Sport

Spelen voor een eredivisieclub, droom voor G-voetballers

spelen in de Bijzondere Eredivisie, Het is de droom van elke G-voetballer
spelen in de Bijzondere Eredivisie, Het is de droom van elke G-voetballer © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is de droom van elke voetballer; spelen voor een eredivisieclub. In dat kader is de Bijzondere Eredivisie opgericht, waarbij G-voetballers - dat zijn spelers met een handicap - worden geselecteerd uit de regio om een jaar lang verschillende wedstrijden te spelen voor een eredivisieclub. Ook NEC heeft zo'n G-voetbalteam
Er klinkt luid gejuich op het trainingscomplex van NEC, als de G-voetbalteams van NEC, Cambuur, Heerenveen en FC Emmen het veld betreden. Zondag hielden de clubs een toernooi in Nijmegen.
"De Bijzondere Eredivisie is een competitie van mensen met een beperking, het maakt niet uit van welke aard", zegt Hans Schapenk, de voorzitter van NEC Maatschappelijk. "Wij nodigen iedereen uit om in een team plaats te nemen. Voorop staat het plezier van de kinderen in de sport voetbal."
De voetballers van NEC zijn geselecteerd uit G-voetbalteams uit de regio. "Het voelt best lekker om bij NEC te spelen", zegt Nick Stappes. "Ik heb vandaag nog geen doelpunt kunnen scoren, maar ik kreeg wel bijna een kans."
Hele eer om in shirt NEC te spelen
"Het is een hele eer dat deze jongens een NEC shirt hebben gekregen", zegt Schapenk. "Ze hebben ook een officieel contract met ons getekend, dat ze een jaar onder contract staan bij NEC. En dat doen de collega's van Cambuur, FC Groningen en FC Emmen ook. Het wordt gelukkig omarmd door veel betaald voetbal organisaties, zodat deze mensen ook een plek hebben in hun sportaanbod."
"Ja, het voelt echt wel fantastisch," zegt Mitchel Maas, terwijl hij langs de lijn staat uit te hijgen van de wedstrijd tegen Cambuur. De NEC'er heeft maar liefst drie doelpunten gescoord. "Dat is wel mooi meegenomen, zoals wij dat zeggen hier in Nijmegen. Het is gewoon kijken wanneer je kan schieten en als het kan dan pak je hem gewoon."

'Apetrots op mijn zoon'

"Langs de lijn wordt tijdens de wedstrijden luid gejuicht door de ouders. "Jazeker, want het zijn hier allemaal sterren", zegt Johan Smits die met vrouw en dochter naar zijn zoon is komen kijken. Mark Smits valt hem bij: "Ik was natuurlijk apetrots toen ik kreeg te horen dat mijn zoon was uitgenodigd. Het is hartstikke leuk, dat hij mee mag draaien. Ook voor zijn cluppie. Ja dit is heel mooi. Het is een heel goed inititiatief, waar eigenlijk nog te weinig aandacht aan wordt gegeven."