Sport

Rel om GelreDome irriteert Vitesse-fans: 'Wat nu weer?'

Supporters hopen dat er snel duidelijkheid is in de GelreDome-soap.
Supporters hopen dat er snel duidelijkheid is in de GelreDome-soap. © ANP
ARNHEM - Dat het rommelt binnen de Arnhemse voetbalclub Vitesse is inmiddels voor iedereen duidelijk, zeker na de rel rond de huur van GelreDome. Na voorzitter Henk Parren is nu ook directeur Pascal van Wijk opgestapt. Trouwe supporters ergeren zich groen en geel aan al het gedoe. Zien zij nog een toekomst in GelreDome? "Ik zie Aalbers graag terugkomen."
Bjorn Courbois maakt als supporter de Vitessepodcast Studio Langs de Rijn. Hij is niet verrast door het vertrek. "Er waren al geluiden over het functioneren van Parren, en Van Wijk zag zichzelf altijd al liever in een andere rol. In dat opzicht goed dat de functies leeg zijn", legt hij uit. "Er zijn nu daadkrachtigere personen nodig. De deal met GelreDome moet zo snel mogelijk rond zijn, we hebben zekerheid nodig voor volgend seizoen."

'Zooitje van gemaakt'

Peter Thuis komt al zijn hele leven bij Vitesse. Ook hij is niet rouwig over het vertrek. "Ze hebben er een zooitje van gemaakt", stelt Thuis. "Prima dat ze opstappen. Je hoorde ze niet en zag ze nooit. Er is vier jaar onderhandeld, zonder resultaat."
Michael Kennedy heeft al 25 jaar een seizoenkaart van de club. Hij is genuanceerder over de vertrokken clubleiding. "Ik denk dat ze geslachtofferd zijn om de huurdeal rond te krijgen", vertelt Kennedy. "Dat had stadion-eigenaar Van de Kuit als voorwaarde gesteld. Met name Van Wijk is een goede clubman. Maar ze hebben, met de beste bedoelingen voor de club, te hoog spel gespeeld."
Kennedy ziet in de huidige, lastige situatie niet snel een goede vervanger voor zich. "Ik hoop op een clubman uit de regio." Peter Thuis noemt wel een naam. "Ze hebben geen boekhouder nodig, maar een aanjager. Dus zeg ik Karel Aalbers", stelt hij. “Aalbers is een man met visie die mensen meekrijgt. Ze hadden ook nooit Jan Streuer moeten laten gaan. Die zie ik graag terugkomen.”

'Haai tegenover zich'

Ligt er nog een toekomst in stadion GelreDome? “Linksom of rechtsom moet de deal met GelreDome er komen”, zegt Courbois. “Vitesse moet daar voetballen. In een ander stadion heeft het niets meer met Vitesse of Arnhem te maken. Maar Vitesse heeft deze situatie aan zichzelf te wijten. Ze hebben de andere partij onderschat, ze hebben een haai tegenover zich.”
Voor die patjepeeër Van den Kuit heb ik geen goed woord over
Ook Thuis ziet een toekomst in GelreDome. “Het is altijd nog goed gekomen. Aan iets anders wil ik niet denken. Al was het wel een fout om het stadion in de handen van Van de Kuit te laten vallen. Dat had naar Vitesse moeten gaan. Dan gingen de inkomsten van bijvoorbeeld de horeca en een concert van Snollebollekes ook naar Vitesse. Voor die patjepeeër Van den Kuit heb ik geen goed woord over. Ik snap dat hij geld wil verdienen, maar hij drijft het te ver op de spits. Met al z'n miljoenen houdt hij zijn poot stijf over de rug van tienduizenden supporters.”
“Die huurdeal moet nu heel snel rond gemaakt worden”, vindt ook Kennedy. “De bal ligt nu bij de eigenaar. We zijn toe aan duidelijkheid. Ik denk dat het uiteindelijk goed komt. De partijen kunnen niet zonder elkaar.”

Nieuw stadion

“Het liefst zou ik een nieuw stadion zien”, verzucht Kennedy. “Er zijn in Arnhem plekken waar dat gebouwd zou kunnen worden. Een kleiner stadion in eigen beheer, dat zou ideaal zijn. Dan profiteer je ook van de andere inkomsten. Maar dat is niet reëel.”
Een vergelijkbaar sentiment voelt Courbois ook. “Vitesse is een miljoenenbedrijf en wil altijd in de top zes meedraaien. Maar veel supporters zouden liever een rustigere en stabielere club zien die dan maar wat middelmatiger speelt”, legt hij uit. Rust verwacht hij voorlopig niet. “Als dit achter de rug is, zal er wel weer iets anders aan de hand zijn. Als Vitesse-supporter denk je altijd: wat nu weer?”