Sport

'Woningen rond De Goffert moeten onze levensader worden, anders is NEC failliet'

Wilco van Schaik: "Hubert Bruls ziet dat onze supporters zijn veranderd"
Wilco van Schaik: "Hubert Bruls ziet dat onze supporters zijn veranderd" © Orange Pictures
NIJMEGEN - NEC staat voor uitdagende jaren. Een metamorfose van het stadion met 200 appartementen is het vliegwiel dat de club volgens algemeen directeur Wilco van Schaik nodig heeft om ook in de toekomst de "trots van de regio" te kunnen blijven. In deel twee van een tweeluik legt de bevlogen bestuurder, wederom in monoloogvorm, uit hoe dat zit.
"Wij hebben als NEC echt betekenis. Burgemeester Hubert Bruls heeft wel eens gezegd dat NEC het tweede merk van de stad is, na de Nijmeegse 4Daagse. Hij is trots op deze club, dat weet ik. De banden met de politici zijn ook versterkt. We zijn hard op de inhoud maar de relatie is goed en dan kun je samen veel doen. Bruls is natuurlijk een burgemeester met ballen. Hij durft zijn nek uit te steken. What you see is what you get, daar hou ik wel van."
"Toen ik hier kwam als directeur stonden Bruls en de supporters recht tegenover elkaar. Er was echt strijd. Maar hij heeft een aantal keren stelling genomen en ook gezien dat onze supporters veranderd zijn. Als je bijvoorbeeld ziet wat er tegenwoordig in ons uitvak aan sfeer en mooie acties gebeurt, dat maakt trots."

'Ze zullen niet op elkaars verjaardag komen'

"De laatste training voorafgaande aan de vorige twee derby's zijn ordentelijk verlopen. Tien minuten mogen we even wat doen met fakkels, dat is uitzonderlijk voor Nederland. Hij bepaalt dat hier, in samenspraak met de veiligheidsafdeling en de politie, en krijgt wisselgeld terug. We zijn samen echt een team. Ik zie Hubert nog niet direct met een NEC-sjaaltje in vak 080 staan, maar hij staat wel voor de poort. Er is meer wederzijds respect. Al denk ik nog steeds niet dat ze op elkaars verjaardag komen."
"Ja, we hebben de gemeente Nijmegen echt nodig. Ze gaan ons geen geld geven en dat hoeft ook niet. Ze gaan ons ook geen geld lenen en dat ze het stadion niet voor één euro aan ons geven snappen we ook. Maar ergens moeten we geholpen worden om deze club stabiel te houden. En daarbij zullen we waarschijnlijk iets buiten de lijntjes moeten kleuren."
"Voor de zomer hopen we te horen wat de raad van onze plannen vindt. Plannen die wij goed zullen onderbouwen en waardoor er hopelijk een opening komt. Onze volledige focus ligt nu op wonen rondom het stadion. Daarvoor zal het bestemmingsplan moeten worden aangepast, maar er is iets nodig wat levensvatbaar is."
"Wij gaan voor 200 duurzame appartementen. Wonen rondom De Goffert moet de levensader van NEC worden naar de toekomst. Als de raad de plannen niet goedkeurt, hoop ik te horen waar we wel kunnen ontwikkelen rondom De Goffert om te overleven. Er moet iets gebeuren."

'Gemeente moet laatste tik geven'

"Het kan ook in combinatie met een hotel zijn of iets anders wat veel oplevert. Maar als we alleen maar één keer in de twee weken hier voetballen en verder niets en dat zou ook nog zonder de steun van Marcel Boekhoorn zijn, dan is NEC failliet. En dat weet de gemeente ook. Zij zullen ons straks de laatste tik moeten geven."
"Nu lijden we ieder jaar een operationeel verlies van tussen de drie en vier miljoen euro. Met een nieuw stadion kunnen we dat gat in de toekomst zelf dichten en doorgroeien naar een begroting van 20 miljoen euro waardoor je met wat transfers vast in het linkerrijtje kunt gaan spelen."
Erik ten Hag bij NEC. Van Schaik en Ten Hag kennen elkaar van FC Utrecht
Erik ten Hag bij NEC. Van Schaik en Ten Hag kennen elkaar van FC Utrecht © Orange Pictures
"Marcel Boekhoorn wil ons, en de stad en regio, in de beginjaren daarbij helpen. Maar dan moeten ook de gemeente en het bedrijfsleven meedoen. Hij heeft ons beloofd te willen investeren in de club. Om zo een fundament te bouwen en we ons daarna zelf kunnen bedruipen. Dat is wat hij wil. Zoals hij dat ook heeft gedaan met Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Marcel zal NEC nooit loslaten. Ik zeg altijd: dit is zijn goede doel voor Nijmegen en haar inwoners. Maar hij is natuurlijk ook geen ongelimiteerde pinautomaat."

'Boekhoorn houdt ons allemaal scherp'

"Of hij NEC nu nog meer helpt dan twee jaar geleden? Oja, zeker. Maar vergis je niet, hij laat de organisatie keihard werken en stelt hoge en uitdagende doelstellingen. Hij houdt ons allemaal scherp. Marcel heeft ook iets meer tijd gekregen. Hij werkt nog steeds heel hard, maar ik zie ook verandering. Hij is opa geworden en ziet om zich heen ook steeds vaker dat het leven niet eeuwig is. Hij wil Nijmegen, zijn stad, graag iets teruggeven."
"Uiteindelijk is geld allesbepalend hoe hoog je speelt. Op de lange termijn zullen wij altijd boven een club als Roda JC eindigen en dat zeg ik met alle respect. Maar we zullen altijd onder AZ of FC Utrecht eindigen. Dirk Scheringa heeft in Alkmaar de basis gelegd waardoor AZ nu in de top 4 speelt en waardoor ze in 2009 ook kampioen geworden zijn."

AZ als voorbeeld

"Hij haalde met Louis van Gaal de beste trainer. Spelers als Altidore, Perez en Matthijssen kwamen voor tranfersommen van miljoenen, het kon gewoon niet op. Ik denk dat Scheringa er tussen de 150 en 200 miljoen euro in heeft gestopt. Nu maken ze grote transfers, spelen ze in de top van Nederland en kunnen ze zichzelf bedruipen. Het gaat om de lange termijn en dat werkt."