen die al maanden spelen is geen eenvoudige opgave voor trainer Philip Cocu die niet te benijden is. Ook de spelers worden volop geconfronteerd met reacties van supporters en publicaties. Intern zagen zij bovendien hoe de bestuurlijke toplaag in korte tijd werd ontmanteld onder druk van de slepende stadionzaak.
Pascal van Wijk meldde zich vorige week dus ziek. De algemeen directeur, doorgegroeid vanuit zijn functie als accountant, zag volgens verschillende bronnen binnen de club 'door de bomen het bos niet meer' en zit nu aangeslagen en overwerkt thuis. Eerder al verliet voorzitter Henk Parren het zinkende schip door de achterdeur toen een kort geding over het gebruik van GelreDome door Vitesse werd verloren.
Vitesse maakte dinsdagavond bekend dat Peter Rovers voorlopig als algemeen directeur Van Wijk vervangt. Rovers was al sinds oktober 2020 commercieel directeur.

Clubman Van Bussel nieuw in RvC

Vanuit datzelfde Stichtingsbestuur komt nu wel een nieuwe man naar voren. Vitesse wil zijn komst nog niet bevestigen, maar Peter van Bussel gaat zijn entree maken in de Raad van Commissarissen. Fiscalist Van Bussel (58) heeft een eigen accountantsbureau en is al 22 jaar verbonden aan Vitesse als sponsor. Hij draagt de club een zeer warm hart toe en is ook aanwezig bij alle rechtszaken.
Binnen de RvC is dringend versterking nodig. Het invloedrijke orgaan (zo kunnen alleen zij bijvoorbeeld een directeur ontslaan) bestaat nu nog maar uit één lid. Dat is de Rus Andrey Soloviev die in afwachting van de definitieve overname van de Amerikaan Coley Parry op de winkel moet passen. Moskoviet Soloviev is echter zelden in Arnhem. De bedoeling van Vitesse is de RvC snel verder uit te breiden met nog een commercieel zwaargewicht en een voetbalman.

Onderzoek KNVB duurt nog wel even

Net als Cocu is ook Parry niet te benijden. De investeerder van de Common Group weet dat zijn complete doopceel wordt gelicht door de KNVB dat al maanden onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van honderden documenten. En de vraag ligt op tafel of Parry wel kapitaalkrachtig genoeg is om in Vitesse te investeren.
Dat proces is nog altijd in volle gang en heeft naar verluidt nog maanden nodig voordat de voetbalbond eventueel witte rook blaast. De controle bij buitenlandse overnames van clubs is door de KNVB sinds vorig jaar aanzienlijk verscherpt.

Beoogde eigenaar toont zich betrokken

Parry blijft echter zeer betrokken bij Vitesse en steunt waar hij kan. Maandag en ook dinsdag stak de Amerikaan werknemers een hart onder de riem te steken en sprak hij vertrouwen uit. Het personeel, waar de paniek groot is, roemt zijn betrokkenheid. Parry sprak begin deze maand ook al met Van de Kuit over een oplossing voor het stadionprobleem. Ze botsten met elkaar, maar de gesprekken worden ook 'constructief' genoemd.

Tot elkaar veroordeeld

De stadiondeal zal er de komende dagen ongetwijfeld komen. Alle partijen zijn immers ook tot elkaar veroordeeld en kunnen in de huidige constructie helemaal niet zonder elkaar. "Alles hangt met elkaar samen en iedereen heeft zijn eigen belangen", concludeerde de rechter onlangs nog maar eens tijdens één van de zittingen.
De volgende zitting voor het Gerechtshof staat overigens alweer voor de deur. Maar het zou Vitesse veel waard zijn als deze zogeheten turbospoedbehandeling op 7 april afgeblazen kan worden. Voorwaarde is dat Van de Kuit en vervolgens ook Vitesse snel zijn handtekening zetten. Dan is de Arnhemse club in elk geval van één hoofdpijndossier verlost.