Sport

Hidde Jurjus hoort niets van De Graafschap, club ontkent: 'Geen idee wat ze willen'

Hidde Jurjus vraagt zich af waarom De Graafschap niet in gesprek gaat met hem
Hidde Jurjus vraagt zich af waarom De Graafschap niet in gesprek gaat met hem © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap zou maar zo opnieuw voor een grondige renovatie van de selectie kunnen staan. Contracten van veel ervaren spelers lopen af. Doelman Hidde Jurjus zegt nog geen enkel gesprek gehad te hebben en vindt dat raar. Dit wordt overigens ontkend door de technisch directeur.
Als Jurjus nog geen enkel gesprek heeft gevoerd met de club over zijn toekomst, is dat best opmerkelijk. Vooral omdat hij bezig is aan een goed seizoen bij De Graafschap. Bovendien hoort Jurjus bij de cultuurbewakers van de Doetinchemse club. Hij komt als jochie uit de opleiding.

Maatschappelijk initiatief

De doelman draagt zijn werkgever altijd op een positieve manier uit naar buiten. Daarnaast maakt Jurjus (29) zich ook sterk voor veel maatschappelijke projecten (ook privé) van De Graafschap waarin hij vaak het voortouw neemt.
De Achterhoeker was ook vrijdagavond in Eindhoven tegen Jong PSV weer een aantal keren in sportief opzicht belangrijk voor zijn ploeg, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat De Graafschap met 2-1 verloor waardoor de kansen op de play-offs om promotie weer kleiner zijn geworden. Een verloren seizoen dreigt opnieuw op De Vijverberg.

Kers op de taart

In de slotfase ging Jurjus nog een aantal keren mee naar voren bij hoekschoppen om de gelijkmaker te forceren. Een goal van de doelman zou een prachtige kers op de taart zijn geweest van 200 wedstrijden voor De Graafschap. Jurjus moest er na afloop in de catacomben van De Herdgang wel om lachen.
"Ik kan helemaal niet koppen joh, maar ik zei in het veld wel tegen Jeffry Fortes: 'ik ga hem maken'. Hij hoeft natuurlijk maar één keer goed voor je voeten te vallen. Jammer. Dat we verliezen doorbreekt helaas ons gevoel in de groep. Het past niet in de reeks van de laatste weken, maar misschien zat het er een beetje aan te komen. We eindigen de wedstrijd met een hele jonge ploeg, dan is het ook moeilijk echt stabiel te blijven", analyseerde Jurjus.
Hidde Jurjus weet nog niet waar zijn toekomst ligt
Hidde Jurjus weet nog niet waar zijn toekomst ligt © Orange Pictures
Hij was in zijn carrière vooral goed bij De Graafschap. Dat viel PSV ook op, maar een echte doorbraak in de hoofdmacht kwam er nooit. Daarna werd hij nog verhuurd aan Roda JC, maar ook dat werd geen doorslaand succes. In 2021 keerde hij na een avontuur in Duitsland terug bij De Graafschap waar hij zich het meest thuis voelt.

'Ik zal wel iets goed doen toch?'

Jurjus is trots op de mijlpaal van 200 wedstrijden voor de Superboeren. "Het zegt wel iets dat je zo vaak gekozen wordt. Er zitten toch altijd twee keepers achter je, dan zal je wel iets goed doen lijkt me. Ik vind dit aantal heel mooi en ben daar inderdaad trots op."

Aflopende contracten

Eén van de vragen die boven het hoofd van de ervaren keeper hangt, is waar hij volgend seizoen speelt. Het is sowieso stil rond de spelers van wie het contract afloopt. Jeffrey Fortes, Charlison Benschop (conflict over contract), Giovanni Korte en Siem de Jong (kans is groot dat hij stopt) zullen de club komende zomer waarschijnlijk verlaten. Een nieuwe renovatie van de selectie ligt voor de hand. Ook de gehuurde spelers, zoals Valencia en Robin Schouten, keren in principe terug naar hun werkgever.
En ook het contract van Jurjus loopt dus af. Van technisch manager Peter Bijvelds hoorde hij nog helemaal niets, zo beweert de keeper. "Ik weet dus totaal niet wat de club wil, want er is nog geen gesprek geweest. Niet formeel en ook niet informeel. Ik heb er geen enkel beeld van."

'Ik weet niet wat er binnenskamers gebeurt'

"Of dat raar is? Dat mogen andere mensen zeggen. Jongens in de groep informeren wel eens hoe het zit, want zij zien ook dat ik goed in mijn vel zit. Ik weet niet wat er binnenskamers gebeurt, het was natuurlijk ook onrustig met twee directeuren die zijn vertrokken."
Maar Bijvelds zit er nog wel. Is het niet vreemd dat de technische baas bij Jurjus niet gepolst heeft hoe hij zijn toekomst ziet? Of dat hem geen voorstel is gedaan voor verlenging? "Dat gevoel heb ik zelf ook, maar het is niet gebeurd", blijft Jurjus diplomatiek. "Ook Jordy Rondeel (keeperstrainer, RvdM) heeft nog niets gehoord, voor mij is hij een belangrijke pijler." En dan weer lachend: "Maar misschien is dit allemaal wel achterhaald als je het vandaag opschrijft, alleen zal hij dan wel snel moeten bellen."

Bijvelds ontkent

Bijvelds reageerde zaterdagochtend op het verhaal van Jurjus. De meeste dingen weerspreekt hij. "Ik ben één van de weinige technisch directeuren die in januari al gesprekken voert met alle spelers van wie het contract afloopt. Dat was ook met Hidde. In april en mei vallen de beslissingen en laat ik spelers concreet weten hoe de club erin staat."

"Veel spelers willen zelf wachten"

"Waarom Hidde zegt dat er niet gesproken is? Ik denk een stukje onzekerheid. Sommige spelers willen graag snel duidelijkheid. Daar hoort Hidde ook bij. Maar er zijn ook genoeg spelers die willen wachten tot mei en helemaal geen haast hebben. De optie in het contract met Rondeel is overigens al gelicht, dus het klopt niet wat Hidde over hem zegt."