Sport

Frank fietst Parijs rond met een treinticket voor Ronald Koeman

Frank Huisingh met zijn ticket bij het vliegveld.
Frank Huisingh met zijn ticket bij het vliegveld. © Frank Huisingh / Twitter
NIJMEGEN - De Nijmeegse klimaatactivist Frank Huisingh fietste de afgelopen dagen Parijs rond om bondscoach Ronald Koeman een treinticket aan te bieden. Daarmee wil hij zijn onvrede uiten over het feit dat het Nederlands elftal in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstijd tegen Frankrijk, vrijdagavond, ervoor kiest het vliegtuig te nemen in plaats van de trein. "Als je dan een keer naar Parijs moet, is het wel raar dat je alsnog het vliegtuig pakt", vindt Huisingh.
Huisingh studeerde jarenlang aan de Nijmeegse Radboud Universiteit en werkte in Arnhem. Sinds twee jaar woont hij in Parijs voor het werk van zijn vriendin. Op dit moment heeft hij zichzelf een jaar vrijaf gegeven om zich fulltime op het activisme te storten.

'Verbod op vervuilende sponsoren'

Met Fossil Free Football richt Huisingh zich, samen met elf andere vrijwilligers, onder meer tegen de vervuilende sponsoren in het voetbal. "Zoals veel mensen maakte ik mij grote zorgen over de klimaatcrisis en ik ben voetbalfan", legt hij uit. "In die wereld is van alles aan de hand met vervuilende sponsoren, zoals tot voor kort Gazprom bij de UEFA." Het gaat hem met name om olie- en gasbedrijven, de luchtvaart, vervuilende autobedrijven, crypto of banken met veel fossiele financiering.
Die partijen zouden geen plek in het voetbal moeten hebben, vindt Huisingh. Hij pleit dan ook voor een verbod, het liefst via de FIFA of UEFA. "Al kan de KNVB het ook zelf doen." Wel ziet Huisingh dat die strijd met de FIFA moeizaam is, gezien de banden met onder meer Qatar en Saudi-Arabië. "Die heeft wat meer druk en oppositie nodig." Als voorbeeld noemt hij Johan Cruijff, die in vroegere jaren nog reclame maakte voor tabak. Iets wat nu ondenkbaar is.
Ook vindt Huisingh dat het voetbal een verantwoordelijkheid heeft met de organisatie van de steeds vollere kalender. "Het volgende WK is in drie landen en zestien speelsteden. Dan moet je het halve continent over. Dat leidt onherroepelijk tot meer uitstoot."

Op de fiets naar het vliegveld

Maar dat Oranje ervoor kiest om zelfs voor deze wedstrijd, een paar honderd kilometer verderop, het vliegtuig te nemen, stuit Huisingh tegen de borst. Dus printte hij symbolisch een groot treinticket voor een enkeltje van Schiphol naar Parijs. Op de fiets reed hij daarmee richting het vliegveld waar het elftal zou landen om dit aan te bieden. "Ze konden van twee kanten komen. Terwijl ik tussen die twee plekken heen en weer fietste, zag ik de spelersbus langsrijden. Ze zagen mij wel fietsen, maar ik heb ze helaas niet kunnen treffen."
Dus fietste Huisingh door naar het Stade de France, waar hij met zijn ticket nog even tussen de journalisten ging staan. "Maar ik heb het ook weer niet als een activist onder hun neus geduwd. Het is ook geen actie tegen de spelers", maakt hij duidelijk.

'Onzinargument'

Uiteindelijk heeft sportjournalist Willem Vissers wel de vraag gesteld waarom er niet met de trein werd gegaan, zag Huisingh. Het antwoord dat de tijd te kort zou zijn, is volgens hem 'een onzinargument'. "Van Amsterdam naar Parijs is een supersnelle verbinding."
Zelf gaat Huisingh vrijdagavond ook naar het stadion om de wedstrijd te bekijken. "Met de fiets of de metro." Of hij daar ook met zijn reusachtige ticket gaat zitten? "Daar heb ik nog niet over nagedacht."