Sport

Deze onbekende sport staat zwaar onder druk

Michelle Noë doet mee aan het WK in Zweden.
Michelle Noë doet mee aan het WK in Zweden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Vol enthousiasme trainen wekelijks tientallen Bandy-spelers keihard om het hoogste te bereiken in hun sport. En daardoor staan ze volgende week op het WK in Zweden. Maar voor hoelang nog? Want de sport staat behoorlijk onder druk.
De relatief onbekende en kleine sport Bandy lijkt op ijshockey, maar dan met een bal. "Het wordt op een veld gespeeld dat ongeveer zo groot is als een voetbalveld", vertelt speelster Michelle Noë. Het is een sport met een beetje de voetbalregels en de tactiek van het basketbal."
Maar eigenlijk is het een mix van nog veel meer sporten, vertelt Mees van Wijchen uit Wijchen. "Je hebt er ook nog meer tactiek voor nodig dan bij hockey of ijshockey bijvoorbeeld. Je bent veel sneller en harder bezig ook."

Onder druk

Als je de sport bekijkt, is het inderdaad een sport die fanatiek is en goed te volgen is. De spelers stralen ook echt plezier uit als zij in het Triavium in Nijmegen trainen. "Wij hopen dan ook dat er meer mensen aan Bandy gaan doen", zegt Michelle Noë.
De sport Bandy is met een bal op een ijshockeyveld.
De sport Bandy is met een bal op een ijshockeyveld. © Omroep Gelderland
Maar de sport staat onder druk. Doordat een groot Bandyland, Rusland, door de oorlog met Oekraïne de sport niet meer kan financieren en ook geen toernooien meer organiseert. "Dat is wel een beetje zorgwekkend voor ons", vertelt Mees van Wijchen. "Een groot deel van de sponsoring is weggevallen en de internationale competitie ligt eruit. Dus het wordt moeilijker om te laten zien dat deze sport er ook nog is."

Zelf het WK betalen

Maar daar komt volgende week verandering in, als zowel de nationale mannen- als vrouwenploeg vanuit Nijmegen naar het Zweedse Vaxjo trekken, voor het WK Bandy. Waar door de financiële problemen in de sport ook wat minder landen aan meedoen. Spelers moeten het WK namelijk uit eigen zak betalen.
"Voor de portemonnee is dat een stuk minder leuk. Dat is de andere kant van deze sport. Maar we hebben het er allemaal voor over, want we willen voor ons land uitkomen", besluit Van Wijchen.
De spelers hebben dan ook geprobeerd zoveel mogelijk sponsoren te werven en dat ging heel goed. "Als je ziet hoe snel dat is gegaan, dan voel je je wel geliefd", vertelt Noë.
En met die liefde op zak moet er volgende week dan ook gepresteerd worden in Zweden. "Wij gaan voor een medaille, dat is het uiteindelijke doel", lacht de speelster.