Sport

Algemeen directeur Vitesse weg: 'Onderdeel van oplossing voor toekomst club'

Pascal van Wijk (rechts) heeft bij Vitesse ook het veld moeten ruimen
Pascal van Wijk (rechts) heeft bij Vitesse ook het veld moeten ruimen © Orange Pictures
ARNHEM - Na voorzitter Henk Parren is ook algemeen directeur Pascal van Wijk bij Vitesse vertrokken. Dat bevestigt stadioneigenaar Michael van de Kuit die toegeeft dat het een voorwaarde van hem was in de slepende onderhandelingen rond het stadiondossier en de toekomst van Vitesse.
Het is op alle fronten crisis bij Vitesse en niet zo'n beetje ook. Van de Kuit speelt, ook al is hij geen bestuurder of werknemer bij de Arnhemse club, een hoofdrol in veel zaken. De ingewikkelde stadionkwestie, waarover al drie rechtszaken gingen onlangs, staat daarbij voorop.
De zakenman ligt al een tijdje op ramkoers. Van de Kuit liet al meerdere keren weten dat het bestuur en de directie van Vitesse in zijn ogen niet capabel zijn en dat er nieuw beleid moet komen bij de in degradatienood verkerende club.
Van de Kuit, hij wilde niet om tafel met Van Wijk, voerde de afgelopen weken gesprekken met de beoogde nieuwe Amerikaanse eigenaar Coley Parry. Die onderhandelingen zitten op dit moment weer vast. Beide partijen zijn wel dichtbij een oplossing gekomen voor een nieuw contract voor GelreDome dat moet lopen tot en met 2030 onder de huidige huurvoorwaarden.
Vitesse, dat zelf de huur opzegde in 2018, betaalt jaarlijks meer dan twee miljoen euro voor het gebruik van GelreDome tijdens wedstrijden. Uit de exploitatie van het stadion krijgt de club bijna niets.

Gemeente Arnhem

Vitesse wil heel ver gaan om tot een oplossing komen, maar Van de Kuit heeft nog altijd geen akkoord gegeven omdat hij nog met de gemeente Arnhem in gesprek wil. "Die zijn namelijk ook partij omdat ze zich aan Vitesse hebben gefaciliteerd in het aanwijzen van het eeuwigdurend speelrecht. Maar in 2003 is de rechtsverhouding opnieuw vastgesteld. Het recht bestaat niet meer. Maar de spelregels moeten wel duidelijk zijn als we een nieuwe overenkomst opstellen."

'Geen eis, wel een voorwaarde'

Terug naar het vertrek van de directeur van Vitesse. Een van de andere voorwaarden die Van de Kuit in gesprekken met Parry naar verluidt ook heeft gesteld was dat er een nieuw bestuur en een nieuwe algemeen directeur moet komen. Eerder vertrok stichtingsvoorzitter Henk Parren al door de achterdeur.
"Het is onderdeel van de totale oplossing die ik heb voorgesteld", verwoordt Van de Kuit de situatie. "Maar uiteindelijk is het alleen de Raad van Commissarissen die mensen kan wegsturen. In die raad zit alleen nog een Rus (Andrey Soloviev, RvdM). Ook de eigenaar van de club wordt gecontroleerd door leden van de RvC."
Van Wijk heeft zich officieel ziek gemeld bij Vitesse. Dat betekent dat hij formeel niet kan worden ontslagen. De vraag is ook of één enkel lid van een Raad van Commissarissen de algemeen directeur kan wegsturen.
Van Wijk gaf twee jaar geleden overigens al aan liever in een andere functie actief te willen zijn dan in zijn huidige rol. Maar dat is nooit gebeurd. Van de Kuit: "Pascal van Wijk is een vriendelijke man, maar is destijds voor de leeuwen gegooid door voormalig directeur Joost de Wit. Hij zou veel meer geschikt zijn als financieel manager. Hij is namelijk een uitvoerder en geen gezicht naar buiten."

'Vitesse is toe aan nieuwe stappen'

"Hij zat niet op zijn plek", vervolgt Van de Kuit die ondanks het feit dat hij geen officiële functie heeft bij Vitesse wel alle troeven in handen lijkt te hebben. "Deze rol was niet aan hem besteed. In de afgelopen jaren is Pascal niet geschikt gebleken om de situatie rond het stadion op te lossen. Daar hebben ze met het bestuur jaren de kans voor gehad. Vitesse is nu toe aan nieuwe stappen en dat zal serieus moeten worden opgepakt. Er zal orde op zaken gesteld moeten worden."

Overname via de KNVB

Vitesse wacht bovendien al meer dan een half jaar op goedkeuring voor de overname van de Amerikaan Coley Parry die de aandelen heeft overgenomen van de Rus Valery Oyf. De KNVB doet achter de schermen grondig onderzoek naar honderden documenten en heeft nog altijd geen groen licht gegeven voor Parry.
"Ook daar was Van Wijk niet de krachtige stem die Vitesse nodig had richting de bond", vindt Van de Kuit. "Het is ook moeilijk en ingewikkeld. Maar ik denk wel dat zijn vertrek nu een belangrijke stap is. Er moet snel klare wijn geschonken worden. Vitesse moet weer in rustiger vaarwater komen. Dat kan alleen met een nieuw bestuur."
Vitesse was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. De verwachting is dat de Arnhemse club later vandaag nog met een reactie naar buiten komt.